El PSIB-PSOE celebra l’aprovació del decret que es convertirà en la primera Llei Turística de les Illes Balears en incorporar beneficis per als treballadors

El Decret Llei per a la Sostenibilitat i la Circularitat del Turisme a les Illes Balears es tramitarà com a Projecte de Llei perquè els grups parlamentaris puguin fer les seves propostes i millorar el text inicial

El Grup Parlamentari Socialista ha aplaudit l’aprovació avui del Decret Llei 3/2022 de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme a les Illes Balears, que la cambra autonòmica també ha decidit tramitar com a Projecte de Llei perquè els grups parlamentaris puguin fer les seves propostes i millorar el text inicial.

“Es tracta d’un decret que implica un canvi de rumb de la nostra economia, que serà positiu tant a curt com a llarg termini, perquè posa en valor la qualitat envers la quantitat, apostant per la sostenibilitat social, ambiental i econòmica”, ha exposat la diputada socialista Pilar Sansó, emfasitzant que, en el context d’aquesta llei, “la circularitat és la palanca de canvi cap al progrés”.

Així mateix, la socialista ha posat de relleu que es tracta de la primera llei turística de les Illes Balears que incorpora “elements beneficiosos per als treballadors i treballadores del sector turístic”, com és l’obligatorietat de disposar de llits elevables mecànicament o elèctricament per prevenir les malalties professionals de les cambreres de pis.

La diputada també ha exposat que l’aposta d’aquest decret llei pel turisme sostenible, “a més de ser creador de riquesa, ha de contribuir a conservar i protegir els recursos del nostre territori, la diversitat cultural i el benestar de les persones residents a Balears, generant treball de qualitat i donant suport a les economies locals”.

Respecte d’això, Sansó ha defensat que “per fer una transició real i efectiva cap a la circularitat i la sostenibilitat no es pot seguir creixent de manera indefinida, com ha fet la dreta quan governa”, motiu pel qual ha argumentat com a necessària la suspensió temporal de l’adquisició de places turístiques.

“Sense aquesta mesura, que justifica que aquesta norma s’hagi aprovat per la via del Decret Llei, no es podria fer el canvi cap al model turístic més sostenible que defensam”, ha asseverat la diputada.

La socialista també ha remarcat que la llei “és fruit del treball conjunt entre el Govern, els sindicats i les patronals del sector”, i que atén les recomanacions dels Objectius de Desenvolupament Sostenible inclosos en l’Agenda 2030.

És per aquest motiu que Sansó ha demanat als partits responsabilitat i altura de mires per “respectar els acords aconseguits amb les parts”, i també que “treballin el Projecte de Llei de forma positiva, amb l’objectiu de millorar-ho i deixin aparcat el no”.

Per la seva banda, el diputat de la coalició progressista per Formentera, Antonio Sanz, ha reclamat “aturar per repensar” el model a l’illa, un extrem que ha valorat positivament que aquesta llei permeti.

“A Formentera tenim clar que el consens en els temes de la saturació són necessaris”, ha incidit, recordant com ja s’han posat en marxa altres normatives i mesures que han permès posar límits a la saturació en altres qüestions, com la càrrega de vehicles o la regulació dels fondejos.

Comments are closed