El PSIB-PSOE considera que la derogació de la llei de memòria democràtica és el preu que el PP paga a Vox per protegir a Prohens del cas Campos i mascaretes

Marc Pons: “La derogació de la llei de memòria democràtica suposa vendre els valors de la democràcia i de la reparació dels danys a les víctimes del franquisme”.

El portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, ha denunciat els retrocessos democràtics que imposa Vox sobre el PP, “per la necessitat de sentir-se protegit i acompanyat per la ultradreta per blanquejar determinades actuacions on hi ha presumpta corrupció”.

En concret, el portaveu socialista ha alertat que “s’ha tancat l’oficina anticorrupció, es protegeix a Marga Prohens perquè no comparegui en la comissió d’investigació de les mascaretes i se li dona cobertura perquè els expedients vinculats a Campos no siguin elements de referència, i a canvi d’això el PP va acompanyant a Vox en matèria de retrocessos”.

A més a més, Pons ha advertit que aquesta derogació suposa “vendre els valors de la democràcia i de la reparació dels danys a les víctimes del franquisme”. De fet, el text registrat per Vox implica que la formació “continua fent apologia del franquisme i dels valors de la Guerra Civil, amb un discurs franquista d’una època passada que necessita ser reparada”.

La llei de memòria democràtica, precisament, partia amb un amplíssim consens i va ser molt treballada amb el PP. Ara, en canvi, “el PP avala lleis que suposen retrocessos importants i que són més que evidents”. El PP ni tan sols ha sortit en roda de premsa avui a valorar la iniciativa de Vox.

Així les coses, el Grup Parlamentari Socialista centrarà la pròxima sessió de control al Govern en els retrocessos de Marga Prohens en els primers 10 mesos en el càrrec. Previsiblement, en el ple del pròxim dimarts s’aprovarà el projecte de llei derivat del decret llei d’habitatge del Govern.

En aquest sentit, Pons ha recordat que la presidenta Prohens va dir que amb aquesta normativa traurien 3.000 nous habitatges al carrer de forma immediata, però “no n’hem vist cap ni n’hi haurà cap”. Cal recordar que “el decret llei es va fer al dictat del que marcaven els promotors, amb uns plantejaments tan erronis que s’ha acabat canviant de dalt a baix la normativa amb esmenes que ha presentat el mateix PP”.

Mentrestant, en 10 mesos el Govern no ha iniciat ni una sola promoció d’habitatge públic, ni tampoc ha entregat les claus de les promocions que ja estaven en marxa. “Això sí, opten per amnistiar habitatges il·legals en sòl rústic”, ha puntualitzat Pons.

Enfront d’això, trobam les iniciatives del Govern d’Espanya, com la licitació dels 500 habitatges de Can Escandell a Eivissa, els 800 + 200 dotacionals de Son Busquets, o l’aprovació de l’eliminació de la Golden Visa.

El portaveu adjunt també ha lamentat els retrocessos en educació, on “creen problemes que estaven superats pel fet d’encaparrotar-se amb la segregació lingüística”, o la manca de previsió en la gratuïtat de l’educació 0-3 anys, la qual no ha anat acompanyada d’increment de places.

En l’àmbit sanitari, Pons ha destacat l’increment de les llistes d’espera en la sanitat pública, especialment a Eivissa i Formentera, on s’estan desbordant, la qual cosa demostra que “en absolut és cert que eliminant el català resolíem la manca de metges i amb elles, les llistes d’espera, com deia el PP”.

Finalment, el portaveu adjunt ha posat l’èmfasi en els retrocessos en matèria ambienta, amb l’anunci fet pel PP de no complir la Llei del Canvi Climàtic autonòmica, la devaluació territorial i paisatgística o el fet de proposat a un negacionista del canvi climàtic per presidir la comissió parlamentària que estudiarà com afecta aquest fenomen a l’agricultura.

Comments are closed