Ibán García: “El major repte de la Intel·ligència Artificial és comprendre els riscos per poder-nos adaptar a les noves circumstàncies”

L’eurodiputat socialista explica els contingus de la nova llei europea, referent a Europa i arreu del món, perquè la normativa “afectarà molts àmbits de la nostra vida”

Ibán García del Blanco, eurodiputat del Partit Socialista al Parlament Europeu, ha ofert avui una xerrada sobre la nova llei d’intel·ligència artificial (IA), de publicació imminent, i que tendrà un impacte en molts d’àmbits de la nostra societat, ja que regularà i posarà les bases per enfrontar els reptes d’aquesta tecnologia que ha qualificat de “revolucionària”.

Tot i avançar que la nova normativa no pretén donar una solució global, perquè la mateixa tecnologia d’IA es troba en permanent evolució, però sí establir els marcs que permetran facilitar la presa de grans decisions, des d’uns valors de civilitat, de defensa de valors socials i defensa de valors fonamentals de les persones.

En aquest sentit, reitera que un dels reptes més importants per afrontar l’ús de les noves tecnologies és “comprendre els riscos, per poder adaptar-nos a les noves circumstàncies”. Per tant, la llei planteja des de pràctiques prohibides (marcadors socials, carnets ciutadans, la vigilància biomètrica… que controlen l’activitat humana) fins a mesures per protegir aspectes sensibles i d’alt risc (com pot esser la pornografia infantil).

Així, la llei incideix en el control de models, algoritmes o determinats biaixos per evitar qüestions com el racisme o el masclisme, entre altres.

Un altre aspecte que també aprofundeix és el de la creació d’obres (des d’un punt de vista intel·lectual). Serà obligatori introduir marques d’aigua en aquelles creacions considerades “deep fake”.

“És una llei que no pretén solucionar tots els problemes que generarà la IA -reitera- però sí que marcarà les regles de joc, i aportarà eines perquè altres normatives vigents s’adaptin i puguin estar al nivell de modernitat i tecnològic d’una IA que està en plena evolució”.

En tot cas, ha ressaltat que la norma del Parlament Europeu és pionera en tot el món, i serà un referent mundial: “És una norma molt completa i assenyalarà el camí a seguir en futures regulacions. A països com els Estats Units ja miren aquesta reglamentació europea sense escepticisme i conscients que allà també hauran de fer regulacions semblants”, explicà el socialista.

La conferència oferida avui ha estat introduïda per l’eurodiputada Alícia Homs, qui ha fet una semblança de García, l’únic eurodiputat espanyol que ha participat en la negociació per a la tramitació de la llei d’IA.

Recursos addicionals

Comments are closed