El Senat aprova les conclusions de la Ponència d’Insularitat amb propostes de tots els grups i d’experts per reduir les desigualtats que pateixen els ciutadans i empreses de les illes

Inclou la reivindicació del règim fiscal de Balears, el reconeixement de condició especial per a totes les illes, un pla de reindustrialització o la inclusió de l’òptica insular en els projectes de llei del Govern d’Espanya

La Comissió de Despoblació i Repte Demogràfic del Senat ha aprovat les conclusions de l’informe de la Ponència d’Estudi sobre la Insularitat i de la Situació Perifèrica de les Ciutats de Ceuta i Melilla, que el portaveu del Grup Territorial de senadors i senadores de les Illes Balears, Cosme Bonet, ha negociat en nom del grup socialista al Senat.

Es tracta d’un informe que recull les reflexions i propostes de gairebé tots els grups parlamentaris presents a la cambra territorial i també dels nombrosos experts de diferents àmbits de la societat civil que hi han participat com a ponents. Cal destacar que s’ha aprovat amb una àmplia majoria, ja que només hi ha votat en contra la senadora de Vox. Ara, l’informe passarà al ple del Senat per a la seva aprovació definitiva.

En total, i durant aproximadament un any, s’han produït 64 compareixences en aquesta comissió, com les dels quatre presidents autonòmics -entre els quals, la presidenta Armengol-, les dels presidents de cabildos i consells insulars, però també d’experts en matèria econòmica, turística i mediambiental o representants sindicals i empresarials.

El senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha agraït a tots els ponents la seva tasca i dedicació, i ha reivindicat “la fita que suposa un any d’escolta activa dels territoris insulars i extrapeninsulars amb una visió àmplia i integradora” i ha qualificat l’informe de conclusions com “un bon acord, reflex d’una composició parlamentària plural i molt diversa, fruit d’una voluntat clara del grup socialista d’arribar a un acord”.

Entre les mesures que inclou l’informe, Bonet ha destacat les que tenen a veure amb la connectivitat, la sostenibilitat i el medi ambient i també els efectes que la insularitat provoca en la ciutadania i les empreses de les Illes Balears.

Així, ha ressaltat que el document posa en valor el règim especial de Balears i el factor d’insularitat, alhora que inclou la reivindicació de l’aprovació del règim fiscal per a la nostra Comunitat Autònoma.

A més, a més, el document recull altres propostes, com la inclusió de la perspectiva insular en els projectes de llei que prepari el Govern d’Espanya, el reconeixement d’una condició especial per a totes les illes -i no només de les ultraperifèriques, en sintonia amb l’aprovat la setmana passada al Parlament Europeu amb un suport majoritari-, la modificació de la regla de “minimis”, suport permanent als productors locals i un pla de reindustrialització.

També insisteix en el compromís perquè l’illa de Formentera disposi de senador propi, que es reformi la llei de Bases de Règim Local perquè reculli de manera adequada la singularitat dels consells insulars o perquè es despleguin les competències que recull l’Estatut d’Autonomia de Balears i que encara estan pendents de transferència.

Per concloure, Bonet ha recuperat les paraules que la presidenta Armengol va pronunciar en la seva ponència dins aquest estudi, remarcant la necessitat de “superar els reptes i avançar cap al progrés conjunt”. Així, el senador ha dit que “no tenc cap dubte que tant el camí fet fins aquí com les conclusions que presentam avui són un gran avançar per assolir aquest objectiu”.

Comments are closed