El PSIB-PSOE demana que la reconstrucció econòmica i social es faci amb perspectiva de gènere

El Consell Assessor d’Igualtat dels socialistes alerta que la crisi econòmica i social que seguirà a la sanitària afectarà principalment les dones

El Consell Assessor d’Igualtat del PSIB-PSOE s’ha reunit de manera telemàtica per valorar les actuacions en aquesta matèria que estan desenvolupant les administracions per pal·liar la crisi del COVID-19 i insistir en la importància que la reconstrucció econòmica i social s’abordi des d’una perspectiva de gènere.

La secretària d’Igualtat dels socialistes i membre del Consell Assessor, Sílvia Cano, ha alertat del fet que, previsiblement, la crisi econòmica i social afectarà, sobretot, les dones, ja que els sectors que han patit més restriccions, com el sector serveis, el de l’hostaleria o el domèstic, “són serveis molt feminitzats”. A això, a més, s’ha d’afegir el fet que les dones tenen, en un percentatge més elevat, feines temporals i precàries, cosa que incrementarà el risc de perdre la feina.

En el cas de les dones víctimes de violència de gènere o d’explotació sexual, aquesta situació dramàtica es veurà més agreujada encara, ha lamentat Cano, ja que es tracta de “dones que viuen en un permanent estat d’excepció agreujat per la pandèmia, amb amenaces dels proxenetes, que les aboquen al contagi per poder sobreviure i donar de menjar als seus infants”.

És per aquest motiu, que el Consell Assessor demana amb contundència que la reconstrucció social i econòmica de les Balears es faci amb perspectiva de gènere i es mostra esperançat perquè així sigui. “El Govern sempre ha tengut molt present les dones més vulnerables; potser siguin invisibles per a la societat, però no ho són per a aquest Govern”, ha emfasitzat Cano.

Mesures per lluitar contra la violència masclista durant l’Estat d’Alarma

El Consell Assessor també ha valorat molt positivament les mesures “previsores i per donar resposta a la situació d’emergència que viuen les víctimes de violència masclista” que s’han posat en marxa per “fer-les costat des del primer moment”, especialment “en aquests moments d’excepcionalitat, que afegeixen més dificultats i aïllament social”.

El Consell Assessor en bloc ha agraït als distints executius -estatal, autonòmic i insular- que hagin “intensificat els mitjans de protecció durant l’Estat d’Alarma, demostrant una capacitat de reacció efectiva per atendre l’emergència social de les dones que viuen confinades amb els seus agressors”.

En aquest sentit, s’ha destacat “l’encert” de mesures com l’ampliació de la Renda Social Garantida a aquest col·lectiu, el reforç de l’atenció telefònica 24 hores, la posada a disposició de les víctimes d’hotels per allunyar-se del seu agressor, la iniciativa “Mascareta-19” per activar els protocols de protecció des de les farmàcies o l’habilitació del servei d’atenció via whatsapp.

Comments are closed