El PSIB-PSOE considera una “bona notícia” que els nins i nines puguin tornar a les escoles i els instituts sis mesos després

El curs escolar s’iniciarà aquest dijous amb 560 docents nous, amb més recursos econòmics per fer front a la pandèmia, amb una forta aposta per la digitalització i el reforç de la Formació Professional

El Grup Parlamentari Socialista celebra l’inici del curs escolar, previst per a aquest dijous, en el que considera que és una “bona notícia perquè els nins i nines tornaran a les escoles sis mesos després; és una setmana transcendental”.

Així ho ha expressat la portaveu parlamentària, Sílvia Cano, qui ha mostrat el suport del seu grup tant al Govern de les Illes Balears com a la Conselleria d’Educació per la decisió presa, però també el “profund agraïment” a la comunitat educativa “per l’esforç, la paciència, la capacitat d’adaptació i la feina feta per poder reobrir les escoles i els instituts”.

“Les escoles han d’obrir perquè són espais d’equitat i aprenentatge, i taula de salvació per a molts infants, a més d’un suport emocional, psicològic i social”, ha asseverat Cano, remarcant que aquesta obertura es farà “garantint les mesures que han previst els centres en els protocols amb Salut i Educació”.

La socialista ha destacat el treball fet per totes les parts per garantir una tornada segura a les escoles. En aquest sentit, ha recordat que s’han contractat 560 docents nous i s’han adquirit 7.000 nous dispositius digitals per a la població escolar més vulnerables. A més a més, ha recordat que s’han invertit més recursos per fer front a la situació: 35 milions d’euros per adaptar els centres i 50 milions d’euros provinents del fons no reemborsable de l’Estat.

Així mateix, Cano ha destacat l’aposta de l’executiu balear per la Formació Professional, incrementant l’oferta aquest curs en 27 nous cicles i 990 places noves, i de l’executiu central, tant pel que fa a l’increment de la inversió en beques -la més elevada en una dècada- com possibilitant la baixa laboral per als pares, mares o tutors legals dels nins contagiats.

Pel que fa a la conciliació i les mesures per als pares de nins no contagiats que hagin de fer aïllament, la socialista ha destacat que el Govern d’Espanya està treballant en una solució, tal com ha reivindicat la presidenta Armengol.

En termes polítics, Cano ha demanat “màxima responsabilitat” per no crear més angoixa a les famílies i ha lamentat que el PP “se sumi a l’estratègia de crispació i que avui qüestioni que dijous puguin començar les classes amb normalitat”.

Allargament dels ERTO

Un altre dels punts que ha valorat molt positivament la portaveu parlamentària ha estat la reunió divendres passat de la mesa de diàleg social estatal, a les Illes Balears, per tractar la qüestió dels allargaments dels ERTO més enllà del 30 de setembre, destacant el compromís del Govern d’Espanya perquè així sigui, com també del manteniment de les quantitats de les prestacions.

Cano ha recordat el compromís de l’executiu central de perllongar aquest mecanisme de protecció perquè ningú no quedi enrere, asseverant allò mateix que han manifestat recentment tant la ministra de Treball com el ministre de Seguretat Social sobre el fet que els ERTO “han vengut per quedar-se”.

Un compromís, com ha destacat Cano, que es fa palès en el fet que les Illes Balears són la Comunitat Autònoma que més s’ha beneficiat d’aquest instrument de protecció, amb una inversió de 750 milions d’euros.

D’altra banda, Cano ha assenyalat que sorprèn la crítica del PP a la reunió, especialment després d’haver-se mostrat poc col·laboratius en l’aprovació d’aquesta eina. “Entenem que el PP no comprengui com funciona el diàleg social perquè no l’han practicat mal”.

Alliberament dels romanents de tresoreria dels ajuntaments

Cano també ha demanat a totes les forces polítiques amb representació al Congrés dels Diputats el vot favorable, aquest dijous, al reial decret que permetrà que “vuit anys després, els nostres ajuntaments puguin començar a disposar dels recursos que el Partit Popular va bloquejar”.

“No renunciam a aquests recursos, uns diners que són més necessaris que mai per a la recuperació econòmica i social”, ha emfasitzat la socialista, recordant que aquesta solució, posada a l’abast dels ajuntaments enguany per primera vegada, significaria que els ajuntaments de les Illes hauran recuperat el 55% dels recursos cedits en un termini de 3 anys, és a dir, uns 300 milions d’euros.

La portaveu parlamentària també ha destacat que, d’aquesta manera, es potenciarà l’autonomia local dels ajuntaments, ja que cada consistori decidirà voluntàriament si cedeix o no els romanents acumulats. A més a més, aquesta solució possibilitarà als ens locals accedir a fins a 5.000 milions d’euros a fons perdut.

També cal destacar que els ajuntaments que se sumin a aquesta mesura podran disposar dels superàvits de 2018 i 2019, com també quedar exempts de complir la regla de despesa d’enguany, dues qüestions “imprescindible per a la lluita contra la COVID 19”.

Comments are closed