El PSIB-PSOE recorda la figura de Llorenç Bisbal, un socialista “perseverant i fidel a uns ideals vigents avui en dia, com és la defensa dels més desfavorits”

Lorena Oliver, José Hila i Manel Santana han participat en el segon acte virtual organitzat pels socialistes de les Illes Balears per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la II República

El PSIB-PSOE ha recordat la figura de Llorenç Bisbal, batle socialista de Palma durant la II República, en un acte virtual organitzat per commemorar el 90è aniversari de la proclamació, i en el qual han participat Lorena Oliver, membre de l’executiva dels Socialistes de Mallorca i consellera socialista al Consell de Mallorca; José Hila, secretari general de l’Agrupació Socialista de Palma i batle de la ciutat; i l’historiador Manel Santana.

Els participants han coincidit en ressaltar el tarannà “valent, coherent i perseverant” de Bisbal i la seva enorme voluntat de fer feina pels drets dels treballadors i per a les persones més ho necessitaven.

José Hila ha elogiat la capacitat de Bisbal i la resta de companys socialistes de l’època per “canviar una ciutat en la qual estava tot per fer i des d’un ajuntament fet per un sistema totalment diferent”.

Per a l’actual batle de Palma, coneixedor de primera mà del funcionament intern d’un consistori, la de Bisbal “va ser una tasca gegantesca que, amb la seva valentia i amb les idees clares, va ser capaç d’afrontar, dedicant-se a allò que més capacitat transformadora podia tenir: la dignitat de les persones a través de la construcció d’escoles”.

Hila, a més a més, ha volgut posar de relleu el llegat de Bisbal i altres socialistes del temps, com Alexandre Jaume, els quals “varen donar la vida i la llibertat per defensar la resta, i que encara hi hagi qui no vulgui que parlem d’ells, això només ha de significar que els defensem més”.

Per la seva banda, l’historiador Manel Santana ha ressaltat, per damunt de tot, “l’exemple de fermesa i dignitat” de Llorenç Bisbal, un home “perseverant, coherent i fidel a uns ideals que continuen vigents avui en dia, com són la defensa dels sectors més desfavorits”.

Màxim impulsor de la UGT a les Illes Balears i director d’El Obrero Balear de 1918 a 1920, Santana ha destacat de Bisbal el seu protagonisme en la societat obrera illenca i els seus valors municipalistes.

“Bisbal va realitzar una denúncia ferma i constant dels excessos del treball, com la manca d’higiene a les fàbriques, els salaris baixos o els acomiadaments injustos, i de les seves conseqüències, com l’alcoholisme, el joc o la prostitució”, ha remarcat Santana, incidint també en el paper sindicalista del batle republicà, qui no es va cansar de denunciar “un sector empresarial poc sensible a les qüestions socials, que incomplia la minsa legislació dels anys anteriors a la República i que basava el seu benefici en uns salaris massa baixos”.

Finalment, Santana ha reivindicat que es faci valer el llegat de Bisbal. “Va morir sent un líder indiscutible per trajectòria, coherència, perseverança i afany incansable a uns ideals, i és un dels patrimonis irrenunciables dels moviments socials de caràcter reivindicatiu per aspirar a una societat més justa i més igualitària”.

Finalment, i en el mateix sentit que Hila i Santana, s’ha expressat Lorena Oliver, qui ha destacat de Bisbal el seu impuls per a la creació d’escoles i per ajudar les persones que més ho necessitaven, alhora que ha reivindicat la nostra història “per recordar d’on venim i projectar cap a on volem anar”, una fita “més necessària que mai”.

Aquest ha estat el segon acte virtual organitzat pel PSIB-PSOE per commemorar el 90è aniversari de la proclamació de la II República, després que dilluns en tingués lloc un altre per recordar el llegat de les dones socialistes que lluitaren per la igualtat, l’educació pública i el sufragi universal durant la II República.

El primer acte, que es pot tornar a veure complet al canal de Youtube del PSIB-PSOE, comptà amb la participació de la secretària general del PSIB-PSOE i presidenta del Govern, Francina Armengol; la secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE, Sílvia Cano; i Cristina Ferrer, membre del Consell Assessor en Polítiques d’Igualtat del PSIB-PSOE.

Comments are closed