El PSIB-PSOE demana la dimissió immediata del president del Parlament, després de l’acció menyspreable contra Mercedes Garrido i Pilar Costa

Negueruela exigeix al PP que condemni l’expulsió de Le Senne a Garrido i Costa, després d’haver arrencat una foto d’Aurora Picornell de l’ordinador de Garrido

El Grup Parlamentari Socialista ha condemnat durament l’acció del president del Parlament de les Illes, Gabriel Le Senne, i n’ha demanat la dimissió, per haver arrencat una imatge d’Aurora Picornell (dona violada i assassinada pel franquisme) de l’ordinador de la vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido, i expulsar-la posteriorment del plenari juntament amb la diputada socialista Pilar Costa. La foto de Picornell i d’altres represaliats pel franquisme han estat exhibides per part de tots els diputats del PSIB-PSOE durant el debat de derogació de la llei de Memòria democràtica, promogut per VOX amb el suport del Partit Popular.

En acabar la sessió parlamentària, el portaveu socialista, Iago Negueruela, ha lamentat profundament, en primer lloc, la derogació de la llei de Memòria Democràtica, que ha succeït en el decurs “d’un plenari inadmissible pel context en el qual s’ha produït”. Això, ha afegit, passa quan la dreta, el PP, es lliura a la ultradreta i el feixisme. Ha qualificat el ple “d’espectacle menyspreable i vergonyós”.

A més de la condemna ferma i la petició de dimissió, el PSIB-PSOE també ha traslladat la tristor compartida amb les associacions de memòria democràtica, que han vist, entre llàgrimes, com una llei pactada i treballada es començava a derogar avui: “Això no hauria de passar en un país democràtic, però estam veient com, mentre a Europa la dreta pacta amb el PSOE per fer front a la ultradreta, aquí Prohens es lliura a VOX. Això és inadmissible”, ha sentenciat.

Després de reiterar l’exigència de dimissió de Gabriel Le Senne, Negueruela ha qualificat l’actitud del president del Parlament d’inadmissible, perquè ha arrencat de forma violenta una foto d’una dona (Aurora Picornell) assassinada i violada durant el franquisme. En aquest sentit, el portaveu socialista s’ha demanat “quin mal fa als feixistes una foto d’Aurora Picornell a la tapa d’un ordinador, quin article s’ha vulnerat per això? Què atempta?”. Pregunta que ha quedat sense resposta durant la sessió plenària, perquè Le Senne no ha sabut acollir-se a cap article del reglament per justificar la seva actitud violenta.

Finalment, Negueruela ha exigit al PP que prengui mesures davant aquest acte, i li ha demanat que condemni rotundament tot el que ha succeït a l’hemicicle del Parlament, “fins a arribar expulsar-los” (als membres de VOX). Per al PSIB-PSOE, això hauria de ser “un punt d’inflexió per al PP, perquè hi ha línies que no s’haurien de traspassar mai i avui s’ha fet”.

Garrido: Això que hem viscut avui no ho havia vist mai

Per la seva banda, la vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido, ha indicat: “Això que he viscut avui no ho havia vist mai i no respon a cap acció que haguem fet ni Pilar Costa ni jo”. Garrido ha afegit que en altres legislatures ja s’havien vist fotografies a la Mesa del Parlament, sense que passés res, però “l’actitud del president del Parlament no respon a cap article del reglament, perquè enlloc es prohibeix que es puguin exhibir fotografies”. Garrido ha reiterat que la seva actitud ha estat “del tot correcta i no atempta contra les maneres de la Cambra”.

La diputada socialista ha conclòs que “ens volen tapar la boca de forma violenta, i això no ho permetrem mai. Hem acatat l’ordre del president, però qui ha faltat a la correcció no hem estat nosaltres, sinó el mateix Le Senne, que de forma violenta ha romput una fotografia, faltant al respecte a tots els diputats i diputades i a tota la ciutadania”.

Derogació de la llei

Sobre el debat parlamentari, el diputat Omar Lamin ha defensat que la llei de Memòria democràtica que ara es comença a derogar és un atemptat contra els valors democràtics i que “el PP i VOX han intentat ressuscitar el franquisme”. En aquest sentit, ha afirmat que els diputats i diputades del PP “seran recordats com els covards i indignes que van vendre les víctimes”.

El PSIB-PSOE ha votat en contra de la derogació de la llei de Memòria. Entre altres arguments, Lamin ha recordat que “des de 2018, sota el Govern de progrés de Francina Armengol, s’han fet passes significatives per dignificar les víctimes del franquisme i els seus familiars”. Des de les forces d’esquerres s’han “localitzat i exhumat fosses comunes, permetent que les famílies poguessin enterrar els seus éssers estimats amb dignitat. S’han creat llocs de memòria per a educar les futures generacions sobre la importància de la Democràcia”.

Però derogar la llei “significa desfer aquests avanços i privar a moltes famílies de la reparació que tan es mereixen”, ha dit el diputat socialista, qui ha afegit que el Partit Popular es plega i es ven als ultres, en comptes de defensar els drets humans, amb majúscules.

Amb tot, Omar Lamin ha sentenciat que “avui, el PP, de la mà dels ultres de VOX, es dediquen una vegada més a intentar ressuscitar el franquisme, intentant reescriure la història”, un fet que ha qualificat “d’indigne”, ja que el PP i Prohens empren les víctimes com a moneda de canvi per a una suposada estabilitat del Govern.

Recursos addicionals

Comments are closed