El PSIB-PSOE defensa un gran acord social entre institucions, sectors productius i partits polítics per trobar solucions a les conseqüències de la guerra

El portaveu del PSIB-PSOE, Alfonso Rodríguez, ha demanat al PP de Marga Prohens que mostri sentit d’estat i faci propostes en positiu, fugint de la demagògia fàcil i la crítica excessiva

El PSIB-PSOE ha defensat la necessitat d’assolir un gran acord social entre institucions, sectors productius i partits polítics per trobar solucions a les conseqüències econòmiques i socials de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia i les quals, ha defensat, han de venir del marc europeu.

Així ho ha demanat el portaveu dels socialistes, Alfonso Rodríguez, qui ha ressaltat que estam vivint “una situació molt complexa, difícil i sobrevinguda que requerirà una resposta unitària” i que, des dels governs amb presència socialista “afrontarem com hem fet fins ara, de la mà dels sectors que més estan patint i coneixent les necessitats de les famílies”.

“A problemes extraordinaris, greus i sobrevinguts, com és una guerra, necessitam que els governs i els sectors productius arribin a un gran acord social en el qual també es trobi l’oposició, mostrant sentit d’Estat i amb propostes que ajudin a trobar solucions, lluny de la negació permanent i en l’acompanyament a qui pateix”, ha detallat Rodríguez, demanant al PP que deixi de banda “la demagògia fàcil i la crítica excessiva que només genera crispació i dificultats”.

En aquest sentit, el portaveu socialista ha recordat que la presidenta Armengol ha convocat per a la setmana que ve el Pacte de Reactivació per consensuar mesures per al Pla Estatal de Resposta a la Guerra i que compareixerà a petició pròpia en el Parlament en les pròximes setmanes.  “Insistim a Prohens perquè estigui del costat de les solucions i no en la crítica fàcil i en les propostes demagògiques que poden tenir oïda en la població, però que saben perfectament que no són la solució”, ha dit.

Rodríguez s’ha referit, per exemple, a la proposta del PP d’abaixar impostos. “No és la solució exclusiva”, ha asseverat el socialista, recordant que els beneficis de les elèctriques han crescut exponencialment de 2019 a 2021, passant de 3.100 milions d’euros a més d’onze mil. “És aquí on s’ha d’atallar, i no senzillament reduint impostos que allò que fan és sostenir l’Estat del Benestar i les ajudes a empreses i famílies”, ha emfasitzat Rodríguez.

Front comú a tres nivells: europeu, estatal i autonòmic

El diputat del PSIB-PSOE al Congrés, Pere Joan Pons, ha insistit, en línia amb l’expressat pel portaveu, que la solució passa per la Unió Europea i per les peticions del Govern d’Espanya i el president Sánchez de desacoblar el preu del gas de la factura elèctrica i per topar-lo. “Seguirem treballant perquè l’impacte de la factura energètica sigui el més baix possible, i els pròxims set dies seran clau”, ha dit.

Pons també ha exposat que s’ha de cercar la solució en tres fronts diferents, en els quals ja estan fent feina els socialistes: un front europeu, un front estatal i un front autonòmic, als quals ha demanat al PP que s’hi sumi. “Demanam unitat perquè és el moment d’estar tots junts”, ha ressaltat Pons, reiterant que “és un moment de gran preocupació a tot Europa, perquè la invasió ha canviat el moment europeu i condicionarà els pròxims anys”.

El diputat també ha dit que els socialistes entenen la situació de preocupació que es viu a tot Europa, no només a Espanya, motiu pel qual reiteren la seva petició de resposta conjunta, com es va fer amb la pandèmia.

Resposta del Govern de les Illes Balears: humanitària i econòmica

Rodríguez també ha volgut posar de relleu les mesures i peticions que s’estan duent a terme des del Govern presidit per Francina Armengol amb tot allò relacionat amb la invasió d’Ucraïna, començant per la resposta solidària a la crisi humanitària i la capacitat d’acollida de les Illes Balears.

Però també pel que fa a la resposta als problemes socials i econòmics, que tant afecten els sectors productius i les famílies. Així, Rodríguez ha recordat algunes de les peticions que Armengol ha traslladat al Govern d’Espanya, ja sigui a la Conferència de Presidents o en reunions amb els ministeris.

El portaveu s’ha referit a mesures com la baixada dels preus dels carburants per als sectors primari i de transports, la flexibilització dels marges de minimis i mesures per evitar que la insularitat sigui un agreujant.

Així mateix, el portaveu ha recordat que la presidenta Armengol ha plantejat la reducció de les taxes per a les connexions aèries i marítimes i la creació d’un fons estructural perquè les comunitats autònomes tenguin capacitat de reacció i puguin estar “devora de les empreses i famílies que estan patint”, com ja es va fer amb els fons COVID.

“Els governs d’Espanya i de les Illes Balears no deixaran tots sols els sectors més afectats i estaran al costat de qui més pateixi i de qui més necessiti l’acompanyament de les administracions en aquests moments tan difícils”, ha conclòs Rodríguez.

Comments are closed