El PSIB-PSOE considera una ofensa a les víctimes del franquisme l’intent de la ultradreta de derogar la Llei de Memòria Democràtica

Sílvia Cano: “No donarem suport a una llei de desmemòria històrica per blanquejar el franquisme”

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha titllat “d’ofensa per a les víctimes del franquisme i per a la seva memòria” el fet que la ultradreta presenti a la cambra balear una proposició no de llei per derogar la Llei de Memòria Democràtica de les Illes Balears.

“No donarem suport a la proposta de l’extrema dreta per a una llei de desmemòria històrica, que derogui una llei consensuada i l’objectiu de la qual és blanquejar el feixisme”, ha asseverat Cano, qui també ha exposat que la proposta de la ultradreta “el que vol és invisibilitzar i enterrar de nou el que hem tardat dècades a traure a la llum”.

Cano també ha demanat al PP que es posicioni “de manera coherent amb el que va votar amb la Llei de Memòria Democràtica” i que no es deixi “arrossegar per la ultradreta, com ha passat a Madrid i a Andalusia”.

La diputada socialista ha destacat que la ultradreta vol derogar la Llei de Memòria Democràtica, aprovada el 2018 pel Parlament de les Illes Balears amb un ampli consens, perquè “parla de l’obligació de l’administració en la tutela de la memòria democràtica, perquè reconeix drets a les víctimes, perquè reconeix el dret a la memòria, a la reparació i al reconeixement i perquè planteja garanties de no repetició del feixisme”.

Però no només els socialistes votaran en contra de la presa en consideració de la proposició de llei de la ultradreta, sinó que reafirmen el compromís amb la restitució de la memòria de les víctimes.

Tal com ha explicat Cano, “durant aquesta legislatura volem anar més enllà i aprofundir en la memòria, la justícia i la reparació” amb mesures encaminades, per exemple, a retirar les condecoracions fruit d’actuacions durant la dictadura, aconseguint la nul·litat de les sentències franquistes o reformant el Codi Penal per tipificar l’apologia i l’enaltiment del franquisme com un delicte.

Comments are closed