El Senat aprova la creació d’una ponència d’estudi sobre la insularitat, a proposta del PSIB-PSOE

Cosme Bonet: “Es un fet importantíssim que la insularitat aconsegueixi espai propi a les institucions de l’Estat, perquè podrem fer pedagogia de la situació que patim pel fet de ser illes i, sobretot, podrem proposar solucions conjuntes a un problema històric”

La Comissió de Despoblament i Repte Demogràfic del Senat ha aprovat la creació d’una ponència d’estudi sobre la insularitat, a proposta del PSIB-PSOE. Un fet que el portaveu del Grup Territorial socialista de Balears a la cambra alta i senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha celebrat perquè permetrà “avaluar les dificultats inherents a la nostra situació geogràfica i les desigualtats que genera en els drets de la ciutadania”.

En concret, Bonet ha explicat que la insularitat “és un fet inamovible, físic, geogràfic, que no pot ser resolt o evitat per cap actuació material, per la qual cosa l’illa només es pot comunicar per mar o aire”. Un fet que, tal com ha argumentat el senador socialista, “ocasiona un cost superior en comunicacions, en les relacions econòmiques i en la possibilitat d’obtenir recursos naturals fora dels que ens són propis”.

Tot plegat, suposa “un evident cost econòmic que frena la prosperitat de les illes en comparació amb el territori peninsular”.

Bonet ha reconegut que en 40 anys de democràcia “s’han fet passes, amb els distints Règims Especials, fiscals, reconeixements europeus… les fórmules són vàries, però és moment per analitzar el camí recorregut i el que falta per recórrer”.

A més a més, per a Bonet, es dóna compliment a dos mandats, com és el de defensar els interessos de les Illes Balears i el constitucional, “el qual compromet a totes les institucions de l’Estat, i en particular al Senat, a representar als territoris”.

En aquest sentit, el senador per Mallorca ha recordat que la solidaritat és un dels principis fonamentals sobre els quals s’organitza territorialment Espanya i apareix a l’article segon de la Carta Magna, mentre que a l’article 138 “es fa referència al fet insular en el marc de la solidaritat entre territoris, la qual cosa no és casualitat”.

Amb aquesta ponència, els socialistes esperem que totes les forces polítiques es sumin a l’estudi dels efectes que té sobre les nostres illes el fet insular i en les propostes que es poden aportar per posar-hi solució, partint de l’enorme feina feta per Govern, Consells Insulars, ajuntaments, partits polítics i agents econòmics i socials en la proposta del REB acordada la passada legislatura.

Finalment, Bonet ha conclòs que “és un fet importantíssim que la insularitat aconsegueixi espai propi a les institucions de l’Estat, perquè podrem fer pedagogia de la situació que patim pel fet de ser illes i, sobretot, podrem proposar solucions conjuntes a un problema històric”.

Comments are closed