“La necessitat d’una mirada antiracista 365 dies” per Omar Lamin

Que el racisme estigui ocupant portades i informatius no és quelcom habitual, i ho celebram. Perquè un dels majors perills és la invisibilització d’aquestes situacions: si no parlem, assenyalem i denunciem el racisme no serem capaces d’erradicar-ho. Si volem que es faci política pública que previngui i condemni el racisme, cal identificar-lo i mostrar que aquest és un greu problema que afecta a tothom: a les persones que el pateixen directament i les que no, perquè suposa viure a una societat injusta, mancada de valors.

Per tant, el perill de racisme hi és, però més que una novetat, és un conflicte constant i quelcom estructural. No el podem tractar, doncs, com una alerta passatgera.

Si volem que es faci política pública que previngui i condemni el racisme, cal identificar-lo i mostrar que aquest és un greu problema que afecta a tothom

No hi ha res millor per entendre l’altre que conviure amb l’altre. Si aconseguim que tothom tingui un altre company/a de feina d’origen asiàtic, llatinoamericà o africà, serà més fàcil que la gent entengui que les coses que tenim en comú són moltes més que les que ens separen i que la diversitat que ens aporten té molts elements que ens poden enriquir.

No som una societat moderna sinó que som una societat, apel·lant novament a la filosofia, de modernitat líquida. En un món canviant i més interconnectat que mai, l’autèntica modernitat serà la que connecti els pobles reivindicant la cooperació internacional i la justícia social. No ens podem reivindicar com a moderns i no entrarem mai al segle XXI si segueixen presents totes les fòbies i les polaritzacions en la nostra quotidianitat.

En un món canviant i més interconnectat que mai, l’autèntica modernitat serà la que connecti els pobles reivindicant la cooperació internacional i la justícia social

Avui dia 21 de març és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial i des del PSIB ens reiterem, com tots els dies de l’any, en el nostre compromís amb la lluita contra la xacra de la discriminació que sofreixen milions de persones a causa del seu origen, el seu color de pell, els seus trets, el seu accent, la seva nacionalitat o la seva pertinença a una determinada ètnia.

Els successos que van tenir lloc en Sheperville, Sud-àfrica, el 21 de març de l’any 1960; quan durant la celebració d’una protesta pacífica contra l’Apartheid la policia va tirotejar i va massacrar a 69 persones desarmades, són els que donen lloc a aquesta efemèride que l’Assemblea General de l’ONU va consagrar com a dia Internacional l’any 1966 amb la intenció de visibilitzar el problema que suposa la discriminació racial i fer partícip al conjunt de la societat en el necessari rebuig i aixecament enfront d’aquesta.

Avui dia 21 de març és el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial i des del PSIB ens reiterem, com tots els dies de l’any, en el nostre compromís amb la lluita contra la xacra de la discriminació

L’any 2022, Nacions Unides estableix com a lema d’aquest dia Internacional “veus per l’acció contra el racisme”, reivindicant que es respectin els drets a la llibertat d’expressió i reunió pacífica, es protegeixin els espais cívics i es reconegui la contribució de les persones i organitzacions que lluiten contra la discriminació racial.

Els i les Socialistes, ens sumam a aquesta data des del convenciment que continua sent necessari sensibilitzar i conscienciar sobre aquesta discriminació, un problema lamentablement sense resoldre. Com a societat tenim pendent una mirada a les altres persones sense biaixos de discriminació racial.

Com a societat tenim pendent una mirada a les altres persones sense biaixos de discriminació racial.

Aspiram a una societat que aprecia la seva diversitat com a riquesa; on les diversitats no són font de desigualtat, discriminació o exclusió. Treballem perquè l’eliminació de la discriminació racial sigui una realitat, alhora que per complir la Declaració Universal dels Drets Humans que proclama que els éssers humans naixem lliures i iguals en dignitat i drets.

La diversitat contribueix a que visquem en un món millor. Mostrem tolerància zero contra el racisme i la discriminació! Naixem lliures i iguals en dignitat i drets. Ningú sobra per al desenvolupament i benestar de la societat… i de la vida. Vida plena de colors, de sabors, de diversitat i de mestissatge.

La diversitat contribueix a que visquem en un món millor. Mostrem tolerància zero contra el racisme i la discriminació! 

Els i les socialistes exigim tolerància zero davant la discriminació racial, perquè rebutjam tota pràctica discriminatòria, que a més de perillosa és socialment injusta. Continuarem sempre fomentant valors democràtics i de respecte a la diversitat. A la vegada que pensam que en la defensa dels drets humans no ens podem permetre defallir i cal ser més bel·ligerant que mai i denunciar cada agressió. Perquè en qüestió de drets, no hi ha vulneració petita.

En qüestió de drets, no hi ha vulneració petita

Omar Lamin

Secretari de Drets Humans i Migracions del PSIB-PSOE

Comments are closed