Els socialistes aconsegueixen que el futur Fons de Transició Justa de la UE destini l’1% de les seves “recompenses verdes” a les illes

Alícia Homs ho considera una molt bona notícia per Balears i demana el suport dels eurodiputats de Balears a un fet especialment significatiu per a la nostra terra i  pel qual “estarem vigilants que es mantengui en la redacció final que s’aprovarà després de l’estiu”

La Comissió de Desenvolupament Regional del Parlament Europeu ha aprovat el Fons de Transició Justa presentat per la Comissió Europea. Es tracta d’un gran fons europeu que ajudarà a les regions a solucionar conseqüències socioeconòmiques de la transició energètica.

En aquest sentit, l’eurodiputada del PSIB-PSOE, Alícia Homs, vol anunciar una “molt bona notícia per a les Illes Balears”, com és el fet que “els socialistes hem aconseguit que un 1% de les “recompenses verdes” d’aquest fons vagi destinat a les illes de la Unió Europea”, per la qual cosa “si les nostres illes continuen avançant de forma àgil en la transició energètica, es beneficiaran especialment d’aquesta eina, amb un pressupost reservat a l’alçada de les regions ultraperifèriques, que també tendran un 1%”.

Les “recompenses verdes” tenen reservat gairebé un 20% del pressupost total del fons, el qual serà d’uns 40.000 milions d’euros, i estaran destinades a premiar aquelles regions que accelerin la reducció d’emissions. Aquest mecanisme l’han aconseguit introduir els socialistes des del Parlament Europeu a la proposta que havia fet la Comissió. Tenint una part d’aquestes recompenses reservades per a les illes, Balears se’n pot aprofitar molt. Com diu Homs, “aquest 1% ens posa a les illes europees per primera vegada a la mateixa alçada que les regions ultraperifèriques, i s’ha introduït gràcies a les nostres esmenes que insistien a la UE entendre els desavantatges que comporta la insularitat”.

Es tracta d’un fons que haurà de ser aprovat definitivament el setembre, per la qual cosa “esperam el suport dels eurodiputats de Balears a un fet especialment significatiu per a la nostra terra i que estarem vigilants que es mantengui en la redacció final que s’aprovarà després de l’estiu”.

Homs ha afegit que aquests recursos “son un incentiu per illes com Balears a continuar al capdavant de la lluita contra el canvi climàtic i la transició energètica, seguint per un camí iniciat gràcies a la Llei de Residus i la Llei de Canvi Climàtic aprovades la passada legislatura”.

A més a més, l’eurodiputada socialista ha explicat que el text aprovat en Comissió, inclou les principals reclamacions dels socialistes europeus, com és el finançament d’infraestructures socials, l’habitatge social, la promoció de l’habitatge energètic i la creació i desenvolupament de serveis socials, així com també el suport i la inclusió activa dels grups més vulnerables, la lluita contra la pobresa energètica o l’alineament explícit amb l’objectiu de neutralitat climàtica el 2050, els objectius de reducció d’emissions per al 2030 i els Acords de París.

Comments are closed