El PSIB-PSOE demana que la UE ampliï els límits d’ajuts per compensar la insularitat, que beneficiarien les empreses de Balears

Pepe Mercadal i Milena Herrera presenten una proposta al Congrés on plantegen que el Govern de l’Estat doni suport a la mesura, que contribueix a mantenir la competitivitat

El diputat Pepe Mercadal i la diputada Milena Herrera, del PSIB-PSOE, han registrat una iniciativa al Congrés, per ampliar els límits de subvencions públiques a empreses insulars. En concret, plantegen que el Govern de l’Estat doni suport a la petició que el Reglament de minimis (ajuts fins a 300.000 euros que concedeix la Unió Europea a l’activitat empresarial, regulats per a períodes de 3 anys) tingui en compte el factor de la insularitat i que inclogui així mesures correctores per als territoris insulars, on els costos del transport de mercaderies, ja sigui per mar o per aire, suposen la utilització de mitjans més costosos que per carretera o per tren.

Segons indiquen els dos diputats, per poder competir en igualtat de condicions dins la UE, les empreses de les Illes Balears haurien de poder rebre més ajudes per cobrir el transport de mercaderies, però el Reglament  de minimis estableix uns límits d’ajuts estatals molt insuficients.

Després de la crisi de la pandèmia de la COVID, Espanya i la UE s’han fixat com a objectiu una reindustrialització de l’activitat econòmica, un aspecte estratègic per guanyar en autonomia. El PSIB-PSOE aposta també perquè aquesta onada de reindustrialització arribi a les Illes Balears, a fi de reduir l’excés de dependència d’una economia basada en el sector serveis.

“Això ho aconseguirem -manifesten els diputats- si les nostres empreses poden competir amb igualtat de condicions en el mercat europeu”. Més enllà de demanar uns privilegis, el que es reclama és “que les empreses de les Illes puguin accedir a més ajudes d’Estat per poder competir en igualtat de condicions”.

El PSIB-PSOE duu anys reivindicant una flexibilització del règim de minimis per les Illes de la Unió Europea. Es va fer des del Govern de Francina Armengol i es fa ara també a través de l’eurodiputada Alícia Homs.

Cal dir que aquesta tasca permanent ja té fruits: a la revisió del reglament de minimis de 2023 per primera vegada s’ha introduït la idea que permetre més ajudes d’Estat a les empreses situades a illes no té perquè distorsionar la competència: “És fruit de molts anys d’insistir davant les institucions europees per part dels representants del PSIB-PSOE amb el suport del Govern d’Espanya. De Pedro Sánchez. Malgrat aquesta menció, el Reglament actual segueix essent ambigu i per això sol·licitam a la Comissió Europea que esclareixi les implicacions del punt 15 del Reglament”.

Així mateix, els dos diputats illencs al Congrés també consideren necessari que s’estableixin aliances amb altres regions insulars, com són Sicília, Sardenya o Malta. En aquest sentit, afirmen que malgrat l’anterior Govern de Francina Armengol va realitzar una tasca molt valuosa, l’actual govern de Prohens té aquest àmbit abandonat.

Recursos addicionals

Comments are closed