El PSIB-PSOE denuncia que l’eliminació del català com a requisit “acabarà devaluant la sanitat pública perquè suposarà una pitjor atenció sanitària”

Iago Negueruela ha anunciat que els socialistes demanaran al Govern on era el director general d’Emergències el matí del temporal i quantes vegades va participar en la reunió del comitè operatiu del METEOBAL

El Grup Parlamentari Socialista ha lamentat que quan gairebé es compleixen dos mesos des que el nou Govern va començar a caminar, tenim un Govern “inactiu, desaparegut, incomplet d’una manera alarmant i sense un full de ruta clar per a les necessitats d’aquestes illes”.

Així ho ha denunciat el portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela, qui ha criticat que “mig Govern no ha aportat ni una sola iniciativa política en dos mesos”, a la qual cosa ha afegit que “han estat de vacances, no han estat a fer el que havien dit que farien i el resultat és una gestió caòtica, amb un aeroport amb milers de persones que no poden tornar a casa seva i molts altres que no han pogut tornar a les illes pel temporal”.

Precisament, Negueruela ha anunciat que el Grup Parlamentari Socialista registrarà avui una sol·licitud al Govern per saber en quantes reunions del comitè operatiu tècnic del METEOBAL han participat el director general d’Emergències i la consellera de Presidència des de l’activació del pla. “Volem que el director general d’Emergències digui on es trobava diumenge matí en ple temporal, perquè va estar absent gairebé tot el diumenge, igual que la consellera i la presidenta del Govern, que va preferir anar a un acte de Feijóo a Galícia quan les illes patíem un temporal gravíssim del qual estàvem avisats des de feia dies abans”.

De fet, encara hi ha dues persones desaparegudes que feien un trajecte en veler entre Menorca i Mallorca.

D’altra banda, Negueruela també s’ha referit al fet que falten nomenaments importants al Govern. “Van dir que farien un Govern excel·lent i els excel·lents no volen formar part d’aquest Executiu. Pensam que dos mesos és temps més que suficient per completar un organigrama capaç de posar en marxa el Govern i de començar a resoldre els problemes de la ciutadania de les illes, cosa que avui dia, no està passant”, ha apuntat el diputat socialista.

Tal com ha explicat socialista, les úniques iniciatives que han tengut són per aprofitar la bona situació econòmica que els va deixar el Govern progressista, amb la qual han pogut afrontar la gratuïtat dels 0-3 anys a partir  atacar la llengua pròpia com sempre fa el PP, crear un forat a les arques autonòmiques de 500 milions d’euros amb la rebaixa de l’Impost de Successions i encendre la maquinària de les fake news contra l’anterior Executiu progressista.

Finalment, Negueruela ha anunciat que el pròxim dilluns 4 de setembre el Grup Parlamentari Socialista celebrarà les seves jornades parlamentàries per definir l’estratègia política per al pròxim període de sessions i concretar l’alternativa en positiu al mal començament del Govern de Prohens.

Català a la sanitat i gratuïtat educació 0-3

D’altra banda, el portaveu adjunt del Grup Parlamentari Socialista, Marc Pons, ha comentat el decret llei de mesures urgents en salut i educació aprovat ahir al Consell de Govern.

Pel que fa a l’eliminació del català com a requisit a la sanitat pública, Pons ha criticat que el PP “vol donar solucions a problemes que no existeixen, amb una decisió que acaba devaluant la sanitat pública perquè es deixen de demanar habilitats als professionals sanitaris i suposa una pitjor sanitària quan la ciutadania es dirigeix al sistema sanitari”.

De fet, el portaveu adjunt ha recordat que “la mateixa consellera de salut, quan era presidenta del Col·legi de Metges, reconeixia que no tenia cap constància de fuga de professionals pel català”.

A més a més, pel que fa a la importància d’atreure professionals, Pons ha recordat com les dades indiquen que el 2023 l’única comunitat autònoma on es van cobrir totes les places MIR va ser a les illes.

En relació amb les places de difícil cobertura, Pons ha acusat el Govern de tornar a copiar perquè “a Menorca, Eivissa i Formentera totes les places estan declarades de difícil cobertura, per la qual cosa no hi ha cap novetat”. Aquesta declaració va lligada a un pagament que estava establert a un acord sindical produït la legislatura passada i que està donant resposta.

Per fidelitzar professionals, el diputat socialista ha apuntat que el camí és l’acord sindical amb el sector sanitari on es van tancar les jornades laborals de 35 hores, la borsa de llocs de feina per cada categoria i especialitat, l’increment de preu de guàrdia a 31 euros l’hora i, per tant, una estratègia que s’ha d’anar complint.

En referència a la gratuïtat de l’etapa educativa 0-3, Pons ha denunciat que “el Govern ha agafat el decret llei que vam fer la legislatura passada, copiant-lo literalment paraula per paraula, fent poca feina”.

A més a més, el socialista ha insistit en el fet que Prohens “ha incomplit els seus compromisos electorals i del debat d’investidura, quan es va comprometre a donar la gratuïtat dels 0-3 anys en conjunt, entrant escoletes públiques, privades, de la xarxa complementària i guarderies”.

“Ara ja sabem que les guarderies no entraran perquè o bels consells insulars no tenen fet el reglament que les regula, com el cas d’Eivissa, o bé han de fer un procés per adaptar-se al reglament, com el cas de Mallorca i Menorca, per la qual cosa cap d’elles podran entrar a la gratuïtat que havia promès Prohens”.

També quedaran pendents algunes escoletes privades, les quals hauran de decidir adaptar-se a la xarxa complementària i és possible que algunes d’elles decideixin no fer-ho.

“El PP reconeix la bona feina la legislatura passada, i el que volia afegir ha quedat en una mentida i en un incompliment electoral, per la qual cosa haurien de donar explicacions”, ha conclòs Pons.

Comments are closed