El PSIB-PSOE acusa el PP de vulnerar la dignitat democràtica quan pacta amb VOX la supressió de la llei de Memòria

Negueruela recrimina a Prohens que vagi en contra dels principis democràtics més bàsics i que cedeixi en els valors de reparació a les víctimes que patiren el franquisme

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha acusat el Govern de Prohens d’atacar els principis més bàsics de la democràcia quan vol aprovar l’admissió a tràmit de la derogació de la Llei de Memòria i Reconeixement democràtics que impulsa VOX.

Per al Grup socialista, la llei es va treballar per aconseguir un màxim consens, i prova d’això va ser l’acceptació de gairebé un centenar d’esmenes dels populars; en aquest sentit, Negueruela ha recordat que va ser el diputat Lafuente mateix qui va lloar en el seu dia el consens aconseguit en l’aprovació de la llei.

Per això, el PSIB-PSOE qüestiona quin problema té el PP en reconèixer les víctimes del franquisme, i en respectar-ne la dignitat. “Estan atemptant contra els principis democràtics més bàsics d’aquesta Cambra -indica Negueruela-. Ahir, el Tribunal Constitucional va admetre suspendre la derogació de la Llei de Memòria d’Aragó. Per què no espera el Govern del PP a veure què en diu el Constitucional sobre la llei, abans de derogar la de Balears?”, demana el portaveu socialista.

Negueruela ha recordat a Prohens que a partir del 9 de juny, els socialistes i els populars europeus “han pactat no pactar amb la ultradreta”, precisament per evitar que es deroguin lleis com la que s’ha de votar avui al Parlament. Per això, ha allargat la mà a Prohens indicant que “hi ha coses que es podrien pactar, com és evitar que es toqui la dignitat dels drets humans, en comptes d’atemptar contra aquests drets”.

La posició sobre el català, una altra mostra d’intolerància

Per la seva banda, el diputat socialista Àlex Pitaluga, ha subratllat les incoherències del Partit Popular quan juguen a qüestionar la unitat de la llengua catalana, votant a favor en el Parlament, però votant en contra a la Comissió mixta interinsular entre el Congrés i el Senat.

Pitaluga ha qüestionat el PP per seguir VOX quan utilitza la llengua per dividir, confondre i crear conflicte: “A qui hem de fer cas -demana el diputat socialista- al PP que va votar en contra d’instar a la Casa Reial a deixar sense efecte la concessió del títol de Reial a l’acadèmia de la llengua balear i a informar-se amb la UIB, o al PP que vota a favor d’una PNL en aquest Parlament, que tenia uns termes similars?”.

Pitaluga torna a subratllar la contradicció permanent del PP quan “diu el que la gent vol escoltar però fa allò que li interessa: Tenim un PP responsable en declaracions, però afavoreix el turisme de gatera; un PP que permet barra lliure al territori, però que parla de limitacions a la mesa de sostenibilitat; un PP que vol limitar els creuers, però vol també ampliar el port de Palma”, conclou.

 

Un PP que incapaç de mantenir l’estabilitat de les institucions

A més de no respectar drets de la ciutadania d’aquestes Illes, el PP és incapaç de mantenir l’estabilitat de les institucions del territori balear, com ha demostrat l’esperpent que està succeint a Formentera, quan els consellers de Sa Unió han anunciat una dimissió en bloc a causa de les desavinences amb el president del Consell, Llorenç Córdoba; a aquesta situació s’hi afegeix la dimissió, avui, del president del PP a Formentera, José Manuel Alcaraz.

La diputada socialista Pilar Costa ha acusat el PP de crear “inestabilitat, paràlisi absoluta, desgavell i vergonya política” per la situació del Consell de Formentera, que després de la dimissió dels consellers ha quedat “un president en solitari, que acaba d’enfonsar l’honorabilitat i la governabilitat” de la institució.

La diputada eivissenca ha manifestat que el PP no només no hi posa solució, sinó que “ajuda a agreujar el problema que viu el Consell: quan el PP de Formentera trenca amb Córdoba, Prohens va a Formentera per rehabilitar-lo; quan es fa públic que Córdoba demana un sobresou, el PP acudeix a reunir-se amb ell”.

Per als socialistes, el PP ha traït els seus companys a Formentera, i entre Alcaraz i Córdoba, la presidenta Prohens ja ha triat a Córdoba.

Recursos addicionals

Comments are closed