El PSIB-PSOE denuncia que el conseller de Turisme amaga les intencions del Govern respecte de la moratòria de places, el lloguer vacacional i el decret d’excessos

Bauzá ha evitat les preguntes de Pilar Costa sobre les qüestions que defineixen el model turístic de les Illes

La diputada del PSIB-PSOE al Parlament de les Illes Balears, Pilar Costa, ha intervingut a la compareixença del conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, la primera en seu parlamentària des que va accedir al càrrec.

Ni en la seva intervenció inicial, ni tampoc a preguntes de la representant socialista, el conseller ha aclarit quines són les intencions de l’Executiu en les matèries cabdals que han de marcar el model turístic, cultural o esportiu de la Comunitat.

Respecte del turisme, Bauzá no ha aclarit ni els terminis ni l’abast territorial dels canvis que vol impulsar pel que fa a la moratòria de places, ni quines seran les línies generals d’una eventual reforma de la vigent Llei turística.

Malgrat les preguntes de Costa, el conseller no ha concretat en què consistiran les modificacions que vol fer en el Decret d’excessos. En aquest sentit, l’única ‘idea’ que ha detallat és que vol canviar-li el nom pel de Decret de “turisme responsable”.

Tampoc s’ha pronunciat sobre els plans del Govern envers la regulació del lloguer vacacional, limitant-se a dir que ja s’ha reunit amb els representants d’aquesta activitat.

Respecte de l’Impost de Turisme Sostenible, Bauzá no ha passat de criticar el repartiment dels fons durant la passada legislatura i d’anunciar que revisarà els projectes derivats de la temporada passada i aprovats sense cap vot en contra per part de la comissió competent.

Ja en matèria de Cultura, Pilar Costa ha demanat per l’absència en la compareixença de la directora de l’ICIB. Bauzá no ha contestat i només ha recordat que la intenció de la Conselleria és convocar un concurs per substituir Cristina Llambías, sense concretar quan.

Tampoc ha detallat què farà el seu departament per a la promoció del català o si continuarà el suport institucional a la candidatura de Menorca talaiòtica com a patrimoni mundial de la UNESCO.

Compareixença del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia

Durant la compareixença parlamentària del conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, el PSIB-PSOE ha denunciat el desconeixement i la manca de prioritats fixades per part del conseller.

En concret, el diputat del Grup Parlamentari Socialista, Llorenç Pou, ha lamentat que “avui sortirem d’aquesta sala sense saber ni una sola mesura de cada direcció general”, a la vegada que ha criticat que el conseller no s’hagi referit a qüestions sobre treball i l’economia social, i ha instat al Govern a continuar combatent la precarietat, la temporalitat i a seguir amb la col·laboració amb la inspecció de treball.

Pou ha assegurat que el conseller s’ha limitat a fer un relat de les competències que té o de qüestions que ja s’estan fent. El diputat socialista també ha demanat al conseller quin és l’estat de l’estudi de càrrega de feina de les cambreres de pis, i sobre quina és la intenció del Govern de fer aquest estudi en altres col·lectius, a la qual cosa tampoc s’ha donat resposta.

El diputat socialista ha traslladat al Govern la necessitat de seguir enfortint i apostant pel SOIB com a “eina imprescindible, especialment quan millor va l’economia”, per la qual cosa ha convidat al conseller a “reforçar la part d’intermediació laboral i a preservar totes les polítiques adreçades als col·lectius vulnerables, al tercer sector i a les dones de la violència masclista”, qüestions sobre les quals Sáenz de San Pedro tampoc ha fet cap referència.

En relació amb l’obligació de posar llits elevables als hotels per facilitar la tasca de les cambreres de pis, Pou ha demanat “si perseveraran en aquesta qüestió o si suposaran un retrocés en la salut laboral dels treballadors i les treballadores”.

En la part energètica, el portaveu adjunt socialista, Marc Pons, ha demanat al conseller si comparteix qüestions que per als socialistes són prioritàries, com l’Agenda 2030, les fites que marca la Llei de Canvi Climàtic com la reducció d’emissions o l’eficiència energètica, el desenvolupament dels 233 milions d’euros que el Govern d’Espanya destina en fons europeus a Balears per desenvolupar el Pla de Transició Energètica, o si comparteix objectius com el desmantellament d’Es Murterar o el projecte del segon cable elèctric entre la península i Mallorca.

Comments are closed