L’oposició en bloc allarga la mà al Govern Prohens per negociar i aprovar els pressuposts davant la greu situació d’inestabilitat

PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem estan disposats a aprovar els comptes amb l’objectiu d’evitar la segregació lingüística i d’obrir una guerra amb el sector educatiu

Aquest divendres, els portaveus dels quatre partits de l’oposició han comparegut conjuntament al Parlament de les Illes Balears per anunciar que estan disposats a negociar i aprovar els pressuposts generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears per al 2024. L’objectiu dels quatre partits d’esquerres és el d’evitar la segregació lingüística i la inestabilitat política.

Aquest anunci de l’oposició es produeix després d’una setmana en la qual, en el tràmit en comissió parlamentària dels pressuposts generals per al 2024, el Govern ha tingut problemes per aprovar aspectes substancials del projecte de llei, donat el xantatge de Vox. Cal recordar que el partit d’ultradreta amenaça amb no aprovar els comptes si el Partit Popular no els accepta la proposta de destinar 60 milions d’euros per curs escolar per segregar els alumnes a les aules, tal com els dos partits tenen acordat. El PP ha estat incapaç d’aconseguir, de moment, la majoria necessària fins ara per tirar endavant els pressuposts, per la qual cosa els partits de l’oposició li allarguen la mà amb la mirada posada en les sessions del ple del Parlament que es produiran entre dimarts i dijous de la setmana que ve. Ara mateix, a només quinze dies d’inaugurar el 2024 i quan falten només quatre dies per al debat i votació final dels comptes, no se sap si s’aprovaran els pressuposts. Aquest fet aboca el Govern a una situació d’inestabilitat preocupant i suposa una situació sense precedents a les Illes Balears.

En aquest sentit, Iago Negueruela, portaveu dels socialistes ha afirmat que “davant la incapacitat del Govern-Prohens de dur endavant la Llei més important de l’any, oferim els nostres vots, per superar l’extorsió política dels extremistes”. “La pau lingüística, la nostra principal senya d’identitat, no pot ser objecte d’un mercadeig entre el PP i els seus únics aliats que duria conseqüències nefastes per a la comunitat educativa, i per a la societat en el seu conjunt. No permetrem que la dreta i ultradreta segreguin per raó de llengua”.

Per altra banda, el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha asseverat que “no podem permetre que l’odi, les obsessions i la voluntat de rompre la convivència i generar crispació a les aules per part de l’extrema dreta tirin endavant. Per això, allargam la mà al PP de Marga Prohens per acabar amb el xantatge de Vox i negociar els pressupostos.”

Josep Castells, portaveu de Més per Menorca, ha valorat que aquest és un fet “completament insòlit” i que “davant aquest escenari, els partits de l’oposició volem ser responsables per evitar la inestabilitat i la segregació lingüística a les aules”.

Finalment, la portaveu d’Unides Podem, Cristina Gómez, ha preguntat al PP “fins quan pensa el PP seguir comprant el Marc Ideològic de Vox? Fa dos dies el Partit Popular acceptava una esmena per incrementar en 200.000 € el nombre d’inspectors educatius a les aules per tal d’evitar una suposada intromissió ideològica. Pensa el Partit Popular que hi ha adoctrinament a les aules?”.

Comments are closed