“No estau soles”, per Silvia Cano

La pandèmia del COVID19 està posant a prova la capacitat de reacció dels governs, la fortalesa del nostre sistema sanitari públic i de l’Estat del Benestar, però també el constatant el compromís social dels govern d’Espanya i de les Illes Balears per no deixar ningú enrere

Aquests dies de reclusió no puc deixar de pensar en aquelles dones que estan confinades a casa seva amb el seu agressor. Si denunciar el teu agressor ja és una passa difícil per se -que, en alguns casos, requereix anys- aquests moments d’excepcionalitat afegeixen més dificultat i aïllament social a les víctimes de violència masclista.

Aquesta pandèmia mundial està posant a prova la capacitat de reacció dels governs, la fortalesa del nostre sistema sanitari públic i del nostre Estat del Benestar i constatant el compromís social del Govern d’Espanya i del Govern de les Illes Balears per no deixar cap persona enrere, amb una especial protecció dels col·lectius més vulnerables.

Aquests moments d’excepcionalitat afegeixen més dificultat i aïllament social a les víctimes de violència masclista

S’han mobilitzat recursos com mai no s’havien mobilitzat. 200.000 milions d’euros que es dirigeixen a combatre la pandèmia i les seves conseqüències sanitàries, laborals, econòmiques i socials i que permetin sostenir a qui ho necessita en aquests moments: els treballadors i treballadores que han de quedar a casa, els fixos discontinus que havien de començar la temporada i no podran començar, els autònoms, les famílies més vulnerables i els seus infants, les persones grans, les dependents, les persones sense sostre, etc.

Ara més que mai hem de ser responsables socialment i no deixar totes soles a les víctimes

Les dones que durant aquesta crisi sanitària estan essent maltractades, confinades amb el seu agressor, han de saber que poden comptar amb les institucions.

Amb la Policia, els Jutjats i les mesures de protecció, i també han de saber que estan a la seva disposició tots els recursos d’acompanyament (socials, jurídics, administratius i psicològics) i que, a més dels telèfons habituals (016, 112 i el 971 17 89 89) s’ha reforçat l’atenció activant també 24 hores via whastapp a través del número 639 83 74 76, que permet una via de contacte més discreta a les víctimes.

La presidenta Armengol, a la seva compareixença parlamentària, va explicar que, a més de tots els recursos abans esmentats, les dones víctima de violència de gènere disposaran d’hotels per si necessiten fugir de casa seva i allunyar-se del seu agressor, donant resposta a una situació d’emergència social.

Les víctimes de violència de gènere tendran hotels a la seva disposició per atendre situacions d’emergència social i allunyar-se del seu agressor

La societat està demostrant aquests dies una responsabilitat exemplar quedant a casa i demanam que la segueixi mantenint si escolta alguna agressió o alguna baralla telefonant a la policia. No podem deixar soles a les víctimes.

Amb la passada crisi econòmica es varen trencar les costures de l’Estat Social. Vàrem viure una crisi de solidaritat que ens ha fet arrossegar durant una dècada les conseqüències, amb una escletxa molt gran entre rics i pobres i amb una desigualtat insuportable com a societat.

Les persones i col·lectius més vulnerables han de sentir tot l’empar institucional i social perquè d’aquesta crisi puguem sortir tots junts, sense deixar ningú enrere

Són temps per a la solidaritat, per a la reconstrucció social i econòmica i de treballar de manera conjunta per trobar una vacuna a aquest nou virus. Les persones i col·lectius més vulnerables han de sentir tot l’empar institucional i social perquè d’aquesta crisi puguem sortir-ne tots junts, sense deixar ningú enrere.

Silvia Cano Juan
Portaveu del Grup Parlamentari Socialista
Secretària d’Igualtat i Memòria Democràtica PSIB-PSOE

Comments are closed