Aprovada la proposta socialista per demanar l’alliberament del jove activista Zaki, empresonat a Egipte sense cap procediment judicial

Amnistia Internacional i diverses veus del món acadèmic i polític s’han manifestat per demanar l’alliberament immediat de Zaki, considerat “pres de consciència” per l’organització pro Drets Humans

La Comissió s’Assumptes Socials i Drets Humans del Parlament ha aprovat una iniciativa socialista per reclamar l’alliberament de Patrick George Zaki, un jove activista egipci a favor de les llibertats i del col·lectiu LGTBI que fou empresonat el 7 de febrer a Egipte sense cap procediment judicial i acusat per la fiscalia del país “d’incitar a la violència i a cometre delictes de terrorisme” sense aportar-ne proves.

“Consideram que la detenció de Zaki vulnera els Drets Humans, per la qual cosa demanam al Govern d’Espanya i a la Comissió Europea que augmenti la pressió internacional sobre el govern d’Egipte perquè l’alliberi de manera immediata”, ha exposat el diputat socialista Joan Ferrer, impulsor de la iniciativa.

Zaki és un jove de 27 anys, estudiant del màster en Estudis de les Dones i de Gènere, que va ser detingut el 7 de febrer a l’aeroport del Caire quan tornava al seu país des de Bolonya un cop acabats els exàmens. Segons l’organització de defensa dels Drets Humans Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR), l’Agència de Seguretat Nacional d’Egipte el va sotmetre a un interrogatori de 17 hores i va ser torturat amb descàrregues elèctriques.

L’endemà de la seva detenció, la fiscalia d’Al Mansura (Egipte) ordenà que Zaki romangués empresonat durant quinze dies, acusat de “difondre notícies falses i incitar a la protesta, a la violència i a cometre delictes de terrorisme”. Les proves que argüeix la fiscalia per a aquesta acusació són unes publicacions de Zaki a Facebook i que en cap cas ha permès examinar a l’advocat defensor ni a l’acusat.

“La detenció de Zaki constitueix una passa més en la repressió exercida contra les veus dissidents després de les protestes de setembre de 2019 en les quals es demanava la dimissió del president Al Sisi i durant les quals es van detenir, almenys, quatre mil persones”, exposa Ferrer.

La detenció d’aquest activista pro Drets Humans i Drets LGTBI, a priori per a quinze dies però que encara perdura, ha provocat la reacció tant del món acadèmic com del món polític, inclosa la declaració de David Sassoli, president del Parlament Europeu, que també ha exigit el seu alliberament.

Amnistia Internacional també s’ha pronunciat, qualificant Zaki com a “pres de consciència, detingut únicament per la seva tasca a favor dels drets humans i per les opinions polítiques que ha expressat a les xarxes socials”.

La Proposició No de Llei, que els socialistes han impulsat per traslladar a la cambra autonòmica les reclamacions d’Amnistia Internacional i de les universitats que reclamen l’alliberament de Zaki, ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups excepte Vox, que s’ha abstingut.

Comments are closed