MANIFEST DEL PSIB-PSOE PER AL DIA D’EUROPA – 9 DE MAIG

Aquest 9 de maig de 2020 es compleixen 70 anys des de que la Unió Europea va començar la seva marxa amb la Declaració Schuman. Avui fa 70 anys que una Europa desolada després de la Guerra va decidir posar rumb cap a l’enteniment, la pau, el diàleg, la democràcia i els drets humans per a reconstruir-se des de les seves pròpies cendres.

En aquest primers 70 anys, Europa ha donat pau, llibertat i prosperitat a la seva ciutadania, ha anat eixamplat les seves fronteres i ha reivindicat el seu lema “Unida en la Diversitat”, malgrat els esculls que han aparegut en la seva travessia.

En aquest camí, el PSOE sempre ha treballat en pro de la vocació europeista d’Espanya i en la construcció del projecte comú europeu. Les nostres aportacions han estat determinants en la consecució d’avanços com els
fons de cohesió, el programa Erasmus, el Tractat de Lisboa o, més recentment, l’aposta per l’Assegurança Europea de Desocupació.

Commemorem aquesta efemèride en una Europa assotada per una crisi sanitària i socioeconòmica sense precedents en la seva història recent, amb conseqüències doloroses des de tots els punts de vista, que exigeixen una altura de mires similar a la d’aquell 9 de maig de 1950.

La pandèmia ha evidenciat la cruïlla en la qual es troba la Unió Europea: o més Europa, més unitat, més solidaritat i més ambició per a afrontar els nostres reptes comuns, o més replegament nacional, més davanteres i menys capacitat per a donar respostes a aquests desafiaments i, particularment, a les crisi sanitària, econòmica i ecològica, així com a les seves terribles conseqüències socials. El coronavirus, que ha desbordat qualsevol previsió i que ha segat tantes vides, colpejant a desenes de milers d’europeus i europees, no és imputable a cap dels nostres països. Però la nostra responsabilitat és abordar la seva gestió amb tots els mitjans possibles, donant una resposta sanitària coordinada i integral a la pandèmia basada en el coneixement científic disponible a tots els nivells, també des d’Europa.

Hem de pal·liar les seves conseqüències econòmiques i socials, presents i futures, per a no deixar a ningú enrere. Les mesures implementades pels diferents Estats membres de la UE són necessàries i determinants per a fer front a aquesta crisi en els termes esmentats, però no són suficients.

Si bé és cert que en l’àmbit europeu s’han adoptat mesures per a la lluita contra el virus i les seves conseqüències immediates, des del PSOE donem suport a mesures ambicioses i valentes, com la creació d’una Unió Sanitària que permeti destinar mitjans i recursos àgilment allí on més es necessiten.

També defensem l’establiment d’un Fons de Recuperació Europeu finançat per l’emissió de deute de la Unió, amortitzada amb càrrec al pressupost comunitari, i altres mesures d’integració fiscal. Necessitem una Unió Europea que protegeixi més a la seva ciutadania, amb capacitat d’actuació immediata, que defensi i s’enorgulleixi de la seva radicalitat democràtica, dels drets i llibertats que garanteix, però que asseguri la igualtat efectiva de gènere, la lluita contra la violència masclista, la diversitat, la justícia social, els drets dels treballadors i treballadores i que lideri el combat contra les crisis mediambientals.

Estem a més en un moment històric crucial, de profundes transformacions que tenen abast global i que afecten també a Europa. En un món cada vegada més interdependent i interconnectat veiem com l’ordre internacional i el multilateralisme es dilueixen, mentre cristal·litzen noves amenaces: l’acceleració de la crisi climàtica i de biodiversitat, que ens planteja la necessitat de canviar el nostre model econòmic a través d’una transició ecològica justa per a evitar la destrucció del planeta; l’augment de règims autoritaris i dels moviments nacionalistes i populistes que els sustenten; o la inestabilitat dels països del Mediterrani i el Sahel, que provoca l’arribada de milers de refugiats que fugen de guerres o violacions dels seus drets humans, però també la migració econòmica, la gestió humana de la qual la UE ha de liderar.

Aquesta emergència sanitària i social en un període de canvis accelerats, ha de servir-nos com a esperó per a construir una Europa més unida, més forta i més resilient, també en el seu vessant institucional. Afrontem aquesta terrible crisi assentant les noves bases que defineixin el projecte europeu per a les pròximes
dècades.

El PSOE vol continuar liderant la transformació de la societat espanyola i europea, fent front als reptes col·lectius comuns que tenim per davant:

Abordarem la crisi sanitària i les seves conseqüències socioeconòmiques, desenvolupant la transformació ecològica, digital, econòmica i social que Europa necessita, sense deixar a ningú enrere, visqui on visqui. Donem suport a la creació d’un Pla de Recuperació ambiciós i un Marc Financer Pluriennal reforçat, dotat de nous recursos propis. Treballarem per un model de desenvolupament que sigui sostenible des de tots els punts de vista: econòmic, social i mediambiental; a tots els nivells: europeu, nacional, regional i local.

Treballarem per al desplegament efectiu del Pilar Europeu de Drets Socials, sense més demora, per a reduir les desigualtats —que ja existien en les nostres societats i que no podem permetre que s’empitjorin a conseqüència de la pandèmia—, mitjançant un sistema europeu de salaris mínims i les Garanties Juvenil i Infantil, entre altres polítiques. A més, prioritzarem sistemes de prevenció de futures crisis similars.

Defensarem l’Estat de Dret i els nostres sistemes democràtics. Davant l’auge de nacionalismes i populismes, ningú està lliure de contagi. Sent conscients de la necessitat de continuar acostant les institucions europees a la seva ciutadania, treballarem en la Conferència per a la recuperació i el futur d’Europa, perquè s’obri a la participació de tots els sectors de la societat, perquè les seves conclusions serveixin de nou full de ruta per a la Unió.

Si fa 70 anys el ministre d’Exteriors francès Robert Schuman demanava a Europa «esforços creadors equiparables als perills que l’amenacen», en el 70 aniversari de la Declaració Schuman, el PSOE es compromet a continuar treballant sense descans per una Unió Europea oberta i renovada, diversa, social, feminista, sostenible i federal, per a i per la ciutadania.

Ho fem des del convenciment i la responsabilitat, perquè, en tirar la vista enrere, com ho fem avui malgrat la incertesa, les generacions futures puguin sentir-se orgulloses d’allò que construïm per a superar les adversitats, fent possible una Unió Europea més forta i unida.

Comments are closed