El Ple del Senat aprova les conclusions de la Ponència d’Insularitat amb l’objectiu de reduir les desigualtats que pateixen els ciutadans i empreses de Balears

El text inclou les propostes de tots els grups i d’experts com la reivindicació del règim fiscal de Balears, el reconeixement de condició especial per a totes les illes, un pla d’industrialització o la inclusió de l’òptica insular en els projectes de llei del Govern d’Espanya

El Ple del Senat ha aprovat de forma definitiva les conclusions de l’informe de la Ponència d’Estudi sobre la Insularitat i de la Situació Perifèrica de les Ciutats de Ceuta i Melilla, que el portaveu del Grup Territorial de senadors i senadores de les Illes Balears, Cosme Bonet, ha negociat en nom del grup socialista al Senat. Així, el document té com a objectiu reduir les desigualtats que pateixen els ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears.

D’aquesta manera, el senador Bonet ha explicat que “amb aquesta aprovació, el Senat avui recomanarà que s’adoptin mesures específiques per garantir la prestació de les competències de l’Administració General de l’Estat a les Illes”, i hi ha afegit que “defensam que la insularitat ha de ser un element per tenir en compte en totes les accions legislatives dels poders de l’Estat”.

També, ha exposat que “Balears va patir especialment les conseqüències de la crisi de la pandèmia -dependència de la connectivitat i del turisme- i, a pesar de les dificultats, avui les Illes són la locomotora econòmica d’Espanya, demostrant la seva capacitat de recuperació i tirant de l’economia del país”. “Les illes no només tenim reivindicacions a exposar a aquesta Cambra, sinó que també tenim exemples, idees, propostes, innovacions, emprenedoria que s’ha de tenir en compte”, ha dit el senador.

Es tracta d’un informe que recull les reflexions i propostes de gairebé tots els grups parlamentaris presents a la cambra territorial i també dels nombrosos experts de diferents àmbits de la societat civil que hi han participat com a ponents. Cal destacar que s’ha aprovat amb una àmplia majoria -154 vots a favor-, l’abstenció del Partit Popular i el vot en contra de Vox.

Entre les mesures, Bonet ha destacat les que tenen a veure amb la connectivitat, la sostenibilitat i el medi ambient i també els efectes que la insularitat provoca en la ciutadania i les empreses de les Illes Balears. Així, ha ressaltat que el document posa en valor el règim especial de Balears i el factor d’insularitat, alhora que inclou la reivindicació de l’aprovació del règim fiscal per a Balears.

A més, a més, el document recull altres propostes, com la inclusió de la perspectiva insular en els projectes de llei que prepari el Govern d’Espanya, el reconeixement d’una condició especial per a totes les illes -i no només de les ultraperifèriques, la modificació de la regla de “minimis”, suport permanent als productors locals i un pla de reindustrialització.

Finalment, la Ponència insisteix en el compromís perquè l’illa de Formentera disposi de senador propi, que es reformi la llei de Bases de Règim Local perquè reculli de manera adequada la singularitat dels consells insulars o perquè es despleguin les competències que recull l’Estatut d’Autonomia de Balears, i que encara estan pendents de transferència.

Comments are closed