El PSIB-PSOE denuncia la desídia de Prohens per garantir els drets dels treballadors, l’habitatge, la memòria democràtica i la transparència

Iago Negueruela a Marga Prohens: “Pot garantir que no va donar ordre a ningú per signar l’expedient de desistiment fals de la reclamació de les mascaretes sense informes jurídics?”.

El Grup Parlamentari Socialista ha centrat la sessió de control al Govern en la manca d’acció de l’Executiu de Prohens a l’hora de garantir determinats drets de ciutadania, com l’ocupació de qualitat, l’habitatge, la memòria democràtica o la transparència i el bon govern.

En aquest sentit, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha denunciat la desídia de la presidenta del Govern en l’àmbit social, on en menys d’un any l’actual Executiu ja va pel nomenament del tercer director de l’Institut Balear de Salut Laboral, IBASSAL, òrgan encarregat precisament d’elaborar els estudis de càrrega de les cambreres de pis.

Precisament, el portaveu parlamentari socialista ha lamentat la falta d’acció del conseller d’Empresa, el qual no ha mediat en la vaga produïda a l’aeroport, i tenint en compte que per primera vegada un conveni col·lectiu, el d’hostaleria, ha estat impugnat.

A més a més, Negueruela ha alertat que “l’única pressió que conec està a l’auto de l’Audiència Nacional, on es diu que s’hauria caducat l’expedient de reclamació de les mascaretes per la pressió de la trama al Govern de Prohens”, per la qual cosa ha demanat a la presidenta “si pot garantir que no va donar ordre a ningú per signar l’expedient de desistiment fals sense informes jurídics”.

El diputat Llorenç Pou també s’ha referit als efectes sobre els treballadors i les treballadores que té la saturació turística, assegurant que “el PP es consolida com una màquina de massificació turística”.

Pou ha recordat que “l’únic partit que ha incrementat places en aquestes illes és el PP”, amb la Llei Delgado de 2012 amb la qual es van generar 15.000 noves places sense l’obligació de ser notificades, o les 90.000 places de lloguer vocacional sorgides durant l’etapa 2011-2015.

Contra això, el diputat socialista ha reivindicat l’eliminació de l’increment de places il·legals, l’aprovació de l’Impost del Turisme Sostenible o la nova Llei Turística que eliminava la possibilitat d’incrementar places, tot plegat amb els vots en contra del PP.

En relació amb la derogació de la llei de memòria democràtica, la diputada Sílvia Cano ha acusat el PP d’alinear-se amb l’extrema dreta i deixar que “Vox els faci la feina bruta, plegant-se als que pensen que el cop d’estat del 36 era una croada d’alliberament nacional”.

Cano ha criticat que el problema del PP és que “no s’han llegit la llei que pretenen derogar, perquè si la miren veurien que està subjecta als paràmetres internacionals i de l’ONU pel que fa a la definició de víctimes”.

A més a més, ha destacat que la normativa va néixer des del màxim consens amb el PP i una gran vocació de perdurabilitat, per la qual cosa “si la deroguen, hauran d’explicar què passarà amb el cens de víctimes, amb el cens de la simbologia franquista, amb els espais de la memòria o amb la promoció de les garanties de no repetició”.

En matèria d’habitatge, el diputat Ares Fernández ha reivindicat que “les úniques polítiques d’habitatge que es fan a les Balears són les empreses per l’anterior Govern socialista o les que impulsa el Govern d’Espanya”, com la licitació de més de 500 habitatges socials a Can Escandell a Eivissa, els més de 800 a Son Busquets o l’eliminació de les Golden Visa anunciada ahir pel president Pedro Sánchez.

Fernández també s’ha referit a les mesures en matèria d’habitatge aprovades pel Govern de Prohens, sobre les quals ha advertit que “mesos després veim que han fet una norma per als grans promotors i amb les quals continuen apujant preus i guanyen els de sempre”, per la qual cosa ha tornat a demanar al Govern que declarin les illes com a zones tensades.

En matèria de transparència, la diputada Mercedes Garrido ha demanat al vicepresident del Govern, Toni Costa, si pot assegurar que el decret òmnibus que està treballant l’Executiu no inclourà una legalització de totes les il·legalitats urbanístiques que s’investiguen a Campos.

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, també ha acusat el Govern de Prohens de “frissar massa” amb el tancament de l’oficina anticorrupció, tot plegat perquè “aquest organisme investigava a l’Ajuntament de Campos per presumpta corrupció, la qual cosa genera preocupació i nirvis al Consolat”.

Una estratègia que segons Pons “els ha sortit malament, perquè la Fiscalia Anticorrupció s’ha quedat l’expedient de Campos i tantes dreceres no han servit de res”.

Finalment, la diputada Pilar Costa ha recordat que el Govern “ha caducat un expedient sense informe jurídic, ha desistit d’un expedient sense informe jurídic i ha iniciat una revisió d’ofici sense informe jurídic”, la qual cosa “al Codi Penal té un nom, perquè Javier Ureña, és l’autor material però els autors intel·lectuals estan asseguts aquí”.

Comments are closed