El PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem denuncien que el PP blinda en el seu lloc a un president del Parlament violent i antidemocràtic

L’oposició en bloc ha criticat el rebuig de PP i Vox al debat i votació en el plenari de demà d’un escrit presentat per demanar la destitució de Gabriel Le Senne

Palma, 19 de juny del 2024.- L’oposició en bloc ha denunciat el blindatge del PP a la continuïtat de Gabriel Le Senne com a president del Parlament de les Illes Balears, després del seu comportament violent i antidemocràtic durant la sessió plenària d’ahir, quan va arrabassar la fotografia d’Aurora Picornell i les roges del Molinar, filla predilecta de l’Illa de Mallorca, de l’ordinador de la vicepresidenta segona de la Mesa.

D’aquesta manera, els vots de PP i Vox han rebutjat a la Junta de Portaveus una sol·licitud de remoció del president del Parlament de les Illes Balears, registrada pel PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem, per la negligència notòria i greu en l’exercici de les funcions que li són atribuïdes, d’acord amb el que estableix l’article 39.d del reglament de la cambra.

Aquest article estableix que els membres de la Mesa cessaran “Per remoció del càrrec, per negligència notòria i greu en el compliment de les obligacions i els deures del càrrec, acordada pel Ple del Parlament per majoria de tres cinquenes parts dels diputats i les diputades que en formen part. Ha de ser proposada, almenys, per dos grups parlamentaris o per una cinquena part dels diputats i les diputades. Si la proposta s’aprova, es procedirà a la següent sessió plenària a cobrir les vacants d’acord amb l’establert a l’article 40 d’aquest reglament.”

D’aquesta manera, el PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem demanaven formalment la destitució del president del Parlament, i que aquesta anés demà mateix a debat i votació a través de la convocatòria d’una sessió plenària extraordinària seguida de la compareixença de la presidenta del Govern, Marga Prohens.

Les formacions polítiques de l’oposició consideren “arbitrària, violenta i d’una agressivitat inacceptable” l’actuació de Le Senne ahir, quan va arrabassar de forma antidemocràtica la fotografia de les Roges del Molinar, dones comunistes, violades i afusellades pel franquisme, entre elles la d’Aurora Picornell, filla il·lustre de l’illa de Mallorca.

També critiquen la complicitat del PP, a qui consideren actor necessari per a l’actuació violenta del president, tal com reconeix el mateix Le Senne en el punt 7 del seu reprovable comunicat de premsa d’avui matí, on indica que les queixes de determinats diputats i diputades van provocar la seva actuació.

A més a més, l’oposició considera que la decisió del president d’expulsar a Mercedes Garrido i Pilar Costa de la Mesa no s’adequa al marc normatiu que regeix el Parlament, pel fet que Le Senne en cap moment va indicar d’acord amb quin article ordenava l’expulsió de les diputades, pel fet que no existeix cap normativa que doni cobertura a l’expulsió de membres de la cambra per l’exhibició de fotografies de víctimes del franquisme, i pel fet que cap article del reglament atorga al president poders absoluts.

Així les coses, les formacions signants de l’escrit condemnen l’actitud agressiva i reprovable del president del Parlament, les quals constitueixen un acte de violència que ni és tolerable ni té cabuda en una institució democràtica, i, a més a més, va en contra dels principis de respecte, ordre, disciplina parlamentària, democràcia i pluralisme que sempre han de regir l’actuació del president.

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha exigit al PP que prengui mesures perquè “està sent equidistant, i en un cas com aquest, o s’està amb la democràcia o amb la ultradreta, i el PP ha tornat a triar la ultradreta”.

Per part seva, el portaveu del Grup Parlamentari MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguía, ha defensat que “el president d’un Parlament que exerceix violència i ataca la memòria de les víctimes no té cabuda a la nostra democràcia i no pot continuar ni un dia més. Ahir el President del Parlament va actuar amb agressivitat contra la Vicepresidenta de la Cambra i va estripar la foto d’una filla predilecta de Mallorca. Tot això és responsabilitat única del PP de Prohens. Si el PP impedeix la seva revocació seran còmplices de la violència i el feixisme”

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha assegurat que “ahir Gabriel Le Senne es va llevar la careta. Un individu que empra la violència física per exercir la seva autoritat no pot continuar en el càrrec de president del Parlament ni un dia més. Tots els partits que es consideren democràtics haurien d’estar a l’altura per rellevar Le Senne del seu càrrec de president.”

Finalment, la diputada d’Unides Podem, Cristina Gómez, ha dit que “ahir Le Senne va demostrar el seu menyspreu a la memòria d’Aurora Picornell, les Roges del Molinar i totes les víctimes del franquisme, el seu menyspreu a la democràcia. Va demostrar que és un feixista. I les institucions democràtiques no poden estar presidides per feixistes. El PP és el responsable que Le Senne sigui la segona institució de les Illes. El seu silenci és còmplice, ha de decidir si està amb el feixisme o amb la democràcia”.

Recursos addicionals

Comments are closed