El PSIB-PSOE demana explicacions a Vidal “per manllevar 88 habitatges al Govern amb els quals un fons voltor ja ha guanyat 8 milions d’euros”

 Mercedes Garrido ha proposat a la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat un gran pacte per l’habitatge que inclogui institucions, forces polítiques, col·legis professionals, agents socials i econòmics i societat civil.

La diputada del Grup Parlamentari Socialista, Mercedes Garrido, ha traslladat a la consellera d’Habitatge, Territori i Mobilitat, Marta Vidal, durant la seva compareixença parlamentària per explicar les principals línies d’acció del seu departament, que “l’aritmètica parlamentària l’ha salvada dues vegades de donar explicacions sobre per què no ha formalitzat el tanteig i retracte de 88 habitatges que ara haurien de ser públics”.

Garrido ha considerat que Vidal ha de donar explicacions “sobre les relacions que té amb el fons voltor que ha comprat aquests 88 habitatges, sobre el contingut de les converses que va tenir amb aquest fons i sobretot, si és conscient que ha manllevat a la Comunitat Autònoma 88 habitatges amb els quals el fons voltor ha guanyat, com a mínim, 8 milions d’euros”.

En matèria d’habitatge, Garrido ha destacat que amb el PP “ens ha quedat clar que l’habitatge públic de nou serà per venda i no únicament per lloguer, que derogaran el tanteig i retracte en les operacions de grans tenidors i que derogaran la cessió temporal d’habitatges desocupats i propietats de grans tenidors, la qual cosa és tota una declaració d’intencions”.

Per a la socialista, l’estratègia del PP és desfer-se de les eines que permeten a la comunitat autònoma controlar el preu de l’habitatge i fer-se amb un major nombre d’habitatges en menor temps i que a la vegada “ens permetien lluitar contra l’increment especulatiu de preus de venda i lloguer per part dels grans fons d’inversió i fons voltor”.

Prova d’això, ha explicat Garrido, és l’atac a la Llei d’Habitatge estatal per inconstitucionalitat, el nomenament com a gerent de l’IBAVI de la mateixa persona que amb Bauzá va vendre un solar per fer habitatge públic perquè es fes un hotel, manllevar 88 habitatges de la propietat pública perquè un fons voltor els compri i faci negoci i un decret anunciat sobre habitatge que només parla de construcció.

Davant això, la diputada del Grup Parlamentari Socialista ha reiterat a Vidal el pacte per l’habitatge que els socialistes van presentar la setmana passada a la presidenta del Govern, Marga Prohens, “per tal que entre tots i totes facem front a aquesta necessitat dels ciutadans de Balears i treballem conjuntament amb institucions, forces polítiques, col·legis professionals, agents socials i econòmics i societat civil sense que ningú quedi a fora”.

A més a més, ha demanat a la consellera quants habitatges públics té prevists construir aquesta legislatura, amb quants d’ajuntaments s’ha vist per demanar-los que ofereixin sòl per poder construir habitatge públic, si adaptarà la legislació vigent perquè es puguin construir habitatges col·laboratius que ajudin a combatre la solitud no desitjada, com lluitarà contra els infrahabitatges i si creu que tots els llogaters es dediquen a destrossar les cases que lloguen.

Pel que fa a la mobilitat, Garrido ha advertit que la consellera “està preparant el terreny per dir que dia 1 de gener del 2024 el transport públic no serà gratuït, emparant-se en els tècnics”, per la qual cosa li ha demanat que “mantengui la gratuïtat del transport públic mentre la situació inflacionària continuï i que en qualsevol cas mantengui aquesta gratuïtat per menors, estudiants, dones víctimes de violència masclista, jubilats i aturats”.

La diputada socialista ha recordat que les polítiques de mobilitat dels governs PP-Vox “han estat contràries a la mobilitat sostenible, eliminant carrils bici, volent eliminar el carril VAO a l’entrada de Palma, incrementant la velocitat de la Via de Cintura i retallant freqüències a l’EMT de Palma”.

Per tot plegat, Garrido ha demanat a la consellera quan s’incorporaran els nous vehicles en procés d’adquisició, quan es farà la integració tarifària amb les altres illes, quan s’incorporaran els nous maquinistes a l’SFM i si tornarà a enterrar el Tren de Llevant, el projecte de tramvia de Palma i l’ampliació del metro al Parc Bit. “Són projectes per a la mobilitat de Mallorca i a més tenen el finançament de l’Estat i de l’Impost del Turisme Sostenible”, ha defensat la socialista.

Finalment, la diputada socialista ha demanat a Vidal “quina consellera de territori veurem aquesta legislatura, la consellera de Menorca que va patrocinar la primera norma territorial inversa que permetia construir-ho tot fins que s’aprovàs la nova normativa, o la que va concedir l’interès general a un parc aquàtic al municipi de Sant Lluís, no emparat ni pel Pla Territorial, ni per les DOT, ni per la normativa urbanística i que els tribunals han anul·lat per una desviació completa de la legalitat?”.

La consellera García Romero no aclareix si augmentarà el pressupost de Salut  ni quants de professionals contractarà durà la legislatura

La diputada socialista Patricia Gómez lamenta que el Govern ofereixi un pacte per a la sanitat i a la vegada faci un decret llei sense consensuar-lo amb ningú 

La diputada socialista i exconsellera Patricia Gómez lamenta que la consellera de Salut, Manuela García Romero, no hagi aclarit si el Govern incrementarà el pressupost del seu departament en vista el pròxim exercici – s’ha limitat a contestar que aquest augment es donarà “segons les necessitats” – ni tampoc a quants de professionals vol contractar as pròxims anys per fer front a les demandes de la sanitat pública de les Illes.

Gómez ha criticat també la contradicció que suposa que l’Executiu Prohens ofereixi un gran pacte per la salut i, en canvi, la primera mesura que ha adoptat sigui l’aprovació d’un Decret Llei – el que rebaixa el coneixement del català de requisit a mèrit –  sense cap consens amb els grups parlamentaris de l’oposició, ni amb els ciutadans, per la qual cosa resulta contradictori.

García Romero tampoc ha detallat quan estarà aprovat el decret de demora.

En el decurs de la compareixença, Gómez ha recordat que després de 8 anys de govern progressista la situació de la conselleria ha millorat de manera notable, gràcies al major pressupost de la història que permet fer front als principals reptes sanitaris.

La diputada del PSIB-PSOE ha recordat que durant els vuit anys de governs progressistes “hem comptat en tot moment amb els ciutadans, pacients, cuidadors i usuaris per prendre les principals decisions, i ens agradaria que aquest fos el camí”.

En aquest sentit, ha assegurat que “el meu grup parlamentari sempre ha allargat la mà per arribar a acords que puguin beneficiar la ciutadania”.

Tanmateix, Gómez ha qualificat de “surrealista” la proposta de VOX de tornar les transferències de salut a l’Estat, ha demanat a la consellera si està d’acord sense obtenir cap resposta al respecte.

Patricia Gómez ha mostrat la seva preocupació per les decisions que ha pres el PP en altres moments en els quals ha governat – com per exemple a Madrid -, ha lamentat que no s’hagi mantingut la paritat en els nomenaments dels gerents de l’IBSALUT.

També ha demanat a la consellera si aposta per l’atenció a la cronicitat, el programa ‘pacient actiu’ o la Identificació de pacients crònics complexos i avançats o si continuaran impulsant i enfortint la figura de les infermeres gestores de casos a tots els àmbits.

La consellera tampoc s’ha pronunciat sobre la decisió del Constitucional de rebutjar el recurs del PP contra a Llei de l’eutanàsia. Per la seva part, Gómez ha aprofitat per agrair a tots els professionals implicats en l’execució de la normativa i el tracte exquisit i l’acompanyament a la persona i a les seves famílies que han dispensat.

Respecte de l’atenció a la salut mental. Gómez ha dit que “8 anys de govern ens han permès treballar en un canvi de paradigma, l’atenció a la salut mental no és només de salut, es treballa des d’educació, serveis socials, entitats del tercer sector, però a més a més, les decisions polítiques sobre treball, habitatge, ocupació impacten directament en la salut mental de les persones.

En aquest tema, Gómez ha demanat si l’Oficina de Salut Mental es traslladarà a la Conselleria i ja no estarà en el servei de salut i si la presidenta Prohens liderarà, tal i com ho feia l’expresidenta Armengol, el pacte per a la salut mental des d’El Consolat.

Comments are closed