El PSIB-PSOE demana el suport a un decret llei necessari per “equilibrar el creixement econòmic amb la protecció del territori”

Mercedes Garrido: “Ens preocupa que en un dels moments més crucials de la nostra història no trobem, per part de la dreta, la col·laboració que necessitaríem”

El Grup Parlamentari Socialista ha anunciat el màxim suport al Decret Llei 9/2020. de protecció del territori, i ha demanat a la resta de grups que també hi votin a favor, ja que es tracta d’un text “necessari per equilibrar el creixement econòmic d’una manera sostenible, tenint en compte el canvi climàtic i la protecció del nostre bé més preuat: el territori”.

Tal com ha explicat la diputada socialista Mercedes Garrido, el text que es debatrà demà en el Parlament és un decret llei “importantíssim que posa les limitacions necessàries per protegir l’entorn vulnerable de les Illes Balears” i ha defensat la urgència en la seva tramitació en el fet que “la necessària reactivació econòmica ha d’anar de la mà de la lluita contra el canvi climàtic i la protecció del territori”.

Aquest decret llei “aporta solucions a problemes que s’arrosseguen durant anys, en alguns casos més de 30 anys” i, amb la seva validació, “els propietaris podran saber d’una vegada per totes què poden fer i què no poden fer en els seus terrenys”, ha explicat Garrido.

En aquest sentit, la diputada també ha posat de relleu que el text “no suposarà cap indemnització”, al contrari d’allò que “diu i voldria el PP”, ja que els terrenys en sòls urbanitzables que es trobin en tramitació o sobre els quals s’ha programat una tramitació no es veuran afectats.

“Aquest serien els únics supòsits d’indemnització possible i només en cas que estiguessin afectats pel decret, que no ho estan”, ha explicat Garrido, qui també ha recordat que en cap cas el sol rústic genera drets d’edificació, per tant tampoc no es generaran indemnitzacions en aquests casos.

Pel que fa a regulació de les limitacions de construcció, Garrido ha fet èmfasi en el fet que en el sòl rústic només es prohibirà construir en les denominades Àrees de Prevenció de Risc a Mallorca, i no en la resta del sòl rústic, “encara que la dreta vulgui confondre els ciutadans”. Precisament, es prohibeix la construcció en aquestes àrees perquè són un risc tant per a les persones com per als ecosistemes.

Finalment, la socialista ha lamentat “el catastrofisme del PP” i els ha demanat “alternatives al seu no permanent”, ja que votaren en contra del Decret Llei 8/2020, de reactivació econòmica, i també han anunciat el vot en contra d’aquest decret de protecció del territori.

“Ens preocupa que en un dels moments més crucials de la nostra història no trobem, per part de la dreta, la col·laboració que necessitaríem”, un fet que també demostra que “només es protegeix el territori quan governa l’esquerra”, ha conclòs Garrido.

Pla pilot de turisme internacional

Per la seva banda, la portaveu socialista, Sílvia Cano, ha valorat molt positivament l’inici del pla pilot de reactivació del turisme a les Balears, que ha qualificat de “fita importantíssima que demostra que el treball entre les administracions dóna resultats, amb polítiques útils al servei dels ciutadans”.

Es tracta d’un pla pilot que permetrà “posicionar-nos en el món com a lloc segur amb les màximes garanties sanitàries” i demostrar que les Balears “estan preparades per al turisme i per recuperar l’economia”, sempre sense perdre de vista “la imprescindible seguretat sanitària”.

Cano també ha lamentat que “el PP no s’alegri de les bones notícies” que suposa l’activació d’aquest pla per a les illes i el fet que el Govern d’Espanya hagi atès les reivindicacions del Govern de les Illes Balears. Segons la socialista, Biel Company està instal·lat en el “quan pitjor, millor”.

Període extraordinari de sessions

Finalment, Cano ha explicat que el Grup Parlamentari Socialista ha sol·licitat que s’habiliti un període extraordinari de sessions per seguir treballant, atès que durant part de l’Estat d’Alarma es varen veure aturades nombroses iniciatives, i també per iniciar quan abans la tramitació legislativa del Decret Llei 8/2020, de reactivació de l’economia, la qual és “urgent perquè conté mesures extraordinàries i necessàries que requereixen la màxima seguretat jurídica”.

En aquest sentit, la socialista ha demanat “coherència” al PP, que va votar a favor de la tramitació del text com a projecte de llei i ara s’ha mostrat contrari a la seva tramitació pel procediment d’urgència, circumstància prevista tant en l’Estat d’Autonomia de les Illes Balears com el reglament de la cambra autonòmica.

Segons ha exposat Cano, el vot en contra del PP a iniciar aquesta tramitació quan abans, demostra que el partit de Biel Company “només vol posar pals a les rodes”.

Així mateix, Cano ha volgut posar de relleu que en aquest període de sessions atípic també s’han aprovat textos importants per a les Illes, com els decrets que regulen el turisme d’excessos, el de mesures extraordinàries per facilitar l’accés a un habitatge digne a preu digne, el de reactivació econòmica i aquest de protecció del territori, que previsiblement es validarà en el ple de demà.

A més a més, ha recordat que s’han aprovat 19 Proposicions No de Llei impulsades pel Grup Parlamentari Socialista, totes elles dirigides a enfortir l’Estat del Benestar.

Comments are closed