La majoria dels partits que conformen l’Intergrup Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí exigeixen al govern marroquí que respecti el Dret Internacional Humanitari i cessi l’assetjament a l’activista Khaya

L’activista Sultana Khaya fa més de 300 dies que es troba en arrest domiciliari, sense ordre judicial, per reivindicar pacíficament l’autodeterminació del Sàhara

La majoria de partits que formen part de l’Intergrup Pau i Llibertat per al Poble Sahrauí -en concret, el PSIB-PSOE, Unides Podem, Més per Mallorca, Ciutadans, El Pi – Proposta per les Illes i Més per Menorca-, han registrat en el Parlament de les Illes Balears una Proposició No de Llei per demanar a l’ONU, la Unió Europea i el Govern d’Espanya que actuïn per protegir la integritat de Sultana Khaya, una activista que pateix l’assetjament per part de les forces de seguretat marroquines.

Khaya, juntament amb la seva família, fa més de 300 dies que pateix arrest domiciliari, sense ordre judicial, per reivindicar pacíficament l’autodeterminació del Sàhara.

Amb aquesta iniciativa, l’intergrup vol mostrar tot el suport a l’activista i visibilitzar la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental per part de les forces de seguretat marroquines en relació amb la població sahrauí que resideix als territoris ocupats.

Des del 19 de novembre, Khaya i la seva família estan rebent un assetjament constant al voltant del seu domicili, a Bojador, amb maltractaments físics i psicològics, agressions i violacions per fer onejar la bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) des de ca seva. D’aleshores ençà, han rebut tot tipus d’atacs i agressions per defensar el seu poble, el dret d’autodeterminació i les dones sahrauís.

Recentment, la casa de Khaya, en la qual viu amb la seva família, ha patit un atac per part d’agents de les forces especials de seguretat marroquines, quan rebien la visita d’un grup de dones activistes sahrauís. A més a més, rep una pressió contínua i constant, amb la qual només es reforça el convenciment de l’activista sobre la necessària lluita per assolir la llibertat del seu poble.

Aquesta Proposició No de Llei insta, en concret, el Govern d’Espanya a garantir la protecció de l’activista i exigeix al govern marroquí que respecti el Dret Internacional Humanitari. També sol·licita als organismes internacionals que facilitin l’enviament, de manera urgent, d’una comissió mèdica internacional al domicili de Khaya per assistir i atendre l’activista i la seva família enfront d’aquesta flagrant violació dels drets humans i n’asseguri la salut.

Així mateix, el Parlament insta l’executiu central a assumir la seva responsabilitat respecte del darrer territori no autònom del continent africà i lideri, juntament amb la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental (MINURSO), la celebració del referèndum inclòs al pla de pau establert per l’ONU el 1991.

Comments are closed