El PSIB-PSOE denuncia que Prohens està imposant la segregació lingüística als centres educatius de Balears malgrat no s’hagin sumat al pla pilot

Amanda Fernández ha advertit de la incertesa, la inestabilitat i la frustració que suposarà la segregació lingüística i la zonificació escolar de Palma.

La secretària d’Educació del PSIB-PSOE i diputada del Grup Parlamentari Socialista, Amanda Fernández, ha denunciat que el Govern de Marga Prohens està imposant la segregació lingüística a tots els centres educatius de les Illes Balears malgrat no s’hagin sumat al pla pilot.

D’aquesta manera, Fernández ha criticat la manca de transparència de la Conselleria d’Educació, pel fet que a dia d’avui encara no han fet públic quins centres s’han adherit al pla de segregació lingüística, quan fa més d’un mes i mig que s’ha acabat el termini de sol·licitud. Amb tot, ha celebrat que no s’hi hagi sumat cap centre públic i molt pocs de concertats, “gràcies a la feina de la comunitat educativa”.

Així i tot, la diputada socialista ha advertit que “les famílies que han posat que estan d’acord amb un projecte lingüístic i educatiu concret quan van fer la sol·licitud el mes de maig, al setembre es poden trobar amb un projecte diferent, perquè el seu centre s’hagi adherit al pla de segregació, tenint en compte també que estam a 28 de juny i els centres encara s’han d’organitzar”.

A més a més, s’ha d’afegir que “han obligat a triar la casella de català o castellà en la matriculació dels infants que fan la primera escolarització, per la qual cosa s’haurà signat una sol·licitud on es diu que s’accepta un projecte lingüístic que tal vegada anirà en contra del que desenvoluparà el centre”. Aquest fet, implica imposar la segregació lingüística als centres educatius de les illes malgrat no s’hagin sumat al pla pilot, perquè les famílies podran triar el castellà sense que el centre s’hagi sumat a la segregació, o viceversa.

Per a la socialista, tot plegat crea “incertesa, inestabilitat i molta frustració per a les famílies perquè se’ls dona unes expectatives difícils de complir, la qual cosa durà conflictivitat als centres educatius”.

D’altra banda, la secretària d’Educació també ha fet referència al decret d’escolarització que volia posar en marxa la conselleria, sobre el qual el Consell Escolar de les Illes Balears va fer un informe molt crític, i que també va tenir un dictamen negatiu per part del Consell Consultiu, el qual posava en dubte el procediment que s’havia dut endavant i on es criticava la posada en marxa del punt d’antic alumne per ser discriminatori.

Així les coses, la conselleria va aturar aquest decret i el procés d’escolarització d’enguany s’està fent amb el decret del Govern anterior però amb una variable en les zones d’escolarització de Palma, que han passat de 8 a 3, la qual cosa implica que moltes famílies hauran de dur els seus fills i filles enfora de casa, amb els problemes de conciliació, de mobilitat i d’arrelament que crea.

Precisament, Fernández ha anunciat que avui mateix registrarà preguntes sol·licitant les dades d’escolarització de Palma, on hi ha el problema a l’hora de triar el centre escolar en primera opció, davant la manca de transparència de la conselleria. Algunes dades existents gràcies a la feina de les famílies afectades que s’han constituït com a plataforma indiquen com en la majoria dels centres de Palma la xifra de famílies que aconsegueixen el centre triat en primera opció voreja el 70%, mentre que en el conjunt de Balears seria del 92%.

Finalment, Fernández ha advertit que aquest problema s’agreujarà perquè el Govern ja ha anunciat que “encara reduirà més les zones escolars i Palma passarà a ser zona única, per la qual cosa els problemes de mobilitat, sostenibilitat, d’arrelament a les barriades, entorns segurs i conciliació seran encara pitjors”.

En el dia en què acaba el curs escolar, la secretària d’Educació del PSIB-PSOE ha agraït la tasca de la comunitat educativa i les famílies per tota la feina feta malgrat les dificultats i les imposicions del Govern de Prohens i els seus socis de Vox.

Comments are closed