El PSIB-PSOE celebra que els 400 milions del fons COVID-19 per Balears “marquen una clara diferència respecte de la sortida de l’anterior crisi”

Cosme Bonet: “és el PP qui ha tengut segrestats els romanents dels ajuntaments durant tots aquests anys, el que veim en els darrers mesos és que s’està obrint el grifó”

El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, ha valorat molt positivament la validació aquesta setmana del decret llei del fons COVID-19, el qual aportarà 16.000 milions d’euros no reemborsables a les comunitats autònomes.

“És un fons sense condicionalitat i que suposarà més de 400 milions d’euros per a Balears, els quals seran dedicats a solidificar els serveis públics, especialment l’educació i la sanitat, i a recompensar la baixada de la recaptació d’aquí a final d’any”, ha assegurat Pons.

En aquest sentit, el diputat socialista s’ha congratulat d’aquest fons perquè demostra que “es pot parlar molt però la sortida que estam impulsant de la crisi de la COVID-19 no té res a veure amb l’anterior”.

Un altre exemple d’aquesta sortida diferent és la validació de la prorrogació dels ERTO fins al 30 de setembre, els avals ICO per més de 40.000 milions d’euros que rebran sobretot el sector de l’automoció i el sector turístic, la bonificació per als fixos discontinus i ara, el fons COVID-19. “Són mesures per a una recuperació justa i per a millorar el finançament de les Illes Balears que marquen una clara diferència respecte a l’anterior crisi”, ha explicat Pons.

El ple del Congrés d’aquesta setmana també ha servit perquè la Llei de Canvi Climàtic estatal pugui superar el seu primer examen, amb el rebuig de l’esmena a la totalitat presentada per Vox. És una llei que arriba després de la llei balear, la qual “va ser una referència en aquest àmbit”.

Finalment, el diputat socialista també ha avançat que la pròxima setmana tendrà lloc el debat del dictamen de la Comissió de Reconstrucció, per la qual cosa ha mostrat la seva satisfacció perquè hi hagi “una sortida amb acord i que suposa una passa més perquè ningú quedi enrere en aquesta crisi”.

Per part seva, el senador socialista per Mallorca, Cosme Bonet, ha anunciat el registre d’una moció a la Comissió de Transports del Senat, en la qual proposa mesures per actuar davant el desmesurat increment de preus en les connexions aèries amb destinació o origen a les Illes Balears.

Bonet ha recordat que “els ports i aeroports de les Illes Balears són els nostres AVE i l’única via d’entrada i sortida que tenim amb la resta del món, per la qual cosa necessitam bones connexions aèries, amb freqüències adequades i a un preu assequible per desplaçar-nos per motius de feina, salut o oci; és un dret que tenim”.

El senador socialista ha insistit en què “el descompte de resident ha d’anar a les butxaques dels residents i no de les companyies aèries”, per la qual cosa ha defensat que “no volem quedar mans plegades i posar l’accent en la necessitat d’actuar davant l’augment de preus”.

Per això, la iniciativa socialista insta al Govern d’Espanya a continuar reconeixent el dret dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears a què l’Estat vetlli per l’establiment d’un equilibri econòmic adequat i just que compensi els efectes negatius que ens provoca la insularitat a l’hora de tenir una comunicació amb l’exterior.

A més a més, “demanam a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que faci un seguiment especial de les condicions de lliure competència per part de les companyies en les connexions amb les illes”.

En definitiva, són “mesures de control necessàries per evitar abusos i bones de votar a favor per part de tots els grups polítics, per la qual cosa esperam el vot a favor de tots els senadors i senadores, especialment de Balears”.

En el mateix sentit va la iniciativa presentada per l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, qui ha enviat una carta a la Comissió Europea, signada també per diversos eurodiputats d’altres illes, demanant que els preus dels vols deixin de ser abusius.

Una carta en la qual “hem trobat a faltar la signatura de l’eurodiputat de Ciudadanos, José Ramón Bauzá, qui va rebutjar donar-li suport”, ha lamentat Homs. “Ja ho feia quan era president de Balears amb el PP i ho continua fent des del Parlament Europeu: diu no a tot el que suposi una demanda positiva per a les nostres illes, entenem que ell pugui assumir els costos d’alguns vols però no la gran majoria de la ciutadania”.

D’altra banda, Homs també s’ha congratulat pel fet d’haver aconseguit que l’1% de les recompenses verdes del Fons de Transició Justa de la UE sigui per a les illes, gràcies a una esmena socialista. “Les recompenses verdes tenen reservat el 20% del pressupost total d’un fons econòmic que ajudarà a les regions a solucionar les conseqüències socioeconòmiques de la transició energètica”.

D’aquest 20%, un 1% serà per “premiar a les regions que accelerin la reducció d’emissions com s’està fent a Balears gràcies a la Llei de Residus i a la Llei de Canvi Climàtic, per la qual cosa pensam que la nostra comunitat autònoma se’n podrà beneficiar especialment d’aquests recursos”.

Finalment, Homs també ha fet referència a la reunió del Consell Europeu d’aquest cap de setmana, en el qual “ens jugam una resposta comuna a la crisi de la covid-19, en un moment transcendental en el qual tenim més a prop que mai donar una sortida molt diferent de l’anterior crisi, deixant de banda l’austeritat i ajudant als països que pitjor ho han passat durant la pandèmia”.

Per a l’eurodiputada socialista, “es tracta de donar sentit als valors que van fundar la Unió Europea, un d’ells la solidaritat, i enfrontar-nos units als efectes socials i econòmics de la pandèmia”.

 

Llei Montoro

Pel que fa a la proposta del Ministeri d’Hisenda sobre els superàvits i els romanents dels ajuntaments, el senador Cosme Bonet ha volgut deixar clar que “el que veim en els darrers mesos és que s’està obrint el grifó dels recursos que els ajuntaments tenen segrestats per culpa del PP”.

En aquest sentit, s’ha demanat, “què és millor, tenir tots els recursos segrestats als bancs com passava amb el PP, o començar a donar solucions per invertir-los, com estam fent amb el govern socialista?”.

En qualsevol cas, Bonet ha insistit en què el Partit Socialista no s’ha mogut ni un mil·límetre de la mateixa postura des que es va aprovar la Llei Montoro, mentre que “el PP ha canviat de posició”.

“On eren Biel Company o Marga Prohens el 2012 quan s’aprovava aquesta llei, quan donaven suport a totes les iniciatives del govern de Rajoy i del Ministre Montoro?”, ha criticat Bonet, asseverant contundentment que “és el PP qui ha tengut segrestats els romanents dels ajuntaments durant tots aquests anys”.

Comments are closed