MANIFEST DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT – 5 DE JUNY DE 2020

L’ONU dedica cada 5 de juny del seu calendari al Medi Ambient. En la seva apel·lació anual a la consciència de la comunitat global en pro de la sostenibilitat ambiental, aquest pròxim divendres el protagonisme li correspon a la biodiversitat.

Som els causants d’una crisi que està amenaçant l’equilibri natural i amb això la vida en el Planeta. Les activitats humanes han alterat significativament les tres quartes parts de la superfície terrestre i dos terços dels oceans. En els últims 150 anys la cobertura d’esculls de coral vius s’ha reduït a la meitat; el gel glacial s’està fonent a un ritme accelerat; només entre 2010 i 2015 es van arrasar 32 milions d’hectàrees de bosc; i podem precipitar la desaparició d’1 milió d’espècies d’animals i plantes en les pròximes dècades.

La biodiversitat és el complex sistema que assegura la nostra pròpia existència, tal com ha posat de manifest la irrupció de la COVID-19 en les nostres vides. Quan alterem l’equilibri de la naturalesa, envaint les àrees silvestres o reduint la diversitat genètica de les espècies, generem les condicions propícies per a la transmissió de virus que fins ara estaven confinats en poblacions animals.

Espanya és el país europeu que atresora una major biodiversitat biològica amb més de 85.000 espècies catalogades; un 50% de les espècies animals d’Europa i més del 5% de les espècies del mon; alberguem el 54% dels hàbitats terrestres d’interès de la Unió Europea; acollim la representació de 3 dels 11 grans ecosistemes marins, amb el 4% de les espècies marines descrites al Mediterrani; és el país que més superfície aporta a la Xarxa Natura 2000 de la UE, amb un 27% de l’espai terrestre i més del 8% del marí protegit sota aquesta figura, sumant uns 2.000 enclavaments; ocupem el segon lloc europeu de superfície forestal després de Suècia, i el segon més muntanyenc després de Suïssa. És un valuós patrimoni que requereix un decidit compromís per a la seva preservació; el que ha portat al PSOE a col·locar la transició ecològica en el centre de la seva acció política.

Revertir la pèrdua de biodiversitat és l’única manera de restaurar la salut del Planeta, i això només serà possible quan entenguem i acceptem el funcionament de la xarxa de vida de la qual som part i no amos.

Comments are closed