El PSIB-PSOE valora positivament l’aposta del Govern pel transport públic, amb el nou tramvia fins a Son Espases o les ajudes al transport regular per carretera

Sílvia Cano: “Més que solucionar el problema, el que vol fer el principal partit de l’oposició és treure rèdit polític de la problemàtica de l’explotació sexual infantil”

La Junta de Portaveus del Parlament de les Illes Balears ha establert l’ordre del dia del ple del pròxim dimecres, en el qual es validarà previsiblement el decret llei per compensar les pèrdues de les empreses concessionàries del transport públic regular per carretera per les mesures anticovid preses.

Tal com ha explicat la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, el decret llei està en vigor des del passat 25 de novembre i pretén “compensar la caiguda de la demanda del transport públic per carretera, que en alguns casos ha arribat al 95%”.

Segons Cano, “la reducció dels usuaris no només ha estat per l’Estat d’Alarma i les restriccions en els aforaments, sinó també per la caiguda del turisme, per la qual cosa la necessitat de mantenir el servei públic i la minva d’usuaris té efectes negatius sobre les empreses concessionàries, les quals veuen incrementat el seu dèficit”.

Contra això, Cano ha explicat que “el Govern es situa del costat de la gent i estableix un procediment per reequilibrar econòmicament els contractes amb aquestes empreses”, la qual cosa suposa “una passa decidida pel transport públic, avui que també s’ha presentat el tramvia fins a Son Espases”.

Unes ajudes que es sumen a les establertes per al transport discrecional, amb 1,5 milions d’euros perquè les empreses puguin pagar la seguretat social i 1,5 milions d’euros per compensar les despeses derivades de la COVID-19, tenint en compte que són empreses que també es poden acollir als ERTO, als crèdits ISBA i a les ajudes posades en marxa per les diferents institucions.

D’altra banda, el ple del Parlament també prendrà previsiblement en consideració la Proposició de Llei que reforma el reglament de la cambra autonòmica “per adaptar-lo a la situació d’emergència i excepcionalitat que vivim per la pandèmia, preveient també situacions d’aquest tipus en el futur”.

D’aquesta manera, ha defensat Cano, “adaptam el reglament perquè els diputats i les diputades puguem exercir les nostres funcions amb plenes garanties democràtiques i desenvolupar l’activitat parlamentària de forma normalitzada quan es produeixin situacions greus i extraordinàries”. El punt es farà per lectura única.

Finalment, la portaveu parlamentària socialista també s’ha referit a la decisió de la Mesa escoltada a la Junta de Portaveus sobre la proposta del PP de crear una Comissió d’Estudi sobre l’explotació sexual infantil. “Nosaltres hem mantingut el nostre plantejament de que el Consell de Mallorca està fent una feina intensa per solucionar la problemàtica de l’explotació sexual de menors”; ha avançat Cano.

La portaveu socialista ha recordat que “al Consell de Mallorca es va constituir una Comissió d’Experts que ja ha fet la seva feina, amb un document de conclusions de 150 pàgines i 15 propostes específiques que la institució ja ha assumit i que ha inclòs als pressuposts del 2021 per executar-les”. Unes propostes que, ha criticat Cano, “són contínuament deslegitimades per l’oposició, tot i estar fetes pels experts en la matèria”.

Cano ha insistit en què “també s’ha constituït la Comissió Política en el marc del Consell Rector de l’IMAS, a la qual el PP no s’hi vol afegir, la qual cosa ens fa pensar que més que solucionar el problema, el que vol fer el principal partit de l’oposició és treure rèdit polític d’un problema delicat amb el qual s’està fent una feina intensa per donar-li solució”.

En qualsevol cas, la portaveu socialista ha advertit que “si el PP té realment ganes de ser constructiu, el que ha de fer és seure on pertoca a la institució corresponent, o crear al Consell d’Eivissa una Unitat de Valoració de Menors Abusats Sexualment com tenen altres Consells com el de Mallorca”.

Comments are closed