El PSIB-PSOE fa una crida a la responsabilitat perquè tots els partits sumin i facin possible uns PGE que consolidin una recuperació justa

Alícia Homs ha anunciat que les Illes Balears rebran recursos econòmics per fer front a la transició ecològica, gràcies a una esmena socialista incorporada al Fons de Transició Justa, que reservarà un 1% de les anomenades “recompenses verdes” per a les illes europees que avancin més ràpidament en els compromisos del Pacte Verd Europeu

El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, ha fet una crida a la responsabilitat de tots els partits amb representació a la cambra baixa perquè “els Pressuposts Generals de l’Estat tenguin el màxim suport possible en un moment de molta dificultat”.

El diputat socialista ha explicat que “des del Partit Socialista continuam fent feina perquè la pandèmia reculi i perquè hi hagi la xarxa més gran de protecció social possible a Balears i al conjunt de l’Estat”. En aquest sentit, Pons ha recordat que “des de l’inici de la pandèmia ja han arribat per Balears més de 900 milions d’euros, la quantitat més elevada fins aleshores, però és important que això es consolidi a través dels PGE que s’han de negociar els pròxims mesos”.

Per això, Pons ha fet una crida a tots els partits “perquè intentin ajudar, sumar i posar-se al capdavant de la voluntat d’arribar a acords per als PGE, perquè si no tenim pressuposts farem un mal favor a la societat”.

El diputat del PSIB-PSOE també ha valorat molt positivament l’aprovació, per Consell de Ministres, de l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, la qual “ens permetrà recuperar i dignificar a una part de la societat que havia estat oblidada i represaliada”.

Pons ha explicat que “a Balears hem estat pioners en aquesta matèria i ja hem obert 15 fosses i recuperat 92 víctimes, de les quals ja s’han identificat 25 cossos dels quals 21 ja han estat retornats a les seves famílies”.

A partir d’ara, “és de justícia reconèixer la feina feta a Balears però també la que s’ha fet amb la llei estatal que s’aprovarà els pròxims mesos, amb mesures molt importants, ja que per primera vegada l’obertura de fosses serà una qüestió d’Estat i seran les administracions públiques les encarregades d’exhumar”, ha avançat Pons.

“També ens reconeixem a la llei perquè les sentències injustes instruïdes per tribunals franquistes s’anul·laran, com en el cas d’un socialista del qual tots som hereus com Alexandre Jaume”, ha especificat Pons, a la qual cosa ha afegit que “sabem que serà 80 anys tard, però a la fi farem justícia”.

A més a més, Pons ha argumentat que la llei també inclou una perspectiva de gènere per reparar tot el mal fet a les dones represaliades i ha considerat una passa endavant “la il·legalització de la Fundación Francisco Franco, pas que segueix a l’exhumació del dictador”.

Finalment, la llei també contempla un inventari que catalogarà tots els béns expropiats durant la Guerra Civil i el franquisme, un banc d’ADN i es rebutjarà el cop d’Estat del 36 i la dictadura.

Pel que fa a aquest darrer aspecte de la nova normativa, el diputat socialista ha assegurat que “estaria bé saber quin serà el posicionament del PP i de la resta de partits amb aquesta llei, tenint en compte que fa uns dies a Sóller PP i C’s votaven en contra de condemnar l’alçament franquista i la dictadura, mentre que quan ha governat el PP a Espanya la despesa en memòria històrica s’ha reduït als 0 euros”.

Per part seva, l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, ha fet una valoració del ple d’aquesta setmana, en el qual s’ha donat llum verda a una llei que permetrà que la Comissió Europea pugui recórrer als mercats per obtenir els 750.000 milions d’euros dels fons europeus, dels quals Espanya serà un dels països que més es beneficiarà amb 140.000 milions d’euros.

D’aquesta manera, “no retardam els tràmits perquè la Unió Europea pugui posar en marxa el finançament dels projectes que ajudin a regions com la nostra a recuperar-se, tenint en compte que s’espera que a partir de l’1 de gener aquests fons estiguin disponibles per poder invertir”.

En aquest sentit, Homs ha avançat que “són uns fons cabdals per a la recuperació econòmica i social de Balears, per la qual cosa nosaltres continuam fent feina des de totes les institucions per coordinar al màxim els projectes que s’han de presentar, per la qual cosa feim una crida a la unitat perquè tots els partits remem en la mateixa direcció i puguem aconseguir el màxim de recursos possible”.

De fet, l’eurodiputada socialista ha volgut deixar clar que “mentre fa uns anys amb el PP teníem homes de negre que ens amenaçaven amb rescats, ara, gràcies al paper de Pedro Sánchez, tenim una Europa que afavoreix la recuperació justa amb els fons europeus.

D’altra banda, Homs també ha anunciat que gràcies a una esmena presentada pels socialistes, les Illes Balears obtindran recursos econòmics d’Europa per fer front a la transició ecològica. Serà a través del Fons de transició Justa, “un mecanisme que hem aprovat aquesta setmana a ple i que ha de servir per pal·liar les conseqüències socioeconòmiques de la transició ecològica, com pot ser la pèrdua de llocs de feina, descarbonitzant la nostra economia sense deixar ningú enrere”.

En relació amb aquest fons, Homs ha especificat que “els socialistes hem aconseguit que es reservi una part d’aquest fons a recompenses verdes, que aniran destinades a aquelles regions que avancin més ràpidament en els compromisos del pacte verd, la qual cosa beneficiarà a Balears, perquè un 1% d’aquestes recompenses verdes estarà reservat per a les illes europees”.

Finalment, Homs ha fet una valoració del debat de l’estat de la Unió, sobre el qual ha celebrat el compromís de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula Von Der Leyen, d’avançar en el salari mínim europeu, “un compromís dels socialistes al programa electoral.

Homs també ha celebrat el suport de la presidenta de la comissió a establir una vertadera unió sanitària, i per ser més ambiciosos en els objectius de descarbonització, que passen de ser d’un 55% respecte de les emissions de l’any 1990.

Comments are closed