El PSIB-PSOE critica la paralització del decret llei d’habitatge anunciat fa dos mesos i demana a Prohens que coordini el seu “desgovern”

Els socialistes s’han reunit amb UGT i CCOO per sumar el seu suport a mesures en favor de l’habitatge, la llengua i l’escut social que es traslladaran al Parlament

El PSIB-PSOE s’ha reunit amb representants dels sindicats UGT i CCOO per analitzar la situació política i social actual i coordinar mesures conjuntes per a la ciutadania en l’àmbit de l’habitatge, la llengua i l’escut social davant la situació inflacionària que es manté.

Són els tres grans pactes de país que el PSIB-PSOE va presentar a la presidenta del Govern, Marga Prohens, als quals encara no ha donat resposta, i que els socialistes estan dialogant i pactant amb la societat civil de les illes per dur-los com a propostes al Parlament en forma d’esmenes al decret llei de l’Impost de Successions i al d’Habitatge, una vegada s’aprovi.

A la reunió han assistit el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, el secretari d’Ocupació del PSIB-PSOE, Rubén Castro, la secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera, i la portaveu socialista a l’Ajuntament de Palma, Rosario Sánchez. Per part dels sindicats, entre d’altres, han assistit els secretaris generals d’UGT i CCOO, Lorenzo Navarro i José Luís García.

Pel que fa a l’habitatge, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, ha criticat la paralització del decret llei “anunciat fa dos mesos”, el qual segurament serà dels més importants que faci Prohens. Per això, el socialista ha denunciat que “la presidenta té un desgovern on no coordina ni els decrets llei que van a Consell de Govern”, i s’ha demanat “si ningú ha coordinat el text i si la consellera Vidal ha intentat introduir canvis que la resta de consellers i conselleres no coneixien i han llevat”.

Negueruela ha acusat Vidal de pactar el decret llei només amb els promotors, sense parlar-lo amb sindicats. “No ha escoltat ningú, ni tan sols als consellers del Govern, només consensua amb els seus, que no són consellers”.

Negueruela ha recordat que la presidenta va assegurar que pactaria el decret llei amb tothom, però “no en coneixem res, per la qual cosa n’haurem de fer una valoració posterior”. Malgrat això, han transcendit aspectes preocupants “com el canvi d’ús d’hotels que van ser pactats amb els agents socials en conjunt i que, si s’han de modificar, s’hauria de fer en el marc del diàleg social”.

D’altra banda, Negueruela ha anunciat que el Grup Parlamentari Socialista presentarà esmenes a aquesta normativa quan es tramiti com a projecte de llei, com també ho farà al decret llei de successions “per fer front a la inflació, incorporant via esmena mesures pactades i necessàries avui”.

D’aquesta manera, el portaveu socialista ha lamentat que “la cistella de la compra de Balears és una de les més cares i el Govern no proposa cap mesura per a la gent, però, en canvi, pren mesures per als més rics, eliminant l’impost de successions als que més tenen”.

Davant això, el PSIB-PSOE insistirà amb mesures que beneficiïn a la ciutadania, com el fet de mantenir la gratuïtat del transport públic. En aquest sentit, el portaveu socialista ha exigit a la consellera Vidal que digui clarament que farà, “si mantindrà la gratuïtat o començarà les retallades del PP”.

Per part seva, la secretària general dels Socialistes de Mallorca, ha traslladat el compromís d’estendre la feina conjunta amb els sindicats a la resta d’institucions, i ha demanat als governants de PP i Vox “que comptin amb el diàleg social i amb la feina dels sindicats, perquè és amb qui menys estan comptant en aquest moment per prendre mesures per a la societat”.

La portaveu socialista a l’Ajuntament de Palma, Rosario Sánchez, ha denunciat que “hi havia un model de mobilitat sostenible que hem treballat durant 8 anys i en 100 dies el PP l’ha desmuntat”, per la qual cosa s’ha compromès a continuar lluitant per la gratuïtat del transport públic perquè “no és una qüestió de recursos, el problema és que no creuen en ella, i nosaltres farem feina perquè els que ara tenen la responsabilitat de governar cerquin els recursos perquè aquesta gratuïtat continuï”.

El secretari general de Comissions Obreres, José Luís García, ha mostrat el seu acord amb les mesures proposades pel PSIB-PSOE perquè “estan pactades en el marc del diàleg social i moltes d’elles venen a proposta dels representants dels treballadors i les treballadores”.

García ha defensat la necessitat d’enfortir i no devaluar els serveis públics, i ha reiterat la importància de mantenir l’escut social en una situació inflacionària “que no ha desaparegut”:

Finalment, el secretari general d’UGT, Lorenzo Navarro, també ha reclamat la continuïtat de l’escut social, ha demanat mesures per combatre el problema de l’accés a l’habitatge i ha defensat el diàleg social i la concertació com el camí a continuar pel bon fruit que ha donat els darrers vuit anys, reforçant serveis públics, creant llocs de feina i ajudant a les empreses perquè hi hagi ocupació de qualitat.

Comments are closed