El Parlament acorda restringir la venda de begudes energètiques als àmbits escolars gràcies a una iniciativa del PSIB

El diputat socialista Àlex Pitaluga ha presentat una PNL que ha estat acceptada per unanimitat per part de tots els grups parlamentaris

El diputat del Grup Parlamentari Socialista Àlex Pitaluga ha defensat avui a la Comissió Parlamentària d’Educació i Universitats una bateria de mesures adreçades a protegir els infants i adolescents de l’accés a begudes energètiques, que totes les autoritats sanitàries acorden que són nocives pels excessius nivells de substàncies com la cafeïna, el sucre o la taurina. La proposta del PSIB-PSOE ha estat aprovada per unanimitat.

El diputat socialista ha destacat que és important prendre mesures de protecció per a la infància i l’adolescència davant el creixent consum de les begudes energètiques, per la qual cosa, entre els punts presentats hi figuren:

– Establir mitjançant un estudi la situació actual del consum de begudes energètiques a les Illes Balears;

– Prendre mesures de protecció per a la infància i adolescència a les condicions de venda i publicitat d’aquests productes als comerços de les Illes;

– Realitzar campanyes informatives de sensibilització a les famílies, alumnat, professorat, personal sanitari i treballadors i treballadores del comerç d’alimentació;

– Prohibir el consum per part dels menors a l’àmbit escolar i

– Restringir la seva publicitat als menors.

La iniciativa parlamentària compta amb el suport i aportacions de les federacions d’Associacions de Pares i Mares de cada illa, que constaten la falta de transparència en la informació que es difon sota la denominació de “begudes energètiques”.

En aquest sentit, i segons ha advertit Pitaluga en la Comissió, aquestes begudes contenen substàncies estimulants, normalment cafeïna i taurina, i grans concentracions de sucre. Una llauna de beguda energètica pot contenir un equivalent entre tres i quatre dosis de cafeïna en un cafè; i entre 11 i 15 terrossos de sucre.

Com a exemple, una beguda de cola conté 9,5 mg de cafeïna per cada 100 ml de líquid; una beguda energètica “mitja” pot contenir-ne 32 mg i les que anuncien alguns dels més reconeguts “youtubers” pot arribar fins als 56 mg de cafeïna per cada 100 ml.

Tot plegat, aquests productes poden causar irritabilitat, ansietat, trastorns del somni, problemes de rendiment escolar i dependència. I segons l’informe realitzat el 2021 per part del Comitè Científic de l’Agència de Salut Alimentària i de Nutrició, depenent del Ministeri de  Consum i Agenda 2030, el consum d’aquestes begudes pot provocar, a més, riscos cardiovasculars, hematologics, neurològics i psico-comportamentals.

Recursos addicionals

Comments are closed