El PSIB-PSOE defensa els PGE com “els millors pressuposts que hem tengut en anys” i reitera que “el Govern d’Espanya ha estat i estarà al costat de Balears en els seus moments més difícils”

Pere Joan Pons: “Són uns pressuposts oposats als que es feien fa quasi una dècada, sense cap mena de retallada i enfortint els serveis públics, l’Estat del Benestar i potenciant la recuperació econòmica”.

El PSIB-PSOE ha fet una valoració molt positiva dels Pressuposts Generals de l’Estat per al 2021, tenint en compte que “hi ha una proposta de pressuposts amb una tramitació que començarà la setmana que ve, amb uns comptes que permeten fer front a la pandèmia, que són expansius, donen resposta a la crisi i generen l’escut social més gran que s’ha produït mai en aquest país”.

Així ho ha defensat el diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, qui ha detallat com “el pressupost augmenta un 70% en educació, un 151,4% en sanitat, un 46% en dependència, un 367,9% en habitatge, un 60% en ciència i innovació i un 25,6% en cultura”.

Per a Pons, “són uns pressuposts extraordinaris per a un moment extraordinari, els quals són radicalment l’oposat als que es feien fa quasi una dècada, sense cap mena de retallada i enfortint els serveis públics, l’Estat del Benestar i potenciant la recuperació econòmica”.

A més a més, els pressuposts inclouen un augment de les pensions del 0,9% les generals i d’un 1,8% les no contributives, 3.000 milions per a l’Ingrés Mínim Vital, 27.000 milions de fons europeus i temes transversals com la cultura, la ciència, la innovació i la lluita contra el canvi climàtic.

Pel que fa a Balears, el diputat socialista ha remarcat que “els PGE demostren que les polítiques que s’han fet a Balears són les que es fan ara a l’Estat”, a la qual cosa ha afegit que “aporten més de 3.000 milions d’euros a les nostres illes, amb inversions per valor de 507 milions, una xifra que fa innegable que estam davant els millors pressuposts dels darrers anys”.

En concret, Pons ha insistit en què aporten 201 milions d’inversió directa, la qual cosa suposa 50 milions més que el projecte de pressuposts de 2019 i 30 més que els PGE del 2018 de Montoro. A això s’afegeixen “convenis importants en turisme, de 20 milions per enguany que arribaran als 100 milions en tres anys, 10 milions per a inversions ferroviàries i 10 més per a consells insulars i ajuntaments”.

Tot plegat, es complementa amb els primers 133 milions d’euros dels fons europeus, que són un punt de partida de tots els que arribaran. “Si ho sumam tot, ens surt el millor pressupost que hem tengut en anys, per als quals feim una valoració positiva”.

Per part seva, el senador per Mallorca i president del Grup Territorial socialista de Balears al Senat, Cosme Bonet, ha incidit en què “són uns pressuposts als quals és difícil oposar-se perquè són els més socials de la història, amb xifres que responen a les necessitats del moment actual, com són combatre la pandèmia i les seves conseqüències socials i econòmiques”.

Per això, Bonet ha aprofitat per demanar “unitat” per sortir del moment actual, la qual “s’ha de reflectir amb el suport als Pressuposts Generals de l’Estat”. De fet, el senador socialista ha considerat important destacar que “els comptes per al 2021 persegueixen el reforçament dels serveis públics, el reforçament de l’Estat del Benestar i l’apuntalament de la reactivació econòmica”.

Per tot plegat, Bonet ha apuntat que “el Govern d’Espanya ha estat i continuarà estant al costat de les Illes Balears en els seus moments més difícils”, recordant els 1.270 milions d’euros que haurem rebut fins el 31 de gener per pagar els ERTO, o els 440 milions del fons autonòmic no reemborsable.

Un desplegament que “no hem viscut a altres crisis”, ha recordat Bonet, celebrant que “el PP rescatava bancs i el Govern de coalició rescata persones, el PP aprovava ERO i el Govern actual paga ERTE, el PP va aconseguir que Brussel·les enviés homes de negre i el Govern actual ha aconseguit fons europeus”.

En conclusió, per al senador socialista “els PGE són un canvi de rumb definitiu cap a una recuperació justa, per a la qual cosa serà molt mal d’explicar que es pugui estar en contra dels pressuposts més socials que ha tengut Espanya i que òbviament beneficiaran a treballadors, famílies i empreses de les Illes Balears”.

Comments are closed