L’enfortiment de l’Estat del Benestar i el reforç dels drets i les llibertats dels ciutadans, línies prioritàries del PSIB-PSOE per als pròxims mesos

Els socialistes afronten el segon període de sessions parlamentàries de la legislatura amb “il·lusió i força” i amb la fortalesa de comptar “amb un govern sòlid i estable a Espanya que comparteix full de ruta política amb Balears”

El PSIB-PSOE celebra avui les jornades parlamentàries prèvies a l’inici del pròxim període de sessions, el segon de la legislatura, amb “il·lusió i força”, sobretot per la “fortalesa” que comptar amb  “un govern sòlid i estable a Espanya, que ja ha donat llum a iniciatives molt importants en benefici dels ciutadans i el qual comparteix el full de ruta polític iniciat a Balears el 2015”, tal com ha assenyalat la presidenta del Govern, Francina Armengol.

La secretària general ha exposat les iniciatives més destacades d’aquest període de sessions, que s’encetarà la pròxima setmana, les quals donaran resposta a “necessitar socials que volem atendre de forma immediata” i que aposten, especialment, “per la diversificació econòmica i per un model econòmic més sostenible i sostingut en el temps”.

Entre aquestes iniciatives destaca la tramitació parlamentària del decret llei del turisme d’excessos, aprovat ja pel Consell de Govern i que ha de convalidar el Parlament. Es tracta d’una “iniciativa valent que ens torna a situar en l’avantguarda i que explica que a les Illes Balears no anem a quantitat, sinó a qualitat”, ha exposat Armengol, alhora que ha destacat que aquest decret ha estat “molt ben rebut tant a l’àmbit nacional com a l’internacional”.

La socialista també ha anunciat l’acceleració de la Llei d’Addicions, la qual ja es va començar a treballar la legislatura passada. El propòsit d’aquesta llei és crear un marc normatiu amb mesures que puguin ajudar a combatre els problemes que l’addició provoca, especialment, als joves i les seves famílies. En aquest sentit, Armengol també ha destacat la moratòria de les sales de joc a les Balears ja aprovada.

Pel que fa a diversificació econòmica, també ha destacat l’aprovació en el pròxim Consell de Govern d’un decret llei per incentivar les empreses d’innovació tecnològica. “Volem ser modèlics i ens volem dedicar a tot allò que és profitós per a la ciutadania”, ha emfasitzat la socialista.

L’accés a l’habitatge i la implantació de l’Agenda 2030 també seran àmbits d’acció prioritaris durant els pròxims mesos. Pel que fa a habitatge, es continuaran desplegant la Llei d’Habitatge i el Pla d’Habitatge amb la posada en marxa d’un pla de xoc amb un seguit de mesures urgents per garantir l’accés a un habitatge digne. Respecte de l’Agenda 2020,  en els pròxims mesos s’establiran les meses de diàleg social per fer efectiva la “triple sostenibilitat: econòmica, ambiental i social” a les Illes Balears.

Iniciatives del Grup Parlamentari Socialista

Per la seva banda, la portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Sílvia Cano, ha explicat que les principals iniciatives que els socialistes presentaran en el Parlament s’encaminaran a “enfortir l’Estat del Benestar, reforçar els drets i les llibertats dels ciutadans, posar fre a la ultradreta i assumir els reptes a què han de fer front les illes amb una agenda compartida amb el Govern d’Espanya”.

Entre les iniciatives més importants, Cano ha destacat un seguit de PNLL encaminades a incrementar els drets dels treballadors, com per exemple millorar la qualitat en la feina i les condicions laborals, incidir en la perspectiva de gènere en la prevenció dels riscos laborals o incloure la seguretat en el treball com a matèria obligatòria en la negociació col·lectiva.

Pel que fa a educació, es demanarà la implantació de camins escolars segurs i una nova Llei d’Universitats, alhora que es posarà en valor la tasca dels docents i la llibertat dels centres. En aquest punt, Cano ha destacat “el suport als docents i el reconeixement a la tasca dels inspectors i equips directius”.

En matèria de canvi climàtic, una de les iniciatives més importants demanarà que s’estudiï l’impacte del canvi climàtic en la salut pública.

No obstant això, ha exposat que “queda molt per fer” i que des del Grup Parlamentari socialista “estam encoratjats i amb moltes ganes de fer front als reptes que tenim per davant”.

Així mateix, la socialista s’ha mostrat “molt esperançada” amb el Govern d’Espanya, especialment pel que fa a la consecució de “fites molt importants per als ciutadans” com són una nova llei d’educació, la llei d’eutanàsia, la derogació de la llei d’estabilitat pressupostària o mesures per garantir l’accés a l’habitatge i per fer efectiva la transició energètica. 

Valoració de la feina feta durant el període anterior

El segon període de sessions de la legislatura s’encetarà la pròxima setmana, per la qual cosa, aquestes jornades serveixen no només per projectar la feina a fer els pròxims mesos, sinó també valorar la realitzada el període anterior.

Respecte d’això, Armengol s’ha mostrat “molt satisfeta” per la “necessària aprovació” dels pressuposts de la Comunitat Autònoma per a 2020, especialment perquè “és el cinquè any consecutiu que s’aproven en temps i en forma i perquè preveuen la inversió social més elevada de la història”.

A més a més, cal destacar que les Balears foren una de les primeres Comunitats en aprovar els comptes per a 2020, “cosa que no passa a altres territoris; el PP no ha estat capaç de fer-ho a algunes de les comunitats allà on governa”, ha recordat la socialista.

Comments are closed