Iago Negueruela a Prohens: “Serà la primera presidenta en 40 anys que romprà tots els consensos en matèria lingüística”

El Grup Parlamentari Socialista ha denunciat durant la sessió de control la manca de diàleg i consens de Prohens en els primers mesos de Govern

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha advertit que Marga Prohens “serà la primera presidenta en quaranta anys que romprà tots els consensos en matèria lingüística”.

En el Dia Europeu de les Llengües, el portaveu socialista ha destacat que “Prohens no vol parlar d’això i vol derogar amb Vox tots els consensos històrics en matèria lingüística, en el mateix moment que en el Congrés avui es parla català, basc i gallec gràcies a la presidenta Armengol”.

Per això, Negueruela ha denunciat que Prohens votarà sí a la llei d’imposició lingüística de Vox, una normativa que “és il·legal, anticonstitucional i antiestatutària, i malgrat això votarà afirmativament”.

A més a més, el portaveu parlamentari socialista ha considerat “indigne que aquesta llei pugui superar la presa en consideració”, i ha demanat a la presidenta del Govern “que escolti a l’Obra Cultural Balear quan li diu que el govern de Prohens farà bo al de Bauzá”.

D’altra banda, el Grup Parlamentari Socialista ha dedicat la sessió de control al Parlament a denunciar la manca de diàleg i consens del Govern.

El portaveu parlamentari, Iago Negueruela, ha acusat la presidenta, Marga Prohens, de voler “un Govern d’especuladors i promotors per dirigir la seva política econòmica i a Vox per imposar el seu model de retrocés en aquestes illes”.

Negueruela ha criticat a Prohens que encara no hagi respost els tres grans pactes proposats pels socialistes per a mantenir l’escut social, per a l’habitatge i per la llengua, i ha detallat els col·lectius als quals l’Executiu està donant l’esquena.

En aquest sentit, ha relatat que el Govern pretén derogar en conjunt la Llei de Memòria Democràtica malgrat tenir el suport del PP a gran part del text, ha recordat la retirada de símbols que representen els drets humans com la bandera LGTBI, governant d’esquena al col·lectiu; ha fet referència al “nyap” del decret llei de l’impost de successions, el qual “hauran de rectificar perquè no han escoltat a ningú”;, i en matèria d’ocupació ha lamentat que “duen 100 dies sense parlar amb els sindicats, per la qual cosa UGT per primera vegada no assistirà a la nit del turisme”.

Finalment, Negueruela ha insistit en què “no escolten a la part de la societat que no són els seus”.

En matèria de llengua, el diputat Carles Bona ha defensat que “aquest Govern coneix la història, però tria repetir-la”, i ha criticat que “votaran que sí a la creació de l’oficina d’imposició lingüística quan, si fossin fidels a l’Estatut, votarien que no”.

Bona també ha recordat que Prohens té damunt la taula una proposta d’acord per la llengua, però “el PP ha triat anar de la mà de Vox i rompre quaranta anys de consensos lingüístics mentre el català avança a Espanya i al Congrés dels Diputats”.

En matèria d’habitatge, Mercedes Garrido ha criticat “l’absoluta confusió entre el que és públic i el que és privat” de la consellera d’Habitatge, Marta Vidal, qui mentre administrava dues societats, una d’elles immobiliària, era al mateix temps consellera d’Habitatge i la competent en el mercat immobiliari.

“Vostè només parla amb una part de la bancada, en els dos mesos que fa que esperam el decret que anuncia no s’ha reunit amb sindicats, associacions d’usuaris, ciutadans, associacions de consumidors o la PAH, i volem saber si amb els sectors que s’ha vist ho ha fet com a administradora d’una empresa immobiliària o com a consellera”.

Durant el plenari d’avui, el portaveu adjunt socialista, Marc Pons, ha recordat com la consellera de Presidència “va començar la caça major contra el director general d’IB3” quan va assegurar que “anava a lo seu”, mentre Prohens “li mostrava la porta de sortida dient-li que si no partia reformaria la llei”.

Davant això, Pons ha demanat a la consellera Estarellas que “no faci d’IB3 el braç armat del Govern com ha passat en altres èpoques i cerquin un acord amb tots els grups polítics o cerquin una persona independent i amb el reconeixement de tot el sector”. Si no ho fan, ha advertit el socialista, “es demostrarà l’obsessió del Govern per controlar tots els mitjans i posar-los al seu servei fora cap crítica”.

Comments are closed