La primera edició de l’Escola Feminista Aina Rado del PSIB-PSOE reivindica el feminisme com a eina de transformació de la societat

Impulsada des de la Secretaria d’Igualtat del PSIB-PSOE, aquesta primera edició de l’escola s’ha centrat en l’agenda feminista, l’impacte de la reforma laboral en les dones i el feminisme des de les institucions

El PSIB-PSOE ha celebrat avui la primera edició de l’Escola Feminista Aina Rado, impulsada des de la Secretaria d’Igualtat del partit, que duu la socialista Sílvia Cano, i que pretén ser un espai de reflexió sobre el feminisme i la igualtat i que duu el nom d’una socialista que va ser referent i impulsora de la igualtat des del partit i des de les institucions.

L’acte ha comptat amb la participació d’expertes en feminisme de l’àmbit acadèmic, sindical i institucional, com la directora del Màster en Polítiques d’Igualtat de la UIB, Esperança Bosch, les responsables d’igualtat dels sindicats UGT i CCOO a les Illes Balears, Xisca Garí i Catalina Ginard, la portaveu d’Igualtat del PSOE al Congrés, Laura Berja, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat del Govern, Mercedes Garrido, i les secretàries generals del PSIB-PSOE i Federació Socialista de Mallorca, Francina Armengol i Catalina Cladera, respectivament.

Tal com ha explicat Cano, aquesta jornada d’avui cerca “formar la militància en la perspectiva feminista”, perquè “el feminisme ha de ser l’eina a través de la qual transformem la societat”. La socialista ha ressaltat també la importància de l’activisme feminista, però ha volgut reivindicar especialment “el coneixement de la mà de persones expertes que ens ajuden a orientar la pràctica política des de les institucions”.

Així, Cano ha explicat que en aquesta primera edició de l’Escola Feminista Aina Rado s’han abordat temes tan importants com l’agenda feminista, l’impacte de la reforma laboral en les condicions de dona de les dones i l’agenda institucional, amb ponències i taules rodones a càrrecs d’expertes en polítiques d’igualtat dels àmbits acadèmia, sindical o institucional.

Respecte d’això darrer, la Secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE ha volgut posar de relleu que “sempre que ha governat el Partits Socialista, s’ha avançat en matèria d’igualtat entre homes i dones”.

En la mateixa direcció ha apuntat la Secretària General del PSIB-PSOE i presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, qui ha inaugurat aquesta escola, la qual ha qualificat “d’absolutament necessària, especialment en els temps que corren, per convèncer de la necessitat de lluitar sempre la igualtat entre homes i dones”.

Respecte d’això, Armengol ha recordat que “tots els avenços en termes d’igualtat tenen el segell del PSOE”, i ha insistit en el fet que “en aquests moments en què tenim una dreta entregada a l’extrema”, cal “més valentia, més democràcia, més feminisme, més debat públic i més formació que mai”.

La socialista també ha tengut paraules de record i agraïment per a Aina Rado, “una companya, referent feminista, que concebia els valors de l’esquerra, el sindicalisme i el feminisme i que voldria rebatre i combatre des de la raó el discurs ideològic dels populismes que van a les vísceres, per destapar què hi ha darrera l’extrema dreta”.

A l’acte també hi ha participat la portaveu d’Igualtat del PSOE en el Congrés dels Diputats, Laura Berja, impulsora d’un seguit d’iniciatives parlamentàries a la cambra baixa per avançar en la igualtat real entre homes dones.

Berja ha reiterat la importància fonamental de “combatre la desigualtat estructural entre homes i dones”, la qual té la violència de gènere com a manifestació més greu i dura d’aquesta desigualtat.

“Per als socialistes és essencial erradicar la violència de gènere perquè ens continuen assassinant pel fet de ser dones”, ha exposat Berja, insistint en la necessitat de desplegat completament el Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere, des de la col·laboració amb totes les comunitats autònomes i els ajuntaments.

En aquest sentit, Berja també ha reclamat l’abolició de la prostitució, la qual “legitima una idea de desigualtat que és inasumible en la nostra societat”.

Finalment, la cloenda de l’acte ha estat a càrrec de la Secretària General de la Federació Socialista de Mallorca, Catalina Cladera, qui ha reivindicat la capacitat del Partit Socialista de “convertir en drets les necessitats” i de situar-se “al capdavant de la lluita feminista”.

Respecte d’aquesta lluita, Cladera ha reclamat “no abaixar la guàrdia”, perquè “no hi ha res conquerit que quedi per sempre”. En aquest sentit, s’ha referit a “l’extrema dreta que avançar de forma silenciosa, però que ja ha entrat en els governs de la mà del Partit Popular”.

Enfront d’aquesta situació, en la qual la dreta “negocia sense escrúpols amb els drets de les dones”, la Secretària General dels Socialistes de Mallorca ha recordat que “sempre ens trobaran enfront, lluitant pel que és obvi: la igualtat i els drets de les dones”.

Comments are closed