El PSIB-PSOE demana a les forces polítiques que sumin per elaborar uns PGE que permetin “una sortida progressista de la crisi”

L’aprovació aquesta setmana del límit de despesa, xifrat en 196.000 milions d’euros, i la suspensió de les regles fiscals per a 2020 i 2021, son “dues passes clares per a l’aprovació d’uns PGE que permetran fer front a la crisi de la Covid-19”

El PSIB-PSOE celebra els avanços que ha fet el Consell de Ministres aquesta setmana per a l’elaboració dels Pressuposts Generals de l’Estat de 2021, amb “dues passes clares” com són la suspensió de les regles fiscals per als exercicis de 2021 i 2021 i l’establiment del sostre de despesa en 196.000 milions d’euros, xifra que “permetrà fer front a les necessitats provocades per la Covid-19, donar suport a l’Ingrés Mínim Vital, a la dependència, a l’educació i a les Comunitats Autònomes”, tal com ha expressat el diputat al Congrés, Pere Joan Pons.

Per això, Pons ha exigit a les altres formacions “posar-se en clau de pressuposts i sumar en les pròximes setmanes”, ja que els pressuposts del govern liderat per Pedro Sánchez “permetran sortir d’aquesta crisi en clau de progrés i deixar enrere, d’una vegada, els pressuposts de Mariano Rajoy”.

Igualment, el diputat socialista ha valorat de manera molt positiva la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera celebrat aquest dilluns, i ha realçat que “després de moltes negociacions hem aconseguit que es mantingui el nivell de despesa de l’any passat”, fet que, juntament amb la suspensió de les regles fiscals, “permetrà disposar de més recursos per als ciutadans i les ciutadanes d’aquestes illes”.

En aquesta mateixa línia, ha celebrat que “s’ha aconseguit que hi hagi una repartició clara dels Fons Europeus entre les comunitats autònomes en funció del PIB i de la taxa d’atur, que és el que hem reclamat sempre des del Govern Balear”.

Pons s’ha referit també al Pla de Recuperació i Resiliència presentat dilluns passat pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, emfasitzant que “permetrà mobilitzar 72.000 milions d’euros, dels quals el 70% es concentraran en la transformació ecològica i digital”, fet que “demostra la voluntat dels socialistes per sumar i sortir d’aquesta crisi de la millor manera possible”.

En darrer terme, ha valorat positivament la convalidació, la setmana que ve, de dos decrets-llei que permetran regular el teletreball per “avançar en drets que milloren la qualitat de vida de les treballadores i treballadors”.

Moció per reconèixer la singularitat dels Consells Insulars

Pel que fa a l’activitat en el Senat, el senador per Mallorca, Cosme Bonet, ha destacat la presentació d’una moció perquè la Cambra Alta “reconegui la singularitat dels Consells Insulars i la tingui en compte per a futures modificacions de la Llei de Bases de Règim Local, com passa amb els cabildos de Canàries”.

Per a Bonet, això permetria “un major marge per la regulació pròpia en l’àmbit autonòmic dels Consells Insulars”, i suposaria “una passa endavant cap a la seva modernització i adaptació a la realitat actual”.

Per altra banda, Bonet ha lamentat el bloqueig del Partit Popular i de VOX “a una declaració institucional per defensar la memòria democràtica”. El senador ha retret que el Partit Popular “fa seva l’agenda política i els arguments de la ultradreta”, arribant a “vetar una frase per reconèixer la democràcia com l’única font de legitimitat política”.

En aquest sentit, ha explicat que “ho presentarem com una moció perquè es pugui debatre”, esperant que en aquesta ocasió “el PP hi doni suport i no es torni a alinear amb l’extrema dreta”.

En darrer terme, el senador ha exigit a la ultradreta que “faciliti la renovació dels òrgans de govern del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional”. Bonet ha asseverat que “l’objectiu d’aquests partits amb el bloqueig no és reforçar aquestes institucions democràtiques, sinó derrocar el govern de Pedro Sánchez” i, per això, ha advertit que “no és més constitucionalista qui més parla de la Constitució, sinó qui la compleix” i, en aquest sentit, ha assegurat, “ni el PP ni l’extrema dreta l’estan respectant”.

Comments are closed