Iago Negueruela acusa Prohens d’aprovar “una amnistia urbanística en tota regla”

Els socialistes han centrat la sessió de control al Govern en reclamar el manteniment de l’escut social davant la situació d’inflació, insistint especialment en la necessitat de prorrogar la gratuïtat del transport públic

El portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, ha acusat la presidenta del Govern, Marga Prohens, d’aprovar “una amnistia urbanística en tota ”regla”.

El socialista ha explicat que “he cercat en els programes electorals de PP i Vox i la paraula amnistia, com la que van aprovar ahir, no hi surt”. De fet, el portaveu parlamentari ha advertit que “el Govern va dir que les mesures d’habitatge serien per reformar la Llei d’Habitatge i el que veim és que modifiquen la Llei d’Urbanisme, perquè el que realment volen és modificar l’urbanisme de les nostres illes”. Per això, la normativa de Prohens parla de com obtenir una cèdula d’habitabilitat fora d’ordenació, la qual cosa “es diu amnistia urbanística, ha dit Negueruela.

A més a més, Negueruela també ha demanat a la presidenta del Govern que “escolti a la ciutadania i posi en marxa mesures socials com demana la societat d’aquestes illes”.

El socialista ha reiterat a Prohens que escolti “a la societat real, no a les elits”, tenint en compte que “s’han fet una esmena a la totalitat del seu decret llei de successions”. També li ha apuntat que “escoltin als sindicats, a les plataformes que li demanen la gratuïtat del transport públic, els que demanen mesures reals en matèria d’habitatge i. al tercer sector que demana més ajudes socials, perquè tal com reconeixen vostès mateixos tenen recursos suficients”.

Decret llei d’habitatge

Insistint amb el decret llei d’habitatge, la diputada socialista, Mercedes Garrido, ha destacat que “en 84 dies de Govern la senyora Prohens ja té la seva amnistia urbanística”. La socialista ha denunciat que, una vegada publicada la normativa, i referint-se a la consellera Marta Vidal, “cobra sentit que l’advocada que defensava les infraccions urbanístiques en aquest moment faci una amnistia urbanística i que l’agent immobiliària que intermediava per la compra de solars i edificis incrementi el sostre edificable i les altures, a més de crear una nova figura especulativa amb l’habitatge de preu limitat, la qual cosa provocarà, a més de l’amnistia urbanística, una nova bombolla immobiliària”.

Garrido ha acusat Vidal de no consensuar el decret ni amb els socis de Vox ni amb el mateix Govern, ja que “per tres vegades li van tomar el decret, mentre que tampoc l’ha dialogat amb els usuaris de l’habitatge, que són els grans oblidats d’aquest decret”.

Gratuïtat transport públic

Pel que fa a la gratuïtat del transport públic, la diputada socialista, Amanda Fernández, ha assegurat que el Govern “ha canviat protegir famílies per beneficiar a les grans fortunes”.

En aquest sentit, la socialista ha recordat que el PP “ha eliminat l’impost de successions beneficiant a les grans fortunes i a la vegada, retallen ajuts com la gratuïtat del transport públic, que costa 43 milions d’euros, mentre que amb l’eliminació de l’impost deixaran de recaptar 120 milions d’euros anuals que es podrien destinar a ajuts com aquest”.

De la mateixa manera s’ha pronunciat el diputat Llorenç Pou, qui ha lamentat que “la principal mesura d’aquest Govern ens costarà 500 milions d’euros aquesta legislatura, beneficiant als més poderosos a través d’un autèntic bunyol jurídic”.

Pou ha posat de manifest les 32 esmenes que PP i Vox han presentat a la seva pròpia normativa sobre l’impost de successions i donacions, per la qual cosa “no encerten ni quan vostès s’esmenen, perquè els problemes dels quals alertaven els experts es mantenen, a menys que s’aprovin les esmenes que s’han presentat des del Grup Parlamentari Socialista”.

Entre aquestes esmenes, destaca la continuïtat de la gratuïtat del transport públic o l’increment de la deducció per a les hipoteques variables.

També la diputada Silvia Cano ha demanat al Govern pel manteniment de l’escut social, assegurant que “ja tenim una retallada, els que més tenen es veuran beneficiats de la rebaixa fiscal de Prohens, però els que més ho necessiten no tendra cap mesura de suport per part del Govern”.

La llengua pròpia ha estat un altre dels temes que ha posat damunt el debat parlamentari el Grup Socialista. La diputada Pilar Costa ha demanat al Govern que manifesti el seu criteri en contra de la creació de l’Oficina d’Imposició Lingüística, que demani un informe a l’Advocacia de la comunitat autònoma, un altre al Consell Consultiu i, una vegada sigui el moment de la presa en consideració, votin en contra. En cas de no fer-ho així, “Prohens serà la responsable del pitjor atac que ha patit la nostra llengua en quaranta anys”, ha advertit Costa

Comments are closed