El Grup Parlamentari Socialista impulsa una “necessària i justa” bateria de mesures per enfortir la igualtat real entre homes i dones

Demà es debatrà i votarà el sostre de despesa no financera per a 2019, el segon més alt de la història, i que permetrà “blindar els serveis públics i l’Estat del Benestar”

El Grup Parlamentari Socialista presentarà en el pròxim ple del Parlament una Proposició No de Llei per impulsar una bateria de mesures concretes per enfortir la igualtat real entre homes i dones, una proposta “necessària i de justícia”, tal com l’ha qualificada la portaveu del grup, Sílvia Cano.

La primera d’aquestes mesures serà instar el Govern a l’elaboració d’un Pla Autonòmic de Conciliació, pactat amb els agents socials, empresarials i organitzacions feministes. Aquesta mesura i la resta que contempla aquesta iniciativa cerquen continuar amb la feina feta la passada legislatura amb el desplegament de les llei de Família i Igualtat. “No partim de zero”, ha recordat Cano.

Aquesta PNL, que compta amb el suport dels grups parlamentaris Més per Mallorca, Unidas Podemos i Mixt, arriba “en un moment en el qual les necessitats de conciliació es fan de cada vegada més paleses”, ha exposat Cano, com evidencia, per exemple, el fet que les excedències per cura d’infants o majors dependents les agafin les dones 9 de cada 10 vegades.

Entre la resta de mesures que es proposen destaquen el control de la implantació dels plans d’igualtat a les empreses que estan obligades per llei a tenir-los, ajudes per a les empreses que s’avancin en la implantació d’aquests plans, ajudes perquè les empreses que no estan obligades a tenir-los desenvolupin mesures per afavorir la conciliació, com per exemple amb la flexibilització horària o el teletreball.

Així mateix, Cano ha apuntat que es continuarà apostant per les deduccions fiscals vinculades a la conciliació de l’IRPF autonòmic, impulsar amb els ajuntaments l’obertura de centres públics fora de l’horari lectiu i de manera coordinada amb la comunitat educativa i estendre progressivament la gratuïtat de l’etapa 0-3.

La iniciativa que es debatrà demà en ple posa el focus també en la coresponsabilitat, “fonamental per al repartiment equilibrat de les tasques”, ha explicat Cano, qui també ha dit que espera que la proposta compti amb el suport majoritari de la cambra.

Sostre de despesa per a 2020: el segon més alt de la història

El ple de demà també se centrarà en la qüestió econòmica, ja que es debatrà el sostre de despesa no financera per a 2020, que permetrà aprovar en temps i forma els pressupostos per al pròxim any i “continuar en la línia de retorn dels drets i millora dels serveis públics, creació d’ocupació de qualitat, lluita contra el canvi climàtic i per a la igualtat d’oportunitats”.

La portaveu socialista ha recordat que el sostre de despesa que es debatrà demà és el segon més alt de la història de les Illes Balears i arriba, precisament, en un moment en el qual les Illes Balears continuen creant ocupació, amb un nou rècord d’afiliació a la Seguretat Social i amb una previsió de creixement de l’economia i augment de la renda mitjana de les famílies.

Tal com ha apuntat Cano, aquest sostre de despesa “allunya el fantasma de les retallades del PP, que vol ressuscitar a les Illes Balears mentre ja practica a les comunitats autònomes on governa” i el seu debat demà permetrà contraposar dos models de gestió i de visió de la societat i l’economia.

D’una banda, el model del PP, “que es basa en les retallades ideològiques, la privatització de serveis públics i que fa recaure en els més vulnerables les incerteses de la situació econòmica”. I, de l’altra, el model del PSIB-PSOE, “que es basa en blindar els serveis públics i l’Estat del Benestar, establint un sostre de despesa que permeti executar els Acords de Bellver alhora que ens prepara per a les incerteses globals com el Brexit o per pal·liar els efectes de la caiguda de Thomas Cook”.

“Demostrarem, una vegada més, que és possible controlar la despesa i mantenir els serveis públics i polítiques socials des del rigor en la gestió econòmica que caracteritza el Govern”, ha asseverat Cano.

Comments are closed