Rosario Sánchez: “És important aprovar els pressuposts de 2021 en temps i forma per donar confiança i seguretat en un moment d’incerteses”

Els comptes de la Comunitat Autònoma per a l’any que ve han iniciat avui la tramitació parlamentària i s’espera que s’aprovin abans de Nadal

La Consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, la socialista Rosario Sánchez, ha destacat la importància d’aprovar els pressuposts de la Comunitat Autònoma per a 2021 “en temps i forma per donar confiança i seguretat en un moment d’incertesa i molt dur per a molta gent” .

Ho ha fet en una trobada virtual amb la militància i simpatitzants del PSIB-PSOE just el dia que els comptes han iniciat el tràmit parlamentari amb l’entrega del Projecte de Llei al Parlament de les Illes Balears.

Per a la consellera, el més destacat dels pressuposts per a l’any que ve, que seran els més alts de la història de les Illes Balears amb una xifra que quan arribin els fons europeus que manquen per assignar superarà els 6.000 milions d’euros, és la capacitat de “fer front a un repte inèdit, contribuir a la recuperació econòmica en un moment tan complicat i l’oportunitat que ens brinden per caminar cap a un millor model productiu”.

La socialista, així mateix, ha destacat que els comptes per a 2021 significaran un esforç públic “excepcional” amb l’objectiu prioritari de garantir la seguretat sanitària, atès que és “la millor inversió i la més rendible per impulsar l’economia de les nostres illes”.

A més a més, Sánchez ha explicat que aquests pressuposts s’han elaborat amb altres dos objectius: protegir la renda de les persones i les famílies perquè puguin aguantar fins que torni el creixement i ajudar a la diversificació de l’economia i al seu impuls.

Resposta de la Unió Europea i del Govern d’Espanya

La consellera ha realçat la resposta donada tant per la Unió Europea com pel Govern d’Espanya per sortir d’aquesta crisi, alabant els fons extraordinaris que s’han posat i es posaran a disposició de les Comunitats Autònomes i la supressió de les regles fiscals.

“La resposta europea ens permetrà fer les inversions necessàries per incrementar la capacitat de recuperació i transformar el nostre model productiu en un model més verd, més resilient, que creï ocupació de més qualitat i que reforci la cohesió social”, ha exposat Sánchez.

En aquest sentit, la socialista ha explicat que els pressuposts autonòmics per a 2021 inclouen els primers 100 milions d’euros procedents del fons React-EU, però que s’espera que arribin al voltant de 200 milions en total.

D’altra banda, ha recordat que els Pressuposts Generals de l’Estat també preveuen 153 milions d’euros en inversions a les Illes, els quals no es recullen en els comptes autònoms, i que es destinaran a inversions mediambientals i per a la transició energètica (100M€), a polítiques d’habitatge (33M€) i a mesures per a la recuperació turística (20M€, que seran 100M€ en tres anys).

D’aquesta manera, s’espera que els pressuposts per a 2021, ara estimats en 5.881 milions d’euros, superin els 6.000 milions un cop assignats els fons europeus que manquen per assignar.

La despesa no financera més alta de la història

Els pròxims pressuposts, a més de ser els més alts de la història de Balears, també són els que destinaran més despesa als serveis públics: un total de 4.726 milions d’euros, 342 milions més que enguany. Aquest creixement es destinarà, principalment, a garantir la seguretat sanitària.

Així, el pressupost en Salut creix gairebé un 13%, el que representa 200 milions d’euros més. Educació creixerà un 5%, que són prop de 50 milions d’euros més, mentre que a serveis socials es destinaran 30 milions d’euros més, que es destinaran majoritàriament a reduir les llistes d’espera i a la Renda Social Garantida.

“Reforçarem els serveis públics augmentant la inversió pública com a agent de reactivació i donarem suport als sectors productius, que seran els grans protagonistes de la reactivació econòmica”, ha conclòs la consellera.

Comments are closed