Aprovades al Parlament dues iniciatives socialistes per reforçar la lluita contra el racisme i la xenofòbia i per defensar els drets del poble gitano

Les Proposicions No de Llei, impulsades pels diputats del Grup Parlamentari Socialista Beatriu Gamundí i Joan Ferrer, han estat debatudes i aprovades a la Comissió d’Assumptes Socials

La Comissió d’Assumptes Socials, Drets Humans i Esports del Parlament de les Illes Balears, i coincidint amb la setmana en què es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Discriminació Racial, ha aprovat dues iniciatives del Grup Parlamentari Socialista per reforçar la lluita contra el racisme i la xenofòbia i per defensar els drets del poble gitano.

D’una banda, la diputada socialista Beatriu Gamundí ha impulsat una Proposició No de Llei per instar el Govern d’Espanya a reforçar, de manera coordinada amb el Govern de les Illes Balears i els consells insulars, mesures per combatre el racisme i la xenofòbia i per promoure actuacions en favor de la cohesió social i la igualtat de tracte.

“El racisme i la xenofòbia continuen essent una gran pandèmia de la nostra humanitat, i ataquen els fonaments sobre els quals es constitueixin els estats democràtics”, ha assenyalat Gamundí, incidint en la importància d’elaborar campanyes de sensibilització que fomentin la diversitat, la pluralitat i la solidaritat en contra de la proliferació de discursos racistes.

“Vivim en una societat plural i diversa, i el seu progrés depèn del talent d’homes i dones, sense important el seu lloc de naixement, el color de la seva pell, les seves creences o a qui estimin”, ha recordat Gamundí, reclamant a les institucions públiques que continuïn amb les tasques de visibilització de la diversitat ètnica i cultural existent a Espanya, amb especial atenció als àmbits laboral, educatiu i cultural.

Iniciativa per defensar els drets del poble gitano de les Illes Balears

D’altra banda, el diputat socialista Joan Ferrer ha defensat una iniciativa per demanar a l’executiu autonòmic l’adaptació de l’Estratègia Nacional per a la Igualtat, Inclusió i Participació del Poble Gitano 2021-2030.

Ferrer ha explicat que aquesta iniciativa també recull les reivindicacions i peticions del mateix poble gitano, arran d’una reunió prèvia en la qual vàrem participar ell mateix i la diputada Gamundí amb la Federació d’Associacions Gitanes de les Illes Balears, per exposar-les el pla estatal i recaptar les seves impressions i propostes, que es varen centrar especialment en qüestions relacionades amb la bretxa digital, l’accés a l’habitatge i l’accés a un treball digne.

“Fruit del contacte amb la federació, neix aquesta iniciativa, juntament amb una posterior que durem a debat les pròximes setmanes i en la qual debatrem sobre la dignificació i empoderament de les dones gitanes”, ha exposat Ferrer.

El diputat socialista, així mateix, ha assenyalat com és d’imprescindible “promoure una resposta eficaç i coordinada de tots els poders públics, en col·laboració amb la societat civil i el tercer sector, per situar els drets humans del poble gitano en el centre de la política i de la recuperació postpandèmia”.

“Tenim molt clar que cal continuar treballant, i seguirem lluitant, perquè els gitanos conquereixen els seus drets”, ha conclòs Ferrer.

Comments are closed