El PSIB-PSOE realça la capacitat del Govern d’assolir un conveni “històric i exemplar” que permet “distribuir la riquesa des del diàleg social”

El PSIB-PSOE arrenca per tercera vegada consecutiva la seva Conferència Política, un procés per escoltar la societat civil i recollir les seves peticions en el futur programa electoral per a les eleccions del 28 de maig

El PSIB-PSOE ha arrencat avui els actes sectorials de la Conferència Política 2023 amb un debat sobre el model econòmic i turístic de futur per a les Illes Balears en el qual han participat personalitats de referència en el sector, com l’exconseller de Turisme Celestí Alomar i la secretària d’Estat de Turisme, Rosana Morillo, a més de l’actual conseller de Turisme, Iago Negueruela, i el batle de Calvià, Alfonso Rodríguez, qui també presideix la comissió de Turisme de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

L’acte, obert a la societat civil, ha estat moderat per la secretària d’Emprenedoria i Sectors Productius del PSIB-PSOE, Pilar Sansó, i ha comptat amb la participació d’entitats del principal sector econòmic de les Illes, justament un dia després de la signatura de l’històric conveni d’hostaleria que apujarà els sous dels 160.000 treballadors del sector en un 8,5% en dos anys, acumulant una pujada del 25% des que Francina Armengol és presidenta del Govern de les Illes Balears.

El coordinador de la Conferència Política del PSIB-PSOE i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, ha destacat, en referència a aquesta signatura, que “avui és un dia feliç, perquè s’ha demostrat que les Illes Balears tenim la capacitat de, des del diàleg i sense necessitat de conflicte, distribuir la riquesa”.

 

“Hem aconseguit posar-nos d’acord tots, sindicats i patronals, units als restauradors, empresaris de l’oci i totes les federacions hoteleres de les Illes Balears”, ha destacat Negueruela, qui també ha emfasitzat la importància que l’acord tripartit incorpori “elements estratègics” com la formació i la salut laboral.

Respecte d’això darrer, el socialista ha destacat que, per primera vegada, un conveni col·lectiu parli de càrregues de feina i d’ergonomia, un aspecte essencial sobretot per a les cambreres de pis, i ha recordat que tot i que la llei de prevenció de riscos laborals ja recull aspectes de salut laboral, no s’havia posat tot l’accent que se li hauria d’haver posat a qüestions d’ergonomia.

“L’ergonomia afecta professions majoritàriament ocupades per dones, i donar per fet que aquestes treballadores tendran una malaltia professional no és una cosa assumible”, ha insistit Negueruela.

Morillo: “les Illes Balears són un exemple a seguir”

També ha intervingut a l’acte la secretària d’Estat de Turisme del Govern de les Illes Balears, Rosana Morillo, qui ha donat l’enhorabona a tots els implicats en la signatura del conveni d’hostaleria, el qual ha dit que és “un exemple més que les Illes Balears són una referència per a moltes destinacions”.

“Les Balears som una terra molt valenta, que ha posat en marxa lleis que ens permeten caminar cap a la sostenibilitat del turisme”, ha explicat Morillo, posant d’exemple normatives com el decret llei de turisme d’excessos, la regulació dels creuers a Palma o la llei per a la circularitat turística, la qual ha reconegut que està generant “molta curiositat” entre moltes destinacions turístiques.

La secretària d’Estat i l’actual conseller de Turisme han participat en un diàleg amb qui fou conseller de Turisme del Govern de les Illes Balears la legislatura 1999-2003, Celestí Alomar.

Alomar, abans d’entrar en el debat, també ha elogiat el conveni d’hostaleria signat avui i ha celebrat “no només les xifres de treballadors beneficiats sinó també la lletra petita”, en referència a la formació i la salut laboral. “És important que qüestions com aquestes s’institucionalitzin”, ha ressaltat.

Finalment, el batle de Calvià i coordinador de l’àrea de Turisme de la Conferència Política del PSIB-PSOE, Alfonso Rodríguez, ha avançat que aquesta abordarà la necessitat de donar resposta a l’impacte negatiu que el turisme té en les Illes Balears.

“La Conferència Política parlarà de la necessitat de fer una mirada a la indústria turística que pensi en termes de sostenibilitat social, econòmica i ambiental, pensant en com es poden continuar millorant els salaris, les possibilitats que ens pot oferir el nostre sector primari i que el turisme no només ens permeti protegir el nostre entorn, sinó també regenerar-lo”, ha exposat.

Així, Rodríguez ha insistit que “allò que ens diferencia als socialistes és pensar com el turisme afecta la nostra societat, i no ens conformam amb haver tengut una temporada rècord; hem de continuar essent líders, però també líders en innovació turística”, ha conclòs.

Comments are closed