El PSIB-PSOE critica que “Company fa propostes per als pressuposts per al 2020 que no podrà pagar, confirmant que no té projecte de futur per a Balears”

El ple del Parlament de demà debatrà una PNL del Grup Parlamentari Socialista, Més per Mallorca i Unides Podem per elaborar una estratègia de protecció del paisatge

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha avançat les 17 esmenes presentades pels socialistes als pressuposts per al 2020, signades també per Més per Mallorca i Unides Podem, per un valor de més de 2,4 milions d’euros.

Unes propostes de millora als comptes per a l’any que ve que contemplen 900.000 euros per al nou CEIP de Ca’n Picafort, 200.000 euros per a reformes al CEIP d’Algaida, 50.000 euros per a la redacció del projecte per al nou CEIP d’Inca, 150.000 euros per a l’eliminació de barreres arquitectòniques a l’IES Quartó de Portmany, 100.000 euros per ampliar el nombre de beneficiaris de les subvencions per a menjadors escolars, més dotació per a la Llei de Capitalitat d’Eivissa,185.000 euros per a la Menorca talaiòtica o 500.000 euros per a l’Institut d’Indústries Culturals, entre d’altres.

Ara bé, les esmenes que han sorprès a la portaveu socialista són les del PP, amb les quals es demostra que “Company fa propostes fantasma que no podrà pagar, confirmant que no té lideratge ni projecte de futur per a les Illes Balears”.

En aquest sentit, Cano ha criticat que “els gurus econòmics que en la seva darrera legislatura van doblar el deute de la comunitat autònoma, ara proposen abaixar imposts sense dir d’on retallaran, augmentar la despesa i no pagar el deute”. Per això, la portaveu socialista ha qualificat les seves esmenes parcials als pressuposts per al 2020 de “poc coherents, improvisades, a la carta, amb poc rigor econòmic i sense un projecte clar”.

En concret, Cano ha lamentat que “el PP fa un increment pressupostari de 17 milions d’euros a educació, que va a compte del pagament d’interessos del deute, la qual cosa vol dir que són propostes falses, que volen pagar amb uns doblers que no estan tècnicament disponibles i que no es podran fer efectives, cosa que també fan amb recursos hídrics o amb salut”.

De fet, les propostes per a turisme també les volen finançar a compte del deute, per la qual cosa “el PP fa propostes fantasma per millorar el principal sector econòmic de les illes, tota una definició de la seva manera de fer política”.

El fet de fer propostes que no es podran pagar també es troba amb l’Impost del Turisme Sostenible, tal com ha relatat Cano, explicant que “el PP vol augmentar algunes partides que es nodreixen d’aquest impost amb deute, és absurd suplementar unes partides que provenen d’un impost finalista”. Un fet que per la portaveu socialista suposa “un nou episodi del serial amor-odi del PP amb l’ITS, passant de suprimir-lo, a modificar-lo i ara complementant-lo amb deute”.

A més a més, Cano ha denunciat també que les propostes de Company en matèria d’habitatge van destinades a afavorir al sector privat, que donen l’esquena a l’emergència climàtica proposant eliminar l’Institut Balear de l’Energia i insistint també en l’eliminació de l’Oficina Anticorrupció”.

Per tot plegat, Cano ha acusat a Company “de no haver fet els deures i tirar del recurs més fàcil, com és no pagar el deute, la qual cosa perjudica la comunitat de cara al futur”. De fet, segons la socialista ho fan de manera descarada, ja que “amb les seves demandes de no pagar el deute superen en un 40% la partida prevista als pressuposts per pagar el deute d’interessos de crèdits”.

Pel que fa a les esmenes de Ciutadans, Cano ha dit que permeten veure que “tampoc són alternativa, ja que fan una proposta dispersa i confusa amb la qual pretenen afavorir la iniciativa privada, el neoliberalisme i les seves dèries contra el català”.

Finalment, Cano ha qualificat les esmenes de Vox com “les esmenes de la vergonya”, ja que “pretenen buidar de recursos l’Institut Balear de la Dona i la lluita contra la violència masclista, eliminar els recursos per a la memòria històrica deixant clara la seva deriva filo-feixista, carregant-se partides per a la lluita contra el canvi climàtic, tancant IB3 o no pagant el deute, com proposa també el PP”.

Davant tot això, Cano ha reafirmat que “la ciutadania tendrà uns pressuposts prudents, realistes, més socials que mai, adequats al context econòmic actual i que milloraran la vida de la ciutadania des del rigor, el diàleg, la tranquil·litat i la capacitat de donar resposta a les demandes socials”.

PNL sobre paisatge

En relació amb el ple del Parlament de demà, la diputada socialista Mercedes Garrido ha presentat una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista, signada també per Més per Mallorca i Unides Podem, per a l’elaboració d’una estratègia del paisatge.

Garrido ha explicat que “tornam a posar damunt la taula una proposta innovadora i valenta en matèria de sostenibilitat, posant el focus en matèria de paisatge”, amb una proposta que demana “la millora del coneixement, la formació i la sensibilització del paisatge de forma transversal; protegir, ordenar i gestionar el paisatge a través d’una Llei de Paisatge; fomentar l’accés al paisatge públic i la seva interpretació i fer cooperació entre institucions en matèria de paisatge”.

Segons Garrido, “vivim en un territori que és la nostra millor carta de presentació de cara a l’exterior, per la qual cosa estam obligats a cuidar-lo i protegir-lo, especialment pel que fa al paisatge”.

En aquest sentit, la diputada socialista ha recordat que “només es protegeix el territori quan governa el Partit Socialista i ho volem tornar a demostrar, impulsant polítiques que permetin gestionar el creixement de la població i el consum de recursos i de territori”.

La PNL es debatrà al ple del Parlament de demà.

Comments are closed