El PSIB-PSOE retreu a Lafuente que té places prou places dotades per començar a exercir les competències de Costes

Damià Borràs ha allargat la mà al conseller per protegir els béns patrimonials i no els interessos privats

El diputat del Grup Parlamentari Socialista, Damià Borràs, ha denunciat la incompatibilitat dels anuncis i les polítiques previstes pel conseller de la Mar i el Cicle de l’Aigua, Juan Manuel Lafuente, amb la necessària protecció de la mar, del territori i la sostenibilitat de les nostres illes.

En relació amb la competència de costes, Borràs ha recordat al conseller que “va trobar unes places  dotades per l’anterior govern”, per la qual cosa li ha demanat que “acabi el procés i tendrà els funcionaris suficients per poder desenvolupar les polítiques necessàries”.

Per al diputat socialista, el fet que el conseller digui que les competències estan mal transferides implica que “s’estan curant en salut perquè sap que no podran complir amb tot el que Marga Prohens s’havia compromès a fer, com la delimitació de Formentera”.

En aquest sentit, Borràs ha recordat que la presidenta s’havia compromès a fer per llei una nova delimitació, per la qual cosa el socialista ha dit que “veurem com ho farà, perquè s’haurà de botar competències estatals i una sentència del Tribunal Constitucional sobre costes”.

Borràs també ha fet referència als xibius, sobre els quals ha apuntat que “s’ha anunciat una nova llei de costes que es concertaria amb el sector, i nosaltres volem saber quins són els sectors amb els quals la consensuaran, quins criteris seguiran i com pensen fer compatibles els seus compromisos de costes amb la Constitució i les directives europees”.

Durant la compareixença del conseller per explicar les línies d’acció del seu departament, el diputat socialista ha assegurat ha defensat que “compartim la defensa de les casetes de vorera, però no tot el que hi ha dins la delimitació de la zona marítimo-terrestre són edificacions de valor patrimonial, i una cosa és defensar aquest valor i l’altra defensar qualsevol ús o fins i tot la privatització d’un bé públic”.

Per això, el diputat socialista ha denunciat que “amb les intervencions del conseller sembla clar que hi ha determinats drets privats que estan per sobre del bé públic, i els drets de la delimitació marítimo-terrestre caduquen quan s’acaba la concessió, per la qual cosa, si és per protegir els béns patrimonials, ens trobaran d’acord, si és per protegir els interessos privats caducats, no”.

Borràs ha recordat que es tracta d’una conselleria sense pràcticament competències al mar, assegurant que “té la conselleria del títol més poètic de tot el Govern, perquè és una immensa metàfora: és conseller de la mar i de la mar no té pràcticament cap competència”. Exemple d’això, ha relatat Borràs, és que ahir el Govern anunciava que permetrà competicions de pesca a les reserves marines “i no sabem si Lafuente estava al corrent perquè no hi té cap competència”.

Pel que fa al cicle de l’aigua, el diputat socialista ha lamentat que el conseller no hagi concretat res més enllà de preveure i anunciar noves dessaladores “abans de fer el pla estratègic que també ha dit que farà”, a la qual cosa ha sumat que “si hi ha pèrdues d’aigua, què és més eficient, reparar les canonades o fer dessaladores com diu que faran?”.

Comments are closed