El Parlament reivindica el paper del medi natural i la biodiversitat com a instruments per prevenir futures pandèmies, a proposta socialista

La cambra autonòmica també ha aprovat demanar al Govern d’Espanya una llei trans* per erradicar totes les formes de discriminació cap a les persones trans* en tots els àmbits

La Comissió de Medi Ambient i Ordenació Territorial del Parlament de les Illes Balears ha aprovat una Proposició No de Llei del Grup Parlamentari Socialista per reivindicar la conservació de la biodiversitat i del medi natural com a instruments per prevenir futures pandèmies.

Tal com ha explicat la diputada Pilar Carbonero, impulsora de la iniciativa, són diverses les investigacions científiques que relacionen el canvi climàtic i l’activitat humana amb la degradació del medi ambient i la pèrdua de la biodiversitat, els quals, alhora, faciliten l’aparició de pandèmies, com és el cas dels virus de l’Ebola, el SARS o l’actual COVID-19, els quals “s’ha demostrat que provenen de la transferència de patògens d’animals a persones”.

Cal recordar que les investigacions científiques que cerquen l’anomenat “cas 0” de la COVID-19 apunten a un mercat d’animals vius de Wuhan (Xina), en el qual conviuen humans i animals salvatges, com a probable escenari de la transmissió del virus des d’un animal cap a una persona.

“La pèrdua de biodiversitat brinda l’oportunitat als patògens de passar dels animals als éssers humans”, ha exposat Carbonero, referenciant estudis recents que apunten que 3 de cada 4 malalties infeccioses emergents que afecten els humans tenen un origen zoonòtic, és a dir, que es transmeten d’animals a humans.

És per això que “s’ha de posar el focus sobre les activitats humanes que provoquen aquesta transmissió i repensar la nostra relació amb la natura”.

Aquesta Proposició No de Llei, signada conjuntament pels grups que donen suport al pacte de Govern i Gent per Formentera, ha estat aprovada amb els vots a favor de tots els grups, a excepció de VOX, que no s’ha presentat a la comissió. Val a dir que la iniciativa deriva d’una declaració institucional per reivindicar el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny, que no es va poder llegir per mor que la ultradreta hi votà en contra.

Llei estatal trans*

D’altra banda, la Comissió d’Assumptes Institucionals ha aprovat demanar al Govern d’Espanya una Llei estatal trans* per erradicar, de forma efectiva, totes les formes de discriminació cap a les persones trans* i que vengui a complementar la llei contra l’LGTBIfòbia autonòmica, aprovada el 2016.

El diputat socialista Joan Ferrer ha defensat la necessitat la llei estatal en la urgència de “deixar de considerar els transsexuals persones malaltes” i ha recordat que les identitats sexuals “són un dret, no un objecte de diagnòstic”.

Respecte d’aquesta necessitat urgent per treballar en favor de la igualtat real de totes les persones, Ferrer ha recordat “amb orgull” la llei estatal per a la igualtat efectiva d’homes i dones, aprovada el 2007 pel govern de Zapatero i que “representà una fita que evità molts de patiments i humiliacions” per permetre que, per primera vegada, les persones transsexuals poguessin canviar el nom i el sexe en el registre sense necessitat de passar per “ignominiosos tràmits de cirurgies genitals”.

És per aquest motiu que els socialistes han impulsat aquesta proposta, per poder continuar amb el camí iniciat amb la pionera llei d’Igualtat de 2007.

Comments are closed