El Parlament demana al Govern d’Espanya, a iniciativa socialista, que ajuntaments i consells puguin invertir en polítiques socials “tot el que sigui necessari”

El ple també ha aprovat reclamar la “imprescindible” cogestió de Son Sant Joan, millores laborals per als treballadors i rebutjar l’increment de la capacitat actual de l’aeroport

El plenari del Parlament de les Illes Balears ha aprovat, per unanimitat i a proposta del Grup Parlamentari Socialista, demanar al Govern d’Espanya que permeti als ajuntaments i consells invertir en polítiques socials els superàvits acumulats, els quals sumen 600 milions d’euros a les Illes Balears.

El diputat socialista Jordi Marí, impulsor de la iniciativa, ha recordat que es tracta d’una “reivindicació històrica que ara guanya més vigència que mai” i que els socialistes “no ens cansarem de reclamar per totes les vies que tenguem al nostre abast”.

“Si la reactivació econòmica no és justa i equilibrada, si no inclou a tothom, no és reactivació, és desigualtat”, ha apuntat el socialista, motiu pel qual considera que “les entitats locals han de poder invertir tot el que sigui necessari en polítiques socials”, especialment en un moment tan delicat com és l’actual.

El socialista també ha destacat que el Govern d’Espanya ja aplica flexibilitzacions a l’anomenada Llei Montoro, aprovada pel Partit Popular el 2012, perquè es puguin usar els superàvits de 2019, tot i que ha expressat que són “insuficients”, si bé també ha recordat que l’executiu central “es troba en total disposició per permetre la disposició dels fons acumulats” i que la millor prova d’això són les negociacions amb la FEMP.

Marí també ha explicat que els socialistes defensen l’autonomia pressupostària municipal, amb “dèficit allà on faci falta i despesa correcta, responsable i, sobretot, suficient, especialment en els serveis socials fonamentals”. Una postura que es contraposa a la qual aplica la dreta sempre que governa, i que és fonamenta “en una única recepta: retallar”, ha exposat Marí.

En aquest sentit, el diputat ha recordat que la Llei Montoro va suposar “la major retallada en els serveis públics de les últimes dècades, prioritzant l’amortització per davant de qualsevol altra necessitat de la ciutadania”, a més de “fomentar la privatització a través de la debilitació del sector públic”.

És per això que la Proposició No de Llei, signada conjuntament amb Més per Mallorca, també insta l’executiu central a permetre l’ampliació de les plantilles en l’administració local i a revisar les restriccions a l’endeutament de les entitats locals sanejades.

Projecte d’ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan

El ple també ha aprovat una Proposició No de Llei, signada pel Grup Parlamentari Socialista, per reclamar al Govern d’Espanya i a AENA la cogestió aeroportuària, la millora de les condicions laborals dels treballadors dels aeroports de les Illes i rebutjar l’increment de la capacitat actual de l’aeroport de Son Sant Joan, entre d’altres.

El diputat socialista Damià Borràs ha fet èmfasi en la “imprescindible” cogestió aeroportuària i també en la participació de les institucions de les Illes Balears en la redacció d’un nou Pla Director per a l’aeroport de Son Sant Joan.

Comments are closed