El PSIB-PSOE demanarà que es continuï reforçant l’educació “per evitar que la situació de pandèmia afecti la qualitat del sistema educatiu”

Cano, en referència a la PNLL del PP sobre els romanents que es també debatrà demà en el ple: “No sabem com no estan empegueïts de presentar una iniciativa a un problema que ells mateixos varen generar i ja varen votar en contra”

El ple del Parlament de demà debatrà, i previsiblement aprovarà, una iniciativa del Grup Parlamentari Socialista per instar l’executiu autonòmic a seguir “reforçant la qualitat del nostre sistema educatiu per evitar que la situació de pandèmia pugui afectar la qualitat de l’educació”.

Així s’ha expressat el diputat socialista Enric Casanova, qui ha exposat que espera aquesta iniciativa compti amb el suport de tots els grups, als quals ha demanat que “deixin de banda l’interès partidista, tenguin altura de mires i donin suport a l’educació com a eina de futur i mesura d’equitat social”.

Específicament, la Proposició No de Llei encoratja el Govern de les Illes Balears a seguir fent feina “en la línia del reforç educatiu encetada el 2015”, insistint també en la necessitat de “continuar amb la contractació de docents i en la millora continua de les infraestructures educatives”.

Pel que fa a les necessitats d’adaptar la metodologia educativa al nou escenari provocat per la pandèmia, Casanova defensa la urgència de “seguir amb el procés de digitalització per assegurar la continuïtat dels processos d’aprenentatge en cas de revifada de la malaltia”, fent èmfasi en el fet que l’objectiu és “garantir la màxima presencialitat possible”.

Inici segur del curs escolar

Cal destacar que l’inici de curs s’ha produït en circumstàncies de màxima normalitat, mantenint les escoles com a entorns segurs per als infants i les famílies. Aquest fet es deu, en gran mesura, a “l’enorme esforç fet per tota la comunitat educativa durant els mesos previs a l’inici del curs”, dedicació que el diputat ha volgut “agrair enormement a docents, personal dels centres, equips directius, famílies i alumnes, especialment avui, Dia dels Docents”.

Respecte d’això, Casanova ha destacat la contractació de 560 docents nous per a aquest curs i la creació d’un borsí de docents per a substitucions exprés “perquè cap infant quedi sense professors per mor de la COVID-19”.

Un seguit de “mesures encertades” que posen de relleu “el compromís del Govern amb la millora de l’educació a les Balears des de 2015, amb un augment del pressupost per a educació del 25% en només cinc anys”.

Suspensió de les regles fiscals per a 2020 i 2021

Per la seva banda, la portaveu del Grup Socialista, Sílvia Cano, ha valorat molt positivament l’anunci de la ministra d’Hisenda de suspendre les regles fiscals per als anys 2020 i 2021, l’alliberament dels romanents de les entitats locals i la possible creació d’un fons per als ajuntaments amb problemes de liquiditat.

Tal com ha recordat Cano, aquesta mesura ha estat “reclamada des del primer minut per la presidenta Armengol” i ha destacat que suposarà que els ajuntaments de les illes puguin disposar de més de 600 milions d’euros addicionals per fer front a la pandèmia”.

“Esperam que, quan arribi el moment, totes les forces polítiques amb representació en el Congrés donin suport a aquesta mesura important, especialment el PP”, ha demanat la socialista. En aquest punt, Cano s’ha volgut referir a la Proposició No de Llei que, en aquest sentit, es debatrà en el ple de demà a iniciativa del Partit Popular, als quals ha acusat de “cinisme”.

“No sabem com no estan empegueïts de presentar aquesta iniciativa, precisament ells, que varen crear el problema, varen votar en contra de la solució proposada pel Govern d’Espanya sense presentar-se cap d’alternativa i varen orquestrar una ofensiva per rebutjar un bon acord que permetia suspendre la regla de despesa, alliberar els romanents i accedir a un fons suplementari, que és precisament el que demà reclamen”.

No obstant això, la portaveu ha anunciat que el grup socialista hi votarà a favor, ja que, “a diferència de l’estratègia de boicot del PP, als socialistes sempre ens trobaran donant el millor de nosaltres per millorar la vida dels ciutadans de les Illes; esperam que aquesta predisposició sigui d’anada i tornada i veiem la mateixa actitud per anar en la línia d’una recuperació justa per a les nostres illes”.

Compareixença de la consellera Pilar Costa

Finalment, el ple de demà també acollirà la compareixença de la consellera de Presidència, Cultura i Igualtat, Pilar Costa, per informar sobre com el Pla de Conciliació, el qual es va aprovar posar en marxa fa un any arran d’una Proposició No de Llei impulsada pel Grup Parlamentari Socialista.

Tal com ha expressat Cano, les polítiques de conciliació són ara més urgents que mai, atesa la pandèmia, però també és important que les mesures que s’aprovin ho facin amb el màxim consens possible perquè “puguin seguir vigents una vegada superada la pandèmia”.

En aquest sentit, la socialista ha destacat les mesures urgents duites a terme pel Govern aquest estiu, amb una inversió de 6 milions d’euros, per fomentar les escoles d’estiu, donar ajudes directes a les famílies i per al reforç educatiu.

Comments are closed