El PSIB-PSOE aplaudeix que les noves mesures de protecció social “aporten certeses als ciutadans i s’adapten molt més a la realitat de les Illes Balears”

Més de 85.000 treballadors de les Illes Balears es beneficiaran de la prestació extraordinària per als fixos discontinus, que es posarà en marxa per primera vegada en la història, i tendrà vigència fins al 31 de gener de 2021

El PSIB-PSOE celebra la posada en marxa, per primera vegada en la història, d’una prestació extraordinària per als més de 85.000 fixos discontinus de les Illes Balears i l’allargament dels ERTO fins al 31 de gener de 2021, dues “solucions que s’adapten molt més a la realitat insular i aporten certesa als ciutadans”, tal com ha expressat el diputat al Congrés, Pere Joan Pons.

Pons ha realçat que l’aprovació d’aquestes dues mesures són “una molt bona notícia per a les Illes Balears” i que, a més, demostren “una manera de treballar”, tant per part del Govern d’Espanya com per part del Govern de les Illes Balears, caracteritzada pel diàleg i la voluntat d’arribar a acords amb les parts implicades. “Ens felicitam per l’acord, però també per la forma en què s’ha assolit”, ha emfasitzat el socialista.

En aquest sentit, també ha reivindicat aquest “esperit d’acord” per a la tramitació dels Pressuposts General, els quals “necessitam que surtin endavant quan abans perquè són una eina fonamental per mantenir els llocs de feina i que la ciutadania pugui sortir d’aquesta”.

Perquè això sigui possible, Pons ha recordat que “és urgent que actuem amb unitat perquè els pressuposts tenguin el major consens possible, siguin el més progressistes possible i donin resposta a les necessitats dels ciutadans”.

Així mateix, Pons ha volgut destacar la decisió del Ministeri d’Hisenda d’aixecar les regles de despesa per a anys 2020 i 2021, la qual ha considerat “una mostra més d’aquesta voluntat d’acord i un gest important per acompanyar les administracions que estan més a prop de la ciutadania”. El diputat ha explicat que, a la pràctica, aquesta mesura significarà que els ajuntaments i les comunitats podran “invertir més i millor per donar respostes a la ciutadania”.

En darrer terme, Pons s’ha volgut referir a l’aprovació aquesta setmana en el Congrés dels Diputats de la creació d’una Comissió d’Investigació per al cas Kitchen, la qual possibilitarà “que tenguem més qualitat democràtica”. “És important que s’aclareixi la situació i que un partit que té una situació complexa, doni resposta a aquesta situació d’espionatge des de la xarxa de l’Estat i que afecta, presumptament, el PP”, ha expressat Pons.

Moció en favor del descompte de resident del 75%

Pel que fa a l’activitat en el Senat, el senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat “la important moció per reconèixer el dret dels ciutadans de les illes al descompte del 75%”, presentada conjuntament pels senadors de Balears i Canàries i que ha estat aprovada amb una àmplia majoria.

Bonet ha posat de relleu que “aquest dret dels ciutadans de les illes no està en qüestió” i ha recordat que va ser el mateix ministre Ábalos qui així ho va assegurar. En aquest sentit, el senador ha retret al PP que siguin ells els qui “posen en qüestió aquest dret, creant un alarmisme innecessari i movent interessadament el fantasma de l’eliminació del descompte”.

De fet, el senador ha recordat que, precisament, varen ser governs socialistes els que varen aprovar el descompte del 50% en el seu moment i també el del 75%, el qual està “blindat per llei” gràcies al Règim Especial de Balears “aprovat pel Govern de Pedro Sánchez, perquè ningú més el pugui posar mai en dubte”.

Aquesta moció en el Senat ha estat motivada per un informe de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que apunta que, des que està en marxa el descompte de resident, s’ha produït un augment dels preus dels vols i, en conseqüència, del cost que aquest té per a l’Estat.

Respecte d’això, Bonet ha volgut deixar clar, per una banda, que els socialistes “no compartim les conclusions d’aquest informe, perquè els ciutadans no són els causants d’aquest increment dels preus, sinó la mala praxi de les companyies aèries” i, per l’altra, que “en un moment de pandèmia mundial que provoca que la mobilitat aèria sigui limitada seguirem treballant perquè la ciutadania tengui garantida la mobilitat amb freqüències dignes, connexions suficients i preus adequats”.

Així mateix, Bonet ha valorat positivament que la Comissió d’Hisenda tombàs ahir dues propostes de vet del PP i Vox a les lleis de l’Impost sobre Determinats Serveis Digitals i la de Transaccions Financeres, les quals “permetran a l’Estat rebre nous ingressos gravant a les grans multinacionals digitals, no als treballadors, autònoms, petites i mitjanes empreses o a la classe mitjana”.

Bonet ha destacat que haver superat aquests vets “és una gran notícia, que acosta el nostre país a una fiscalitat més justa, com sempre hem defensat els socialistes, i que ara, en temps de pandèmia, es fa més imprescindible que mai per poder impulsar una recuperació justa”.

En darrer terme, el senador ha remarcat la compareixença de la Consellera de Presidència, Igualtat i Cultura, Pilar Costa, en la comissió de seguiment de les estratègies contra la violència de gènere, la qual va servir per explicar les mesures dutes a terme a les Illes en aquest sentit, les quals “situen Balears com a referent estatal en la lluita contra la violència masclista”.

Comments are closed